Javascript must be enabled, and FlashPlayer 10 required.
Download the Flash Player on http://www.adobe.com/

Skip to Content

HKH Prinses Mathilde bezoekt hiv/aids project in Vietnam

Publicatiedatum: 16/03/2012
Laatst gewijzigd: 20/03/2012

Na een lange periode van conflict en weinig vooruitgang is Vietnam vandaag in volle economische ontwikkeling. Vietnamese mannen en vrouwen hebben niet alleen hogere inkomens maar leven ook langer dan enkele decennia geleden. Ook voor de kinderen is het beter leven in Vietnam. De meesten gaan naar de lagere en middelbare school en hebben toegang tot gezondheidszorg.

Ho Chi Minh City, HKH Prinses Mathilde en Mevrouw Lotta Sylwander, vertegenwoordigster van UNICEF Vietnam, in het Thao Dan centrum voor straatkinderen en kwetsbare kinderen. © UNICEF/Viet Nam/2012/Bisin

Ondanks deze grote stap vooruit blijven er grote uitdagingen bestaan voor het land om beter op te komen voor kinderrechten. In Vietnam wonen meer dan 26 miljoen kinderen, dit is ongeveer 30% van de bevolking, die niet allemaal kunnen meegenieten van de toegenomen welvaart. Eén van de meest verontrustende problemen in Vietnam is ongetwijfeld hiv/aids. HKH Prinses Mathilde bezocht deze week tijdens haar verblijf in Vietnam projecten voor kinderen die slachtoffer zijn van hiv/aids. Als erevoorzitster van UNICEF België is de Prinses erg betrokken en heeft ze een zeer goede kennis van deze problematiek.

Eén van deze projecten, het 'Thao Dan street children programme', bevindt zich in Ho Chi Minh City (HCMC), de grootste stad in Vietnam waar meer dan 9 miljoen mensen wonen. De metropool is één van de duurste steden ter wereld maar kent tegelijkertijd een hoge ongelijkheids- en armoedegraad. Door de toegenomen economische ongelijkheid is het aantal slachtoffers van kindermisbruik en -uitbuiting snel toegenomen. Ook zijn er meer straatkinderen en kinderen die besmet raken met hiv/aids. Thao Dan zet zich in om het Kinderbescherming Programma van UNICEF Vietnam te realiseren. UNICEF steunt hen in hun ondernemingen om kwetsbare kinderen te beschermen en te helpen, met een speciale focus op kinderen die het slachtoffer zijn van druggebruik, van seksueel misbruik en die getroffen zijn door hiv/aids. Concreet organiseren ze educatie- en communicatieactiviteiten, bieden ze sociale en legale steun en een kinderforum. Tijdens haar bezoek is HKH prinses Mathilde getuige geweest van hoe het er bij Thao Dan aan toe gaat.

HKH prinses Mathilde ontmoette kinderen die op straat wonen en werken, kinderen uit sloppenwijken, kinderen zonder formele registratie en migrantenkinderen. Sommigen van hen hebben veel geweld doorstaan, anderen hebben geen toegang tot zuiver water en tot onderwijs. “Drie jaar geleden was loterij ticketjes aan het verkopen toen ik een groepje kinderen zag die op straat leerden en studeerden. Ik vroeg me af wat ze deden. Het was de eerste keer dat ik Thao Dan’s team van onderwijzers ontmoette”, vertelt de 16 jarige Thu Nguyen Van Quy. “Ik kom graag naar het centrum, ik kan er een lunch krijgen en deelnemen aan educatieve activiteiten”, vervolgt hij.

“Kinderen moeten leren over hiv/aids, zodat ze weten hoe de ziekte wordt doorgegeven en hoe ze infecties kunnen voorkomen. Dit zal ook helpen om stigma en discriminatie te verminderen”, zei HKH prinses Mathilde tijdens haar bezoek aan Thao Dan.