2018 was het dodelijkste jaar voor kinderen in Syrië.

Conflict gaat zijn 9de jaar in.

Vele kinderen gaan hun tweede levensdecennium in, zonder ooit vrede gekend te hebben

Vandaag bestaat er een alarmerende misvatting dat het conflict in Syrië snel ten einde loopt – dat is helaas niet zo. In delen van het land blijven kinderen evenveel gevaar lopen als op enig ander moment tijdens het achtjarige conflict.

In 2018 alleen al, werden 1.106 kinderen gedood tijdens de gevechten.  Het hoogste aantal ooit gedode kinderen in één jaar tijd sinds het begin van de oorlog. Dit zijn alleen de cijfers die de VN heeft kunnen verifiëren, wat betekent dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk veel hoger liggen.

Vele kinderen worden het slachtoffer van mijnexplosies.  Vorig jaar was achtergebleven munitie verantwoordelijk voor de dood en verwonding van 434 kinderen.

In 2018 werden ook 262 aanvallen uitgevoerd tegen scholen en gezondheidscentra. Ook dat is een triest record.
In Idlib, in het noordwesten van Syrië werden de afgelopen weken 59 kinderen gedood door een toename van het geweld.

Kinderen en gezinnen in niemandsland leven nog steeds in het ongewisse. De situatie van gezinnen in Rukban, nabij de Jordaanse grens, blijft wanhopig, met beperkte toegang tot voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs.

Ik ben ook gealarmeerd door de verslechterende omstandigheden in het Al Hol kamp in het noordoosten, nu de thuisbasis van meer dan 65.000 mensen, waaronder een geschatte 240 niet-begeleide of gescheiden kinderen. Sinds januari van dit jaar overleden bijna 60 kinderen terwijl ze de 300 kilometer lange tocht vanuit Baghouz naar het kamp maakten”, zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden Oosten en Noord Afrika.

Het lot van kinderen van buitenlandse strijders in Syrië blijft onduidelijk. UNICEF dringt er bij de lidstaten op aan om verantwoordelijkheid op te nemen voor kinderen die hun burgers zijn of geboren zijn als hun onderdanen, en om maatregelen te nemen om te voorkomen dat kinderen staatloos worden.

Ondertussen ontvangen buurlanden in de regio 2,6 miljoen Syrische vluchtelingenkinderen op. Vele gezinnen kunnen hun kinderen niet naar school sturen en wenden zich tot negatieve coping-mechanismen – waaronder kinderarbeid en kindhuwelijken – om zich te redden.

Nu de oorlog het 9e jaar ingaat, herinnert UNICEF de partijen aan het conflict en de wereldgemeenschap er opnieuw aan dat de kinderen de grootste slachtoffers zijn. Elke dag dat het conflict voortduurt is een andere dag gestolen uit hun kindertijd.

UNICEF blijft werken in Syrië en in de buurlanden om kinderen te voorzien van essentiële voorzieningen op het vlak van gezondheid, onderwijs, bescherming en voeding. Maar dit is niet genoeg.”, zegt Cappaelere.  “We hernieuwen onze oproep aan alle partijen in het conflict, evenals degenen die invloed hebben op hen, om prioriteit te geven aan de bescherming van alle kinderen, ongeacht wie welk gebied bestuurt. We hernieuwen ook onze oproep voor onvoorwaardelijke, veilige toegang tot de gezinnen in nood en voor duurzame, vrijwillige, langetermijnoplossingen voor diegenen die ervoor kiezen niet terug te keren.”

Het Syriëconflict gaat deze week zijn negende jaar in met een bijzonder trieste balans. Laat dit ons echter niet ontmoedigen. Ieder kinderleven is het waard om voor te vechten.  Als we bij wijze van metafoor slechts 1 kind zouden kunnen redden met onze inspanningen dan nog is dat de moeite waard om te ageren. Elk kind heeft recht op leven en, zo mogelijk, op een “goed” leven. Efficientieberekeningen houden geen steek bij menselijk lijden”, aldus Philippe Henon, woordvoerder van UNICEF België.

Aan de start van de donorconferentie in Brussel, sporen we ook donoren aan om hun vrijgevigheid jegens de kinderen van Syrië en de buurlanden te behouden. Voorspelbare, onbeperkte, meerjarige financiering is nodig om tegemoet te komen aan de behoeften op korte en langere termijn van kinderen en hun families in Syrië en in de regio.