Nepal: scholen opnieuw open

De Nepalese overheid besliste om de scholen op 31 mei te heropenen. Een sterk signaal, want voor kinderen is het cruciaal dat ze na de aardbeving opnieuw naar school kunnen.

De aardbevingen van 25 april en 12 mei vernielden 32.000 klaslokalen en beschadigden 15.352 lokalen. 14.000 kinderen kunnen vandaag weer naar school dankzij 137 tijdelijke noodscholen in 16 districten. Die scholen voorzien in het nodige schoolmateriaal, proper sanitair en drinkbaar water.

Grote nood aan tijdelijke scholen

Toch zijn er nog 980.000 kinderen die niet naar school kunnen, omdat er geen middelen en infrastructuur zijn. “Hoe langer ze thuis blijven, hoe groter het risico dat ze de school definitief zullen verlaten”, zegt Tomoo Hozumi, vertegenwoordiger van UNICEF in Nepal. “Volgens de VN, de Nepalese overheid en alle humanitaire organisaties die in Nepal rond onderwijs werken, moeten er dringend 4.668 noodscholen komen.”

“In de zwaarst getroffen gebieden is 90% van de scholen zwaar beschadigd of vernield”, zegt Mattias Bryneson, directeur van Plan International in Nepal. “Tijdelijke noodscholen bieden kinderen een veilige omgeving en beschermen hen – vooral meisjes – tegen het risico slachtoffer te worden van kinderhandelaars. In die scholen krijgen ze bovendien psychologische steun, wat noodzakelijk is om trauma’s te verwerken.”

Vernielde scholen heropbouwen

Op langere termijn werken Plan International en UNICEF aan de bouw en heropbouw van scholen die tegen natuurrampen bestand zijn. Een enorme uitdaging, waar beide organisaties al jaren mee bezig zijn.

De onderwijscluster binnen de VN, waarvan de Nepalese overheid, UNICEF, Plan International en andere humanitaire organisaties deel uitmaken, meldt dat er dringend 24,1 miljoen dollar nodig is om noodscholen te bouwen, de staat van 7.800 schoolgebouwen te onderzoeken, leerkrachten in te schakelen en op te leiden en lesmateriaal te voorzien voor één miljoen kinderen. Tot op vandaag zijn nog geen 10% van de noden gedekt.

Je kan helpen:

Steun de kinderen van Nepal
Word Meter of Peter