Trefwoorden

12 verhalen over de vluchtelingencrisis die hoop geven in de mensheid

12 verhalen over de vluchtelingencrisis die hoop geven in de mensheid

Het aantal mensen die te maken krijgen met conflicten, natuurrampen en humanitaire crisissen is verdubbeld gedurende het laatste decennium. Er zijn nu meer mensen op de vlucht, dan op om het even welk moment sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om miljoenen mensen die de kans ontnomen is te leven in vrijheid en in veiligheid. Op dit historische moment zetten in de hele wereld gewone mensen zich in om de kinderen en hun families te helpen deze vluchtelingencrisis te overleven.

De Spaanse redder die vluchtelingen in veiligheid brengt

© UNICEF/UN019617/Beals
© UNICEF/UN019617/Beals

Albert gebruikt zijn talent om goed te doen en levens te redden. 

“Ik ben duiker van beroep,” zegt Albert. “Ik maak scheepsrompen schoon hier in Barcelona. Maar ik ben ook redder. Vorige zomer zag ik samen met mijn vrienden de vluchtelingen in het nieuws die op zee waren gestorven. Na enkele ogenblikken konden we het niet langer aanzien.

We besloten op dat moment dat we iets wilden doen.”

« We zijn samen naar Lesbos vertrokken, opeengepakt in een kleine auto. Toen we op het strand aankwamen, zijn we meteen begonnen mense nuit het water te halen. Iedereen zei ons dat wat we deden heel erg nuttig was. Niet veel later begon iedereen ons ‘de Spaanse redders’ te noemen.

Eigenlijk zijn we gewone mensen die hebben besloten onze naasten te helpen.


De Syrische UNICEF-vrijwilligers die de kinderen helpen naar school te blijven gaan

© UNICEF
© UNICEF

Bilal, 22 jaar en vrijwilliger voor UNICEF, speelt met de kinderen in een plattelandsgemeenschap in Syrië.

Ik geloof met heel mijn hart in de zaak waarvoor ik me inzet want een kind zien glimlachen is goud waard,” vertelt Bilal, een vrijwilliger die UNICEF helpt psychologische steun te bieden aan 425.000 kinderen en hun ouders in Syrië.

“Wij de jonge generatie, zijn nu verantwoordelijk om onze maatschappij te verbeteren die zwaar getroffen is door deze vuile oorlog. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat ieder kind naar school gaat. We zijn beter geplaatst om ze te bereiken, want nog niet zo lang geleden waren we nog zelf kinderen. We begrijpen ze.»

© UNICEF
© UNICEF

Hiba, UNICEF-vrijwilliger, is vastbesloten om de kinderen op school te houden, zelfs tijdens noodsituaties.

Hiba, is 21 jaar en is vrijwilliger voor UNICEF. Ze wil het analfabetisme bestrijden in Syrië. « Het is een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken in onze maatschappij en het is de verantwoordelijkheid van ons, jongeren, ons hiervoor in te zetten, » zegt ze. « We zijn een generatie die een opleiding heeft genoten en een diploma heeft kunnen behalen. Het is normaal dat alle kinderen en jongeren van vandaag dezelfde kansen krijgen.”

Het is de toewijding van vrijwilligers als Hiba die UNICEF is staat stelt 3.2 miljoen Syrische kinderen toegang te geven tot formeel onderwijs en bijna een miljoen kinderen tot informeel onderwijs.


Deze kleine gemeenschap aan het Tsjaadmeer vangt met open armen mensen op die het geweld ontvluchten

Het geweld van terreurgroep Boko Haram heeft 2.6 miljoen kinderen uit Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen ertoe gedwongen hun thuis te ontvluchten. Aangezien deze kinderen en families geen thuis meer hebben, doen de mensen uit dit kleine dorp in Tsjaad er alles aan om ze onderdak te geven.

© UNICEF/UN028817/Tremeau

© UNICEF/UN028817/Tremeau

“Ik was geschokt toen ze me vertelden hoe hun dorp is afgebrand. Ze zaten in het zand onder de bomen. Ik heb niet verder nagedacht en heb hen dit huis aangeboden » vertelt Al Hadji Hassan, 72 jaar. Hij biedt onderdak aan Ismael Adam, 33 jaar, en zijn familie.

© UNICEF/Tremeau
© UNICEF/Tremeau

Fatime, 28 jaar, uit Tagal maakt eten klaar voor alle kinderen die bij haar wonen.

“Kijk hoeveel monden we moeten voeden, » zegt ze. “Het is niet makkelijk, met zo veel kinderen, maar het zou kunnen dat ons op een dag hetzelfde overkomt. Wij kunnen ook uit onze huizen worden verjaagd. Daarom moeten we delen met elkaar.


Deze twee jongens bewijzen dat vriendschap geen grenzen kent

De familie van Nawwar is het conflict in Syrië ontvlucht. Nu is hij in veiligheid en zit opnieuw op de schoolbanken in de Nelson Mandela-school in Berlijn. Daar heeft hij Alec ontmoet, een Duitse jongen die voor hem vertaalt. De open geest en de vriendelijkheid van Alec hebben een enorm positieve impact op Nawwar, die situaties heeft meegemaakt die geen enkel kind zou mogen meemaken. Hier kan hij eindelijk terug kind zijn.

« Alec is een goede vriend en we spelen vaak samen », zegt Nawwar. « We spelen samen Minecraft en met LEGO. »

Lees meer over het verhaal van Nawwar >>


Steun de kinderen in conflictsituaties

toy_web_crop

 

Met jouw maandelijkse gift kan UNICEF noodhulpgoederen uitdelen om kinderen in crisissituaties en in armoede te helpen hun potentieel ten volle te verwezenlijken. Help ons om:

  • Te maken dat kinderen naar school kunnen blijven gaan en om ze te behoeden voor geweld, misbruik en uitbuiting
      • Drinkbaar water en vaccins te voorzien om kinderen te beschermen tegen dodelijke ziektes.
      • Te zorgen dat leerkrachten de competenties, kennis en het nodige materiaal hebben om de leerlingen kwaliteitsvol onderwijs te bieden.

Doe een maandelijkse gift

 


Deze man uit Tsjaad biedt kinderen een veilige ruimte om te spelen

© UNICEF/UN015847/Esiebo
© UNICEF/UN015847/Esiebo

Barnabas is een echte held die de veiligheid van de kinderen garandeert en ze beschermt tegen het geweld van Boko Haram.

Barnabas is 29 jaar en gelooft rotsvast dat, wat er ook gebeurt, ieder kind het recht heeft te spelen, vrienden te maken, te leren en zich uit te drukken. Daarom doet hij vrijwilligerswerk in de Kindvriendelijke Ruimte van UNICEF in het vluchtelingenkamp van Dar Es Salam.

Hij ontfermt zich over kinderen die gevlucht zijn voor Boko Haram en zorgt ervoor dat ze een veilige plek hebben waar ze opnieuw kind kunnen zijn. Het zijn maar enkele van de 586.400 kinderen die UNICEF een veilige ruimte biedt in de regio van het Tsjaadmeer dit jaar. Dit zou onmogelijk zijn zonder vrijwilligers als Barnabas.

“s’ Morgens knoop ik een lang rood touw rond de bomen die rond de Kindvriendelijke Ruimte staan, » vertelt Barnabas. “Het touw beschermt de kinderen, terwijl ze sporetn of spelletjes spelen. Voor mij staat het touw symbool voor bescherming.”

Meer weten over de kinderen die gevlucht zijn voor het geweld van Boko Haram >>


De Syrische vluchteling die kinderen leert programmeren

© UNICEF/UN019616/Beals
© UNICEF/UN019616/Beals

Asem is 21 jaar en is moeten vluchten door het conflict in Syrië. Vandaag werkt hij en doet hij aanvrijwilligerswerk in Berlijn.

Wanneer de oorlog in Syrië in 2011 is uitgebroken, zag Asem, 21 jaar, zich gedwongen zijn studies wiskunde op te geven om ambulancier te worden. Twee jaar later werd zijn ambulance gebombardeerd en verloor hij zijn rechterbeen. Toch prijst hij zichzelf gelukkig omdat hij naar een ziekenhuis in Jordanië werd overgebracht waar de dokters zijn leven hebben gered. Voor Asem is zijn herstel te danken aan zijn verlangen om nieuwe dingen te leren. Hij heeft alles geleerd over het coderen van software en printen in 3D en is er zo in geslaagd een kunstbeen voor zichzelf te maken.

“Alleen vrede en kennis kunnen ons helpen ons leven weer op te bouwen,” zegt hij.

© UNICEF/UN029598/Beals
© UNICEF/UN029598/Beals

Asem heeft veel hoop voor de kinderen die hij les geeft. 

Vorig jaar is Asem naar Europa vertrokken en is hij in Berlijn aangekomen. Hij geeft les over het programmeren van software aan kinderen die getuige zijn geweest van oorlog. “Door te leren, laten we onze problemen achter ons en krijgen we weer zin in het leven, » vertelt hij. Vervolgens hoopt Asem materiaal te kunnen printen in 3D om de reddingswerkers in Syrië te helpen slachtoffers van het voortdurende conflict te helpen.

“De vluchtelingen die in Europa aankomen hebben verschillende talenten. Maar we hebben allemaal een ding gemeen: we willen allemaal deel uitmaken van deze maatschappij. »


Deze vrouw uit Nederland die mama’s als zij wil helpen

Darcia kwam aan in Griekenland in de hoop babydraagzakken te kunnen uitdelen die ze speciaal had gemaakt voor moeders op de vlucht. Maar de vraag naar hulp om te voldoen aan basisbehoeften bleek zo groot, dat ze haar dagen vulde met water en dekens te halen, maar ook met baby’s van de aangemeerde vlotten te halen.

« Ik ben een moeder dus wat me ertoe aanzette om hier te helpen, waren de andere moeders in nood, » vertelt ze. “Als ik met een kind moet vluchten voor oorlog, hoop ik dat er ook een andere moeder zal zijn die me helpt.»

« Ik heb een baby van 5 dagen oud in mijn armen gehad, » vertelt Darcia. Iemand gaf me een reddingsvest in handen en ik vroeg me af waarom hij me deze gaf. Toen ik erin keek, zag ik een baby van 5 dagen.”

« Ik vind niet dat ik iets uitzonderlijks doe », zegt ze. Ze is hier vier dagen gebleven en vertrekt binnenkort. « Ik denk dat we gewoon handelen als mensen. Daarom wil ik ook terugkeren. Ik heb het gevoel dat ik hier nog niet gedaan heb.”

 


En deze Syrische vluchteling die iets wil teruggeven

© UNICEF/UNI197517/Gilbertson VII Photo
© UNICEF/UNI197517/Gilbertson VII Photo

“Ik probeer de vluchtelingen altijd te verwelkomen met een brede glimlach, om ze op hun gemak te stellen en zodat ze zich welkom voelen,” vertelt Kinan.

Toen hun boot aankwam, zag iedereen er bleek en angstig uit. Dit jongetje was de enige die een grote glimlach had, » vertelt Kinan. Hij is naar Griekenland gekomen vanuit België, waar hij nu woont, om de families te helpen die op het eiland Lesbos aankomen.

« Ik ben hier vrijwilliger want ik ben zelf een vluchteling en ik ken dit gevoel heel goed, vertelt hij. “Het is voor mij het moment om iets terug te geven. Vele vluchtelingen waren verrast toen ze vernamen dat ik ook een Syriër ben. Ze mijn broers en zussen.”

Net zoals Kinan werkt UNICEF eraan om kinderen in crisissituaties te beschermen. In Griekenland geeft UNICEF psychologische steun aan vluchtelingen- en migrantenkinderen en hun families.

Meer weten over Kinan >>


Het zijn niet de kinderen die oorlogen veroorzaken

© UNICEF/UNI197226/Gilbertson VII Photo

 

UNICEF is afhankelijk van regelmatige giften om kwetsbare kinderen en hun families te helpen die getroffen zijn door oorlogen en conflicten. Jij ook kan meehelpen voedsel, drinkwater en medicijnen te bezorgen die de families nodig hebben om te overleven door een maandelijkse gift te doen aan UNICEF.

Doe een gift voor de kinderen in nood


Ze zijn café-uitbater en hebben hun café geopend voor vluchtelingen in Griekenland

© UNICEF/UN019937/Beals
© UNICEF/UN019937/Beals

Asimenia doet wat ze kan zodat vluchtelingen zich welkom zouden voelen in Griekenland. 

Asimenia is aan het werk in haar restaurant als een familie vluchtelingen binnenkomt. Ze zetten zich neer aan een tafel in de hoek. De gerechten komen een voor een op tafel: gevulde tomaten met rijst, souvlaki en een heleboel bijgerechten. Iedereen glimlacht en er is een gevoel van waardigheid die hersteld is.

Ze komen hier vaak. Ik ken ze goed,” bevestigt Asimenia. « Mijn grootouders waren ook vluchtelingen. Het is voor ons allemaal belangrijk dat we ons mens voelen.”

© UNICEF/UN021726/Gilbertson
© UNICEF/UN021726/Gilbertson

Christa geeft de inkomsten van een dag werken aan een lokale liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor vluchtelingen. 

Christa kookt iedere dag voor haar job, maar vandaag is een speciale dag. Ze bakt pannenkoeken in het kader van een evenement dat de vluchtelingen in Wenen steunt. Op zes uur, heeft ze 400 pannenkoeken verkocht en 800€ opgehaald.

«Ik werk veel, en ik kan dus niet iedere dag tijd besteden aan het helpen van vluchtelingen,” vertelt ze. Vandaag werken we dus een hele dag om geld op te halen voor die mensen die de vluchtelingen helpen.»

«Ik heb een dochter vertelt Christa. “Ze is 12 jaar oud en ik wil niet dat ze opgroeit in een wereld vol haat. Mijn café bevindt zich in een wijk waar 50% van de bewoners migranten zijn. Voor mij maakt het deel uit van mijn dagelijks leven om met de mensen te praten, om bij te leren over hun cultuur en ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen.»


En die Europeanen die de deuren van hun gemeenschap en hun huizen hebben geopend

“Het zijn geen ‘arme’ mensen die hulp nodig hebben, » zegt Frode, een Noor die vluchtelingenfamilies in zijn land opvangt. “Ze hebben alleen steun nodig om zich aan hun nieuwe gemeenschap aan te passen.

© UNICEF/UN021998/Georgiev
© UNICEF/UN021998/Georgiev

Eugenia met twee vluchtelingenkinderen die ze helpt.

Eugenia helpt een familie Syrische vluchtelingen die in haar dorp in Griekenland wonen. “We zijn een groep vrijwilligers die proberen hen te geven wat ze nodig hebben,” vertelt Eugenia. “Kledij, maaltijden… We gaan ook mee met hen naar de dokter als het nodig is. En we organiseren feesten om ons allemaal samen te amuseren.”

Ik heb heel veel sympathie voor deze mama’s. Ik voel hun pijn, hun angst, hun stress. Maar ook hun hoop om in een wereld te leven, samen met andere mensen die alles delen wat goed is in het leven: vrede en en het geluk je kinderen te zien opgroeien. »

© UNICEF/UN022005/Georgiev
© UNICEF/UN022005/Georgiev

Na als vrijwilliger gewerkt te hebben met duizenden vluchtelingen en migranten in de haven van Piraeus, heeft Spyros beslist zijn huis te delen met een aantal vluchtelingenfamilies. 

Spyros is vrijwilliger voor de Griekse NGO SolidarityNow. Hij deelt zijn huis in Athene met een aantal families op de vlucht, waaronder enkele jonge kinderen en een hoogzwangere moeder. “Ik heb er niet over nagedacht,” vertelt hij. “Het was gewoon onmogelijk voor mij hen in die situatie te laten zitten. Daarom heb ik ze bij mij thuis ondergebracht.”


Deze jonge vrouw is vrijwilliger bij UNICEF en steunt jonge kinderen die slachtoffer zijn van het geweld van Boko Haram

© UNICEF/UN028920/Esiebo
© UNICEF/UN028920/Esiebo

Firdau is 17 jaar. Ze is het geweld van Boko Haram ontvlucht en is nu vrijwilliger voor UNICEF in een kamp voor ontheemde personen.

« Ik heb in dit kamp heel wat kinderen ontmoet die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt door Boko Haram,” vertelt Firdau. Ze is maar al te goed vertrouwd met de impact die het geweld heeft. Ze werd immers zelf bedreigd door Boko Haram.”

Deze traumatiserende ervaring heeft Firdau ertoe aangezet vrijwilliger voor UNICEF te worden om kinderen als  zij te helpen om te gaan met de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt. Ze is een van de honderden vrijwilligers die UNICEF helpen dit jaar 436.201 kinderen psychologische steun te geven.

« Veel van deze kinderen hebben hun ouders verloren : ze werden gedood, afgeslacht, gefolterd… Velen onder hen hebben ernstige trauma’s opgelopen,” legt Firdau uit.

“Ik wil de kinderen helpen de moeilijkheden te overwinnen waarmee ze hier worden geconfronteerd. Dit heeft me gemotiveerd vrijwillig psychologische assistentie te verlenen in het kamp. We betrekken de kinderen bij vele activiteiten, om hun gedacht te verzetten, zoals tekenen, spelletjes, muziek… Zo vergeten de kinderen beetje bij beetje hun slechte herinneringen.


Deze Syrische vrouw is vrijwilliger voor UNICEF. Ze helpt pasgeboren vluchtelingen

© UNICEF Iraq/2015/Jeffrey Bates
© UNICEF Iraq/2015/Jeffrey Bates

Deze Syrische vluchteling is vrijwilliger voor UNICEF. Ze voert een neonataal onderzoek uit. 

Janda*, 24 jaar,is een Syrische vluchteling. Ze is gezondheidswerker voor UNICEF in Irak. « Ik ben dol op baby’s en kinderen, » vertelt ze, « en ik ben heel blij dat ik mijn landgenoten kan helpen.”

Ze was ingeschreven in een school voor verpleegkundigen als haar familie het conflict in Syrië is ontvlucht. Ze hoopt dat ze op een dag haar studies zal kunnen afmaken. Momenteel, in haar nieuwe leven als vrijwilliger, werkt Janda met zwangere vrouwen en jonge moeders en geeft ze tips en pre- en post-natale zorgen.

Haar werk doet ze in de zogenaamde ‘UNICEF Baby Huts’ – veilige plaatsen voor zwangere vrouwen en jonge mama’s waar ze met de nodige privacy borstvoeding kunnen geven, waar ze nuttige tips krijgen en waar hun kinderen kunnen spelen terwijl ze hun baby’s verzorgen.

In 2016 zal UNICEF 434.000 kinderen toegang hebben gegeven tot medisch onderzoek en zorg, en 14.656 families geholpen hebben basisproducten te kopen op de lokale markt dankzij de direct cash transferts.

* Gewijzigde naam

Help de kinderen in crisissituaties

Het is de vastberadenheid van vrijwilligers als Bilal, Kinan en Janda die bescherming en hoop biedt aan gemeenschappen bij gewelddadige conflicten. Het is de vrijgevigheid van mensen als Darcia, Frode en Alec die de kinderen help zich te herstellen na het geweld te zijn ontvlucht. En het zijn de maandelijkse giften van de meters en peters van UNICEF die onze teams de nodige middelen en steun geven om hun ongelofelijke werk voor de kinderen verder te zetten.

Doe een gift voor de kinderen in nood