Javascript must be enabled, and FlashPlayer 10 required.
Download the Flash Player on http://www.adobe.com/

Skip to Content

UNICEF spant zich in voor de kinderen terwijl de noden toenemen

Publish date: 14/10/2011
Last update: 14/10/2011

Genève/Nairobi/Dadaab, Kenia 5 augustus 2011 – UNICEF verhoogt zijn activiteiten om aan de stijgende humanitaire noden van de Somalische kinderen en families in de vluchtelingenkampen van Dadaab en de omliggende gemeenschappen te voldoen.

Meer dan 100 000 kinderen werden ondertussen al gevaccineerd
Meer dan 100 000 kinderen werden ondertussen al gevaccineerd, maar in de komende weken is het de bedoeling van er zeker 200 000 te bereiken © UNICEF/NYHQ2011-1238/Modola;

Steeds meer levensreddende hulp is nodig om een antwoord te kunnen bieden op de toestroom van nieuwe vluchtelingen. Naar schatting 1 300 vluchtelingen per dag, waarvan 80% vrouwen en kinderen, slagen erin de lange trektocht naar Dadaab te overleven. De drie kampen nabij Dadaab worden ondertussen bevolkt door ongeveer 400 000 mensen.

Aangezien bijna de helft van de kinderen die Dadaab halen ondervoed zijn, heeft UNICEF de bevoorrading van therapeutische voeding aan ziekenhuizen en stabilisatiecentra uit de regio verhoogd. UNICEF werkt ook samen met de lokale gezondheidsautoriteiten om therapeutische voedingscentra op te richten in Liboi, de aanliggende gemeenschap. UNICEF wil er namelijk voor zorgen dat families die de grens met Kenia oversteken zo snel mogelijk toegang hebben tot levensreddende gezondheids –en voedingszorg.

UNICEF heeft een belangrijke zending met medicijnen en verzorgingskits naar het gezondheidscentrum in Liboi gestuurd, genoeg om ongeveer 10 000 mensen mee te helpen.”Somalische families die de grens met Kenia oversteken moeten nog 100 kilometer stappen tot de vluchtelingenkampen in Dadaab”, zegt Olivia Yambi, vertegenwoordiger van UNICEF Kenia. “Sommige kinderen zijn zo ondervoed dat we onmogelijk zo lang kunnen wachten”.

Unicef wil de getroffen regio bereiken met nood -en preventieve hulp
UNICEF spant zich in om de kinderen in de getroffen regio te bereiken met nood -en preventieve hulp © UNICEF/NYHQ2011-1211/Modola;

UNICEF zet bovendien vaccinatiecampagnes op tegen mazelen en polio, behandelingen voor ontworming en de toediening van Vitamine A, zowel in Dadaab en Liboi, als in Garissa en een deel van Wajir. Meer dan 100 000 kinderen werden ondertussen al gevaccineerd, maar in de komende weken is het de bedoeling er zeker 200 000 te bereiken. “Ondervoeding tast het immuunsysteem aan, waardoor kinderen kwetsbaarder worden voor infecties en ziektes, zoals mazelen en polio,” verklaart Ibrahim Conteh, de UNICEF Noodhulpcoördinator in Dadaab.

 Aangezien ook toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, faciliteert UNICEF de toegang tot drinkbaar water voor 22 000 vluchtelingen. Daarnaast werkt UNICEF met partners aan de installatie van 16 waterpunten langs de drukke migratieroutes die van de grens naar Dadaab lopen.

Om de nieuwe vluchtelingen beter te kunnen opvangen en om overbevolking in bestaande scholen te bestrijden, heeft UNICEF plannen om 146 nieuwe klaslokalen te bouwen. Bestaande voorraden werden ondertussen al gebruikt om de instroom van kinderen in de kampen van Dadaab op te vangen: 20 tijdelijke klaslokalen, 100 onderwijskits om 5 000 leerlingen van studiemateriaal te voorzien, 60 000 Somalische handboeken en 64 ontspanningskits voor 6 400 kinderen en jongeren werden in gebruik genomen.

UNICEF schat dat het ongeveer 315 miljoen dollar nodig heeft om de hulp op te drijven tijdens de komende 6 maanden.

 

Wat doet Unicef nog in de Hoorn van Afrika?