Javascript must be enabled, and FlashPlayer 10 required.
Download the Flash Player on http://www.adobe.com/

Skip to Content

UNICEF helpt de kinderen die het slachtoffer zijn van de crisis in Syrië

Publicatiedatum: 26/03/2012
Laatst gewijzigd: 26/03/2012

Terwijl de aanhoudende crisis in Syrië steeds grotere schade aanricht, heeft UNICEF plannen bekend gemaakt om zich in te zetten voor gezondheid, onderwijs en andere dringende behoeften van tienduizenden Syrische kinderen die ondergedoken leven in naburige landen. Om deze activiteiten uit te voeren, heeft UNICEF 7,4 miljoen dollar fondsen nodig voor zes maanden tijd.

Deze plannen werden aangekondigd in Genève bij de lancering van een breder zes maanden plan van de Verenigde Naties gecoördineerd door de VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen.

Getekend door de crisis

Op het evenement maakte regionaal directeur voor het Midden Oosten en Noord Afrika, Maria Calivis, duidelijk dat kinderen het voorbije jaar niet gespaard zijn gebleven van het geweld in Syrië.

De VN schat dat er op dit moment minstens 500 Syrische kinderen zijn gedood. Bovendien zijn honderden kinderen gewond geraakt, gevangen genomen of misbruikt. Scholen hebben het onderwijs stilgelegd en gezondheidscentra moeten hun deuren sluiten of zijn te gevaarlijk om te bereiken voor families.

“Elke dag worden we geconfronteerd met hartverscheurende beelden en verhalen op onze televisieschermen”, zei Mevrouw Calivis, “Er bestaat weinig twijfel dat de meerderheid van de Syrische kinderen zwaar getekend zullen zijn door deze crisis – niet alleen fysiek maar ook psychologisch.”

Van de 30.000 geregistreerde vluchtelingen die Syrië hebben verlaten voor Jordanië, Libanon en Turkije, zijn een groot deel vrouwen en kinderen. Om te voldoen aan de kritieke noden van deze groeiende bevolkingsgroep (en bovenop haar werk voor de kinderen in Syrië zelf), mobiliseert UNICEF haar middelen, met een speciale focus op onderwijs, kinderbescherming, water en sanitair.

“We bouwen ons bestaand netwerk van overheids- en ngo-partners uit om niet enkel de families in kampen te bereiken maar ook degenen die onderdak vinden in lokale gemeenschappen”, zei Mevrouw Calivis.

Zorg voor ontheemde kinderen

Een cruciaal element is verzekeren dat Syrische kinderen kunnen verdergaan met onderwijs in de landen waar ze ontvangen worden. Extra educatieve, recreatieve en culturele activiteiten worden georganiseerd zodat kinderen die leiden aan psychologische stress de nodige ondersteuning krijgen.

UNICEF en haar partners zullen kindvriendelijke zones opzetten – in scholen en op andere plaatsen – waar leerkrachten, opvoeders en verzorgers de kans krijgen om de kinderen te onderscheiden die nood hebben aan extra psychologische steun. Ze hebben dan de ruimte om activiteiten te organiseren die kinderen helpen om te verwerken wat ze hebben meegemaakt.

Controles van water en sanitaire voorzieningen zullen worden uitgevoerd in gebieden waar Syrische vluchtelingen leven en hygiëne kits zullen voorzien worden voor families die aankomen. ‘Beter ouderschap’ programma’s zullen georganiseerd worden om families te helpen aan de gezondheids- en voedingsbehoeften van hun kinderen te voldoen.