Javascript must be enabled, and FlashPlayer 10 required.
Download the Flash Player on http://www.adobe.com/

Skip to Content

UNICEF en de bescherming van kinderen in het Zuiden van Somalië

Publicatiedatum: 08/09/2011
Laatst gewijzigd: 08/09/2011
UNICEF en de bescherming van kinderen in het Zuiden van Somalië

Sinds juli 2011 gaat de Hoorn van Afrika gebukt onder een voedselcrisis zonder weerga, veroorzaakt door de langdurige droogte. UNICEF is aanwezig op het terrein en doet er alles aan om voedselhulp te verlenen en de toegang tot gezondheidszorg, hygiënische zorgen en onderwijs te verbeteren.

In het zuiden van Somalië treedt UNICEF echter ook op het vlak van de bescherming van het kind op. Alle kinderen hebben namelijk het recht om op te groeien binnen een beschermde omgeving, gevrijwaard van geweld, uitbuiting, mishandeling en discriminatie. Een regel die tijdens periodes van crisis eens te meer van tel is.

Tijdens de eerste 7 maanden van 2011 heeft UNICEF 1061 zware schendingen van kinderrechten vastgesteld. Het overgrote deel daarvan betrof de inlijving van kinderen in gewapende milities. 267 moorden en verminkingen werden aan het licht gebracht, net zoals 187 gevallen van seksueel geweld of verkrachting. UNICEF wijst ook nog op het grote aantal ontvoeringen van kinderen dat werd vastgesteld.

Om zulke zware schending van de basisrechten van Somalische kinderen aan te klagen, heeft UNICEF een algemeen programma ingevoerd dat:

  • een snelle evaluatie maakt van de bescherming van het kind;
  • 100 kindvriendelijke zones inricht, waar tot nu toe al 80 500 kinderen psychologische steun kregen ;
  • Comités voor de Bescherming van het Kind instelt, in samenwerking met de plaatselijke gemeenschap. Deze comités zetten zich in om gescheiden families te herenigen, geweld tegen meisjes te bestrijden en de inlijving van kinderen in gewapende milities in te perken. Maar liefst 384 gemeenschappen haalden hier reeds voordeel uit.
  • voorvechters van de rechten van het kind mobiliseert en verspreidt in zes regio’s;
  • tussenbeide komt om kindsoldaten te identificeren en programma’s ontplooit die deze kinderen de kans geven om zich opnieuw te integreren in de samenleving. Al 950 kinderen zijn hiervoor ingeschreven;
  • kwetsbare kinderen en vrouwen tijdens hun vlucht uit Somalië beschermt.

 

  • Image: © UNICEF/NYHQ2011-1182/Holt