6 februari: ‘Zero tolerance day’ tegen genitale verminking van vrouwen

Volgens een rapport van de Verenigde Naties, Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern, hebben minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen die vandaag in 30 landen leven een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan.

Ethiopië - Tijdens een publieke bijeenkomst in Kabele, in de regio Afar, toont Boko Mohammed, die vroeger vrouwenbesnijdenissen uitvoerde, het instrument dat ze gebruikte tijdens de operaties. --© UNICEF/UNI77840/Holt
Ethiopië – Tijdens een publieke bijeenkomst in Kabele, in de regio Afar, toont Boko Mohammed, die vroeger vrouwenbesnijdenissen uitvoerde, het instrument dat ze gebruikte tijdens de operaties. — © UNICEF/UNI77840/Holt

Het rapport toont aan dat de helft van de meisjes en de vrouwen die besneden zijn, in 3 landen wonen : Egypte, Ethiopië en Indonesië. Toch gaat het om een wereldwijd mensenrechtenprobleem, dat meisjes en vrouwen over de hele wereld treft.

« Genitale verminking van vrouwen neemt verschillende vormen aan, afhankelijk van regio’s en culturen. Een aantal praktijken houden levensbedreigende gezondheidsrisico’s in. In ieder geval staat vast dat de praktijk van genitale verminking in strijd is met de fundamentele rechten van vrouwen en meisjes,” zegt deputy Director Geeta Rao Gupta.

Genitale verminking van vrouwen tonen een diepgewortelde ongelijkheid aan tussen man en vrouw en zijn een vorm van extreme discriminatie ten opzichte van vrouwen en meisjes. Deze gewelddadige praktijken schenden ook hun recht op gezondheid, veiligheid, fysieke integriteit, het recht om beschermd te zijn tegen foltering en wrede, onmenselijke of vernederende behandelingen, maar ook het recht op leven aangezien des praktijken dodelijke gevolgen kunnen hebben.

De getuigenis van Habiba Abdullahi Yunus

© UNICEF/UNI115676/Nesbitt
© UNICEF/UNI115676/Nesbitt

Kenia – Habiba Abdullahi Yunus (midden) met haar dochters Kowsar Hassan (links), 10 jaar, en Fathi Hassan, 7 jaar (rechts), in hun huis in Bulla Iftin, een dorp in de buitenwijken van Garissa.

Mevrouw Yunus weigert haar twee jongste dochters, en het weesmeisje waar ze zorg voor draagt, een besnijdenis te laten ondergaan. Haar man steunt haar beslissing:

“Ik heb gehoord dat dit vaak problemen veroorzaakt tijdens de bevalling. ”

Haar drie oudste dochters hebben de gevaarlijke operatie ondergaan, voor ze zich bewust was van de risico’s.

Genitale verminking bij vrouwen kunnen onomkeerbare gezondheidsrisico’s veroorzaken en psychologische schade teweegbrengen. Ze voegt eraan toe: “Ik heb hen gezegd dat het me spijt, dat ik onwetend was en me niet realiseerde wat ik aan het doen was. Ik dacht dat het een religieuze plicht was, maar ik heb nu begrepen dat dat niet het geval is.”

Sommige meisjes ondergaan een besnijdenis nog voor ze 5 jaar zijn, wat permanente schade teweegbrengt en het risico op overlijden ten gevolge aan infecties verhoogt. Ook mevrouw Yunus heeft de operatie ondergaan toen ze vijf was. De wond werd genaaid toen ze 9 was. Ze vertelt dat er drie vrouwen nodig waren  om haar vast te houden, terwijl een vierde vrouw de operatie uitvoerde. UNICEF steunt programma’s en advocacy campagnes om deze praktijk te stoppen.

In een notendop:

  • Minstens 200 miljoen vrouwen en meisjes leven wereldwijd met de gevolgen van een vorm genitale verminking.
  • In de meeste landen wordt besnijdenis vooral toegepast op meisjes onder de vijf jaar.
  • Tegen 2030 lopen 68 miljoen meisjes het risico op genitale verminking als deze tendens zich doorzet.
  • Genitale verminking bij vrouwen veroorzaakt zware bloedingen en gezondheidsproblemen, zoals cysten, infecties, onvruchtbaarheid, complicaties bij de bevalling of hogere mortaliteitsrisico’s bij pasgeboren kinderen.

De internationale gemeenschap en genitale verminking bij vrouwen

Ivoorkust – Een sticker roept op tot nultolerantie tegen genitale verminking bij vrouwen in het noordelijek district van Séguéla. -- © UNICEF/UNI103836/Asselin
Ivoorkust – Een sticker roept op tot nultolerantie tegen genitale verminking bij vrouwen in het noordelijek district van Séguéla. — © UNICEF/UNI103836/Asselin

 

Met de opname van de eliminatie van genitale verminking in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030, is het engagement van de internationale gemeenschap sterker dan ooit. De inspanningen moeten echter verder worden opgevoerd om een eind te maken aan de praktijk. De vooruitgang die momenteel geboekt wordt is immers niet voldoende in verhouding met de bevolkingsgroei. Als de huidige trend aanhoudt, zal het aantal meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van genitale verminking sterk stijgen de komende 15 jaar.

Wat doet UNICEF ?

Ivoorkust – Meisjes nemen deel aan een bijeenkomst over genitale verminking bij vrouwen in een dorp in het noorden van Katiloa, in het district ‘Vallée du Bandama’. De bijeenkomst werd georganiseerd door de NGO OIS Afrique, een partner van UNICEF, die werkt met de gemeenschappen en de uitvoerders van vrouwenbesnijdenis, om een eind te maken aan deze schadelijke traditionele praktijken. -- © UNICEF/UNI144402/Asselin
Ivoorkust – Meisjes nemen deel aan een bijeenkomst over genitale verminking bij vrouwen in een dorp in het noorden van Katiloa, in het district ‘Vallée du Bandama’. De bijeenkomst werd georganiseerd door de NGO OIS Afrique, een partner van UNICEF, die werkt met de gemeenschappen en de uitvoerders van vrouwenbesnijdenis, om een eind te maken aan deze schadelijke praktijken. — © UNICEF/UNI144402/Asselin

 

Samen met de UNFPA (United Nations Population Fund), leidt UNICEF het grootste wereldwijde programma om vrouwenbesnijdenis af te schaffen.  Het programma werkt op alle niveaus samen met regeringen, gemeenschappen religieuze leiders en andere partners om de praktijk te beëindigen. Het programma behelst momenteel 17 landen in Afrika en in Jemen, en ondersteunt eveneens verschillende regionale en internationale initiatieven.

Meer informatie over besnijdenis.
Download het rapport ‘Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern’.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld