40ste jubileumeditie van UNICEF-tennistornooi SV Aartselaar Tennis in het teken van Bangladesh

Aartselaar/Brussel 25 juli 2018 – Van 3 tot 12 augustus organiseert sportvereniging Aartselaar Tennis (SVAT) de jubileumeditie van zijn jaarlijkse UNICEF-tornooi.  Begonnen in 1979 als een bescheiden initiatief van enkele enthousiaste vrijwilligers, groeide het tornooi met de jaren uit tot een semi-professioneel sportevent.  Het enthousiasme van de vrijwilligers is ook nu nog een belangrijke succesfactor.  Over de jaren heen groeide ook de opbrengst van het tornooi van zo’n 1.500 euro in 1979 naar 17.000 euro vorig jaar.  Er waren ook enkele topjaren zoals 2009 en 2012 toen telkens 40.000 euro werd ingezameld voor respectievelijk een waterproject in Bolivia en een noodscholenproject in Haïti.  Gecumuleerd, is dit alles goed voor meer dan 830.000 euro !

René Van Den Bosch, een van de bezielers van het tornooi legt uit : “Sport en engagement voor een betere wereld gaan goed samen. Sport is drager van waarden die belangrijk zijn: positief, gedreven, voluntaristisch en mobiliserend. Sport verbindt kinderen en volwassenen en kinderen onderling en bevordert vriendschap en fair play. Die elementen dragen bij tot het succes van ons tornooi en laten ons toe een brug te slaan tussen Aartselaar Tennis en het werk van UNICEF op het terrein.”

Bangladesh

Dit jaar staat het tornooi in het teken van Bangladesh. Het lot van de Rohingya vluchtelingen haalde de voorbije maanden meermaals het nieuws.

Sinds augustus vorig jaar zitten zo’n 720.000 Rohingya-kinderen in de val – hetzij ingesloten door geweld en gedwongen ontheemding in Myanmar, of gestrand in overvolle kampen in Bangladesh omdat ze niet naar huis kunnen terugkeren.

“Alsof dat op zich nog niet erg genoeg is, kampen de vluchtelingen momenteel met de gevolgen van de overstromingen en stormwind veroorzaakt door het cycloonseizoen. Tijdens de periode juni tot september zou er in totaal meer dan tweeënhalve meter regen vallen in Cox Bazar, waar de meeste vluchtelingen verblijven. Naarmate de moessonregens toenemen, nemen ook de gevaren waar kinderen mee te maken hebben toe: verwondingen, ziekte, ondervoeding, scheiding van ouders en familie, of zelfs de dood.”, zegt Olivier Marquet, algemeen directeur van UNICEF België.

UNICEF en zijn partners schatten dat 200.000 Rohingya-vluchtelingen – waarvan meer dan de helft kinderen zijn – momenteel ernstig worden bedreigd door de overstromingen.

“We moeten alles in het werk stellen om een verdere catastrofe voor duizenden kinderen te voorkomen. UNICEF België lanceerde een oproep voor giften en de steun uit Aartselaar is dan ook zeer welkom”, aldus Marquet.

Lees ook het interview met René vanden Bosch, één van de bezielers van het tornooi.