Javascript must be enabled, and FlashPlayer 10 required.
Download the Flash Player on http://www.adobe.com/

Skip to Content

Prinses Mathilde naar Liberia

15 oktober 2010

Dit blog item behoort tot het project Hiv/aids en kinderen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde ging van 18 tot 20 oktober 2010 naar Liberia voor een driedaagse missie. Ze bracht er een bezoek aan door UNICEF en UNAIDS gesteunde projecten om de verspreiding en impact van hiv/aids te beperken voor kinderen.

Prinses Mathilde, erevoorzitster van UNICEF België, draagt sinds 2005 de titel van Speciaal Vertegenwoordigster van UNICEF en UNAIDS voor kinderen en aids”.

H.K.H. Prinses Mathilde bezocht de SDA Revelation School in Monrovia, Liberia. In deze school worden sensibilisatie-acties opgezet om kinderen en jongeren te informeren over hiv/aids.© Olivier Polet

In deze hoedanigheid bezocht de prinses de voorbije jaren aidsprojecten in Tanzania en Senegal en had ze verschillende gesprekken met jongeren in België over de problematiek. Bij al deze gelegenheden benadrukte prinses Mathilde het belang van gelijkheid en van gelijke kansen voor vrouwen en kinderen in de strijd tegen hiv/aids.

Tijdens haar verblijf in Liberia bracht prinses Mathilde een bezoek aan projecten in Monrovia en omgeving en ontmoette ze mensen getroffen door aids - met name kinderen, vrouwen en actoren op het terrein. Michel Sidibé, directeur van UNAIDS, Jimmy Kolker, hoofd van het aidsprogramma van UNICEF, en Isabelle Crowley, hoofd van het UNICEF-kantoor in Liberia, vergezelden de prinses, alsook Christian Wiener, voorzitter van UNICEF België.

Naast de bezoeken aan ziekenhuizen en aidsprojecten (gezondheid, microkredieten, preventie jongeren…) nam de prinses ook deel aan de lancering van de "Agenda for Liberia", een nationaal initiatief in de strijd tegen aids.
 

Samen met Michele Sidibé, algemeen directeur van UNAIDS, lanceerde prinses Mathilde de Nationale Agenda voor Vrouwen, Meisjes en Hiv/aids. © Olivier Polet

De strijd tegen hiv/aids is een van de prioriteiten voor UNICEF. In de meeste landen waar het aidsvirus lelijk huishoudt heeft UNICEF preventie- en informatieprogramma’s opgezet. In dit kader lanceerden UNICEF en zijn partners in 2005 de campagne “Unite for Children, unite against aids” om het publiek te sensibiliseren rond de impact van hiv/aids op kinderen en de nodige fondsen in te zamelen om de programma’s op het terrein te ondersteunen.

 

 

De 4 speerpunten van deze wereldwijde campagne zijn:

1. voorkomen dat aids doorgegeven wordt van moeder op kind (tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding);
2. ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot de nodige geneesmiddelen;
3. bescherming van kinderen die getroffen worden door hiv/aids (bijvoorbeeld aidswezen);
4. preventie voor jongeren.
 

 

Prinses Mathilde samen met Ellen Johnson-Sirleaf, president van Liberia. © Olivier Polet

UNICEF en UNAIDS willen ervoor zorgen dat kinderen zichtbaar worden in de strijd tegen hiv/aids en dat kinderen en jongeren actief betrokken worden en hun stem kunnen laten horen.
 


Terug naar het project Hiv/aids en kinderen