3 ambassadeurs, 4 terreinvertegenwoordigers, 40 medewerkers, 1.000 donateurs

BRUSSEL,  7 oktober 2018 – Vandaag ontvingen Nafissatou Thiam, Helmut Lotti, Tom Waes en Thomas Van Hamme samen met directeur Olivier Marquet en de 40 medewerkers van UNICEF België¨ meer dan 1.000 donateurs op een ludieke en informatieve namiddag in het Brusselse Kanal Centre Pompidou.

Het feit dat meer dan 1.000 donateurs op hun vrije zondagnamiddag naar Brussel kwamen om zich te informeren over UNICEF is uniek en hartverwarmend!”,  legt directeur Olivier Marquet uit. “Onze Peters en Meters steunen onze acties met een vaste maandelijkse gift. Hierdoor is UNICEF België zeker van een vaste inkomensstroom en dit komt de planning van onze acties op het terrein ten goede.  Een gift is iets extra. We vinden het dan ook belangrijk om onze donateurs te informeren over wat we met hun gift precies doen voor de kinderen. Het event van vandaag gaf ons de kans om dit te doen aan de hand van de unieke getuigenisen van vier terreinmedewerkers.”

De UNICEF-namiddag stond in het teken van Onderwijs.  Wereldwijd gaan nog zo’n 63 miljoen kinderen niet naar school door conflicten, noodtoestanden, armoede, ongelijkheid,…. Onderwijs is belangrijk om ieder kind de kans op een hoopvolle toekomst te geven. Ook nu bijvoorbeeld bij de noodtoestand in Indonesië, staat onderwijs op de lijst van prioriteiten naast zuiver water, voeding en gezondheidszorg.

Verschillende Belgische UNICEF-terreinmedewerkers (Uit Tsjaad, Madagascar, Midden-Oosten en Egypte) kwamen dit vandaag in Brussel nog even benadrukken.

Zoals Geert Cappelaere bijvoorbeeld. Deze Belg is regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika en coördineert de hulpacties van UNICEF in heel wat hot spots in de regio.  Hij vertelde onder meer over zijn recente bezoek aan Jemen, waar de kinderen een enorm zware tol betalen voor het aanslepende conflict. “Ieder kind heeft recht op een echte kindertijd.  Op onderwijs, spel en bescherming.  Alleen dan kunnen we de kinderen alle garanties bieden om op te groeien tot volwassenen die op een volwaardige wijze kunnen bijdragen tot de heropbouw van hun maatschappij”, zei Cappelaere.

Tijdens de namiddag kregen de donateurs de kans om kennis te maken met de medewerkers van UNICEF België en de vrijwillige ambassadeurs. Dit werd een interessante wisselwerking.

Precies een week geleden, keerde ambassadrice Nafissatou Thiam terug uit Libanon. Het was haar allereerste UNICEF-missie en die liet duidelijk een sterke indruk na: “Het was fantastisch om met eigen ogen het indrukwekkende werk te zien dat UNICEF daar doet samen met zijn partnerorganisaties. De Syrische kinderen hebben zoveel verloren, maar hun dromen zijn intact gebleven. Om deze dromen te kunnen realiseren, moeten ze toegang krijgen tot onderwijs.”

Ambassadeur Tom Waes bezocht vorig jaar in het kader van de grote hongersnoodactie een vluchtelingenkamp in Oeganda.  Hij maakte er een speciale uitzending “Reizen Waes 12-12”.  “Ik ontmoette in Oeganda verschillende UNICEF-medewerkers die zich letterlijk dag en nacht inzetten om het leven van de vluchtelingen draaglijker te maken en de kinderen te helpen.  Niet enkel via voedsel en zuiver water maar ook via sport, spel en onderwijs.  Dat is minstens even belangrijk als we een verloren generatie willen voorkomen”.

Aan de hand van workshops met de ambassadeurs en de UNICEF medewerkers en een fototentoonstelling kregen de aanwezigen een zicht op de werking en de uitdagingen van de organisatie.

Verschillende persoonlijkheden en kunstenaars droegen ook bij aan het succes van de dag door het organiseren van activiteiten : Bai Kamara Jr getuigde over zijn bezoek aan het UNICEF-programma in Sierra Leone en gaf een mini-concert, Teresa Sdralevich organseerde een workshop voor kinderen en Denis Meyers werkte live een  schilderproject uit.Een gevarieerd, informatief en leuk programma dus.

Olivier Marquet blikt tevreden terug op de EduAction Day: “Het was hartverwarmend om al deze mensen samen te zien als een grote UNICEF-familie verenigd in ons streven om de rechten van ieder kind te beschermen en een toekomst te bieden. Ik ben onze donateurs, peters en meters, vrijwilligers, ambassadeurs en sympathisanten van harte dankbaar voor hun steun en engagement.”