Trefwoorden

Meer dan 200.000 kinderen hebben psychosociale bijstand nodig in Oekraïne

Het conflict in Oekraïne heeft het leven van 580.000 kinderen in ernstige mate beïnvloed. Het gaat om kinderen die vlakbij de frontlinie in Oost-Oekraïne wonen en in gebieden die niet door de regering worden gecontroleerd. 200.000 van deze kinderen - of 1 op 3 – hebben nood aan psychosociale ondersteuning.

Het ziekenhuis van Sloviansk werd volledig verwoest door artillerie.  Copyright: UNICEF Ukraine / 2015 / Pavel Zmey
UNICEF Ukraine / 2015 / Pavel Zmey – Het ziekenhuis van Sloviansk werd volledig verwoest door artillerie.

“Twee jaar van geweld, beschietingen en angst hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten op de kinderen in Oost-Oekraïne,” zegt Giovanna Barberis, vertegenwoordigster van UNICEF in Oekraïne. “Aangezien het conflict blijft voortduren, moeten we deze kinderen dringend te hulp schieten om tegemoet te komen aan hun fysieke en psychologische behoeften.”

Meer dan 215.000 kinderen uit de conflictgebieden zijn ontheemd. Minstens 1 school op 5 is beschadigd of verwoest. Vorig jaar werden meer dan 20 kinderen gedood en meer dan 40 anderen raakten gewond. Hieronder waren 28 slachtoffers van landmijnen en explosieven. Ook werd de uitbraak van polio in Oekraïne bevestigd, 19 jaar nadat het land poliovrij was verklaard.

Schade aan de basisinfrastructuur brengt de watertoevoer in gevaar voor 2 miljoen mensen langs de frontlinie.

Nu de temperaturen dalen, lopen kinderen het risico op infecties aan de luchtwegen vanwege het tekort aan brandstof en de hoge prijzen. De gebrekkige toegang tot gezondheidszorg en het gebrek aan medicijnen verhogen het risico op het uitbreken van meer ziektes.

“UNICEF roept alle partijen in het conflict in Oekraïne op een veilige en ongehinderde doorgang van de humanitaire hulp voor de kinderen in nood te garanderen,” zegt Giovanna Barberis.

Een man laadt dozen uit met hygiënekits in de stad Kharkiv. De kits bevatten tandenborstels, luiers, shampoo en zeep. Ze zijn uitgedeeld aan vrouwen en kinderen die lijden onder het conflict in Oost-Oekraïne.
© UNICEF/UNI175762/Zmey – Een man laadt dozen uit met hygiënekits in de stad Kharkiv. De kits bevatten tandenborstels, luiers, shampoo en zeep. Ze zijn uitgedeeld aan vrouwen en kinderen die lijden onder het conflict in Oost-Oekraïne.

UNICEF werkt met partners om kinderen de basisdienstverlening te bezorgen die ze nodig hebben. Tot nu toe heeft UNICEF:

  • Psychosociale ondersteuning gegeven aan meer dan 46.000 kinderen en bijna 5000 leraren en psychologen opgeleid om tekenen van emotioneel leed bij de kinderen op te sporen.
  • 1.6 miljoen mensen bereikt met water en meer dan 164.000 kinderen en volwassenen met hygiëne kits.
  • Onderwijskits en schoolbenodigdheden uitgedeeld aan meer dan 200.000 kinderen.
  • Bijna 280.000 kinderen bereikt met informatie over de risico’s van landmijnen en explosieven.
  • HIV tests bezorgd aan 31.000 zwangere vrouwen en antiretrovirale medicijnen aan 8000 mensen en kinderen met HIV die in gebieden wonen die niet door de regering worden gecontroleerd.
  • Poliovaccins voorzien voor 4.7 miljoen kinderen.

Eerder dit jaar deed UNICEF een oproep voor een bijkomend bedrag van 54.3 miljoen US$ om te voldoen aan de humanitaire noden van de meest kwetsbare kinderen in de conflictgebieden.

Doe een gift voor de kinderen in nood

FOTOREEKS

© UNICEF/UNI188873/Zmey
© UNICEF/UNI188873/Zmey

Ihor, 6 jaar, glimlacht, op de speelplaats van het schooltje ‘Katusha’ in Kramatorsk, in de regio Donetsk – een van de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door het conflict. De school werd in acht maanden tijd tweemaal gebombardeerd tijdens de vijandigheden. Igor was getuige van een van deze bombardementen. De vensters werden aan diggelen geblazen en de muren en het dak werden helemaal verwoest door de explosies. Daardoor moest de school tijdelijk gesloten worden

De school werd ondertussen heropgebouwd. UNICEF bezorgde hen, met de steun van de Japanse overheid, sportbenodigdheden, schoolmeubels, beddengoed en hygiënekits, maar ook schoolbenodigdheden met de steun van de Europese Unie en andere donateurs.

UNICEF ondersteunt ook psychosociale activiteiten en opleidingen voor studenten, ouders en leraren om de gevolgen van hun traumatische ervaringen aan te pakken.

© UNICEF/UNI181483/Zmey
© UNICEF/UNI181483/Zmey

Zina, 9 jaar, toont haar tekening die illustreert hoe ze met haar familie de controlepost voorbij reden, om de bombardementen te ontvluchten in de stad Sloviansk. Ze zijn nu teruggekeerd, maar er zijn nog steeds gevechten gaande. « Ik voel me niet veilig : er kan op ieder ogenblik een conflict ontstaan. Het is angstaanjagend.»

UNICEF Ukraine / 2015 / Pavel Zmey
UNICEF Ukraine / 2015 / Pavel Zmey

Olga, 4 jaar, met haar neus in de boeken in een centrum voor vluchtelingen in Kramatorsk, in de regio Donetsk.

© UNICEF/UNI181501/Zmey
© UNICEF/UNI181501/Zmey

Een meisje woont met haar moeder in een treinwagon, in het centraal station van Sloviansk. Het huis van haar ouders werd verwoest door raketten in Uglehorsk, in de regio Donetsk.

© UNICEF/UNI178081/Volpi
© UNICEF/UNI178081/Volpi

Nikita (naam veranderd) in het appartement van zijn familie in Pervomaysk, in de regio Donetsk. De vader van Nikita werd twee maanden geleden gedood in de bombardementen toen hij terugkeerde van het werk. Nikita woont nu samen met zijn moeder en grootmoeder.

© UNICEF/UNI172569/Krepkih
© UNICEF/UNI172569/Krepkih

Anya, 8 jaar, zit op haar bed in een slaapzaal in een vluchtelingencentrum in Kiev, de hoofdstad. Anya is haar thuisstad ontvlucht vanwege het voortdurende conflict. Haar moeder en kleine broertje zijn niet kunnen vluchten en zijn daar nog steeds.

© UNICEF/UNI172572/Krepkih
© UNICEF/UNI172572/Krepkih

Nikita, 10 jaar, afkomstig uit Bryanka, in de regio Luhansk, in een vluchtelingencentrum in Kiev. Zijn moeder is vele jaren geleden overleden en zijn vader zit in de gevangenis. Hij woonde in een weeshuis alvorens hij op de vlucht geslagen is voor het conflict.

© UNICEF/UN09097/Krepkih - Yana, 2 jaar, krijgt haar vaccine tegen polio in de kinderpolikliniek in Kiev.
© UNICEF/UN09097/Krepkih

Yana, 2 jaar, krijgt haar vaccin tegen polio in de kinderkliniek in Kiev.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld