Trefwoorden

3 maanden na orkaan Matthew: de stand van zaken in Haïti

UNICEF was als een van de eerste organisaties ter plaatse na orkaan Matthew. Meer dan drie maanden later blijven we met onze partners humanitaire hulp bieden in de sterkst getroffen gebieden. Een overzicht van zes concrete verwezenlijkingen.

Proper water voor iedereen

© UNICEF/UN047345/Bradley
© UNICEF/UN047345/Bradley

Samen met de overheid van Haïti heeft UNICEF verzekerd dat er dagelijks zuiver water beschikbaar is voor 281.000 mensen, waaronder meer dan 118.000 kinderen.

Cholera bestrijden met vaccinaties

© UNICEF/UN047348/Bradley
© UNICEF/UN047348/Bradley

UNICEF droeg bij aan de cholera vaccinatiecampagne in november. Die bereikte 807.395 mensen, waarvan 309.213 kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 14 jaar. Ook werden er maatregelen genomen voor het voorkomen van een cholera-epidemie, zoals het geven van voorlichting over hygiëne.

Onderwijs laten doorgaan

© UNICEF/UN047346/Bradley
© UNICEF/UN047346/Bradley

Er werden in Haïti 14 scholen gerestaureerd, met nog eens 107 in verschillende stadia van vooruitgang. Deze herstelde scholen gaven 4.200 studenten de mogelijkheid om snel na orkaan Matthew terug te keren naar de klas. In totaal wordt verwacht dat meer dan 36.000 studenten terug zullen keren naar scholen die gerehabiliteerd werden door UNICEF.

Gezondheidszorg voorzien

© UNICEF/Bradley
© UNICEF/Bradley

In de gezondheidssector herstelde UNICEF de koelketen van 37 faciliteiten. Ook werden 35 behandelingscentra voor ondervoeding uitgerust in de regio’s Grand’Anse en Zuid.

Ondervoeding tegengaan

© UNICEF/UN035875/LeMoyne
© UNICEF/UN035875/LeMoyne

UNICEF werkt nauw samen met gemeenschappen om ondervoeding tegen te gaan. Dit blijft een groot probleem voor kinderen en volwassenen die met moeite de gevolgen van orkaan Matthew proberen te boven te komen. UNICEF voorzag ook in moeilijk bereikbare gebieden alimentatie voor ondervoede kinderen en aanstaande moeders.

Families samenbrengen

© UNICEF/UN047343/Bradley
© UNICEF/UN047343/Bradley

UNICEF steunt families die hun huizen hebben verloren, met als doel voorkomen van scheiding tussen kind en ouders. Het komt vaak voor dat ouders hun kinderen in residentiële zorgcentra plaatsten met de vaak valse verwachting dat ze daar toegang krijgen tot educatie die de ouders niet meer kunnen voorzien.

Wat moet er nu gebeuren?

Om deze levensnoodzakelijke interventies te blijven uitvoeren heeft UNICEF fondsen nodig. We helpen waar we kunnen, maar hebben extra geld nodig voor bijvoorbeeld:

  • het inenten van kinderen tegen cholera.
  • voeding voor ondervoede kinderen en aanstaande moeders.
  • het opsporen van familieleden van kinderen die door de orkaan hun familie zijn kwijtgeraakt.
  • schoon water.
  • toiletten en maatregelen op het gebied van hygiëne.
  • psychosociale hulp en sport- en spelactiviteiten voor kinderen.
  • schoolspullen en lesmaterialen

Doe een gift voor de kinderen in Haïti

© UNICEF/UN047335/Bradley
© UNICEF/UN047335/Bradley