Trefwoorden

20 november: Dag van de Rechten van het Kind: “Waarom gelijkheid belangrijk is”

De wereld is nog steeds een erg oneerlijke plek voor de armste en de meest gemarginaliseerde kinderen, ondanks de enorme vooruitgang die sinds het aannemen van het verdrag inzake de Rechten van het Kind in 1989 is gemaakt.

Dat stelt UNICEF in het rapport, For every Child a Fair Chance: The Promise of Equity.

  • For every child a fair chanceKinderen uit de armste huishoudens hebben een twee keer zo grote kans te sterven voor hun vijfde verjaardag, vergeleken met die uit de rijkste huishoudens, en een vijf keer zo grote kans om niet naar school te gaan.
  • Meisjes uit de armste gezinnen lopen vier keer meer kans om voor hun achttiende te worden uitgehuwelijkt, vergeleken met die uit de rijkste gezinnen.
  • Meer dan 2,4 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot gewone toiletten – 40 procent van hen woont in Zuid Azië. Meer dan 660 miljoen mensen hebben geen toegang tot zuiver drinkwater – bijna de helft van hen leeft in Afrika beneden, de Sahara.
  • 159 miljoen kinderen lijdt aan chronische ondervoeding – ongeveer de helft van hen leeft in Zuid Azië, een derde in Afrika.

“In net iets meer dan één generatie is kindersterfte gehalveerd, gaat meer dan 90 procent van de kinderen naar de basisschool en hebben 2,6 miljard extra mensen toegang tot schoon drinkwater gekregen”, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Kinderen behoren echter nog steeds tot de helft armsten ter wereld. 250 miljoen kinderen leven in conflictgebied en meer dan 200.000 kinderen hebben hun leven geriskeerd om in Europa onderdak te zoeken.”

De enorme aantallen kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeien houden de cirkel van armoede in stand, aldus Anthony Lake. “Maar het hoeft niet zo te gaan. We weten dat we deze cirkel kunnen stoppen en kunnen omkeren. De wereld moet daar meer prioriteit aan geven. Dat zou moreel, strategisch en vooral ook eerlijk zijn.”

UNICEF ambassadeurs Orlando Bloom, Liam Neeson, Sir Roger Moore, Shakira, Ricky Martin, Novak Djokovic steunen de oproep om de oneerlijke wereld voor kinderen te veranderen. “Het is schrikbarend te realiseren dat een op de negen kinderen in een door oorlog getroffen gebied woont”, zegt de Britse acteur Orlando Bloom. “Ik ben met UNICEF naar Macedonië en Servië gereisd en heb daar de enorme aantallen kinderen gezien, gevlucht voor oorlog. Dit is de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ieder land dat dit kan zou deze kinderen en hun ouders moeten helpen.”

En België ?
Ook België blijft hiervan niet gespaard. Het armoedecijfer bij kinderen behoort tot de hoogste van Europa. In Brussel gaat het om maar liefst 1 op 3 kinderen. In de Franse gemeenschap wordt 1 op 4 kinderen met deze situatie geconfronteerd en in de Vlaamse Gemeenschap 1 op 10. Dit heeft ernstige gevolgen op hun gezondheid, hun scholing, hun veiligheid en hun toekomst.

Ook de situatie van migranten- en vluchtelingenkinderen is onrustbarend. Zo arriveerden er 36 nieuwe niet-begeleide buitenlandse minderjarigen in november 2015. In augustus 2015 waren dat er 13 per dag. De jongens, meisjes en heel jonge kinderen onder hen verdienen al onze aandacht en moeten kunnen rekenen op dringende hulp aangepast aan hun leeftijd en noden.

Op deze symbolische dag werd door UNICEF ook het startschot gegeven van de FightUnfair-campagne. Bekijk de video hieronder en ontdek wat het betekent als een kind niet de kansen krijgt die het verdient.