Humanitarian Action for Children 2018

Trefwoorden

Het voorbije jaar is rampzalig geweest voor kinderen. Een kind op 4 wereldwijd woont in een land dat getroffen is door een conflict of een ramp. Bijna 50 miljoen kinderen zijn hun huis moeten ontvluchten door geweld, armoede of natuurrampen.

De impact hiervan op kinderen heeft catastrofale proporties aangenomen. Op vele plekken hebben de humanitaire noden een kritiek niveau bereikt. Voor de kinderen die getroffen zijn door de uitzichtloze conflicten in Zuid-Soedan, Jemen, Bangladesh, Nigeria, Syrië en de Democratische Republiek Congo, is het dagelijks leven een nachtmerrie. Velen van hen hebben geen veilige thuis meer, hebben honger of liepen levensbedreigende ziektes op doordat de infrastructuur op vlak van gezondheid, water en hygiëne in puin ligt.

Te midden van de ravage is er ook hoop. In het rapport ‘Humanitarian Action for Children 2018’ vind je de resultaten van UNICEF’s acties in noodsituaties. Ze tonen dat UNICEF een positieve impact heeft, ook op lange termijn en zelfs in de vreselijkste omstandigheden. Hierbij 6 voorbeelden die tonen hoe UNICEF en zijn partners hielpen om het leven van kinderen te redden en te verbeteren.

Herenigingsprogramma’s in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan, een land geteisterd door burgeroorlog, armoede en onzekerheid, werden in totaal al meer dan 16.055 niet-begeleide kinderen geregistreerd, een enorm traumatiserende situatie voor de kinderen. Zeker in tijden van conflict hebben ze hun familie nodig voor stabiliteit en steun. Families opsporen en onbegeleide kinderen herenigen is dus van het grootste belang. Het is ook de beste manier om er voor te zorgen dat kinderen de nodige bescherming hebben.

Sinds het conflict uitbrak in Zuid-Soedan in 2013 hebben UNICEF en partners meer dan 5000 kinderen met hun families kunnen herenigen. We blijven ons ook in 2018 inzetten om de meer dan 10.000 kinderen die nog gescheiden zijn van hun familie te herenigen, een grote uitdaging in een land waar weing infrstructuur is en geen telefoon in vele gebieden.

Strijden tegen cholera in Jemen

Een man wast zijn handen met de hulp van leerlingen tijdens een evenement op een school in Sana’a in Jemen om efficiënt handenwassen te promoten. 

In april 2017 brak in Jemen, het armste land in het Midden-Oosten, de grootste cholera-uitbraak ooit uit. Doordat de water- en gezondheidsinfrastructuur verwoest zijn door de oorlog kon de epidemie zich razendsnel verspreiden. Zowat 16 miljoen mensen hebben er geen toegang tot drinkbaar water. Vooral kinderen zijn kwetsbaar: ze maakten deel uit van 50% van de vermoedelijke gevallen en een vierde van de overlijdens.

Om de epidemie in te dijken en nieuwe gevallen te voorkomen, mobiliseerde UNICEF mensen uit de lokale gemeenschap om mensen uit hun omgeving te leren hoe ze de veiligheid kunnen garanderen van water en voedsel – en hoe hun families kunnen beschermen. Hoewel de epidemie nog steeds doden maakt, begon het aantal nieuwe gevallen van cholera af te nemen in oktober 2017.

Vaccinatieprogramma’s voor de Rohingya-kinderen in Bangladesh

Door hernieuwd geweld in Rakhine State (Myanmar) in augustus 2017, vluchtten al meer dan 1.2 miljoen mensen de grens over naar Bangladesh. 60% van hen zijn kinderen. Door de grote vluchtelingenstromen bereikten de tijdelijke vluchtelingenkampen al snel hun maximum capaciteit. Erbarmelijke hygiënische omstandigheden veroorzaakten de uitbraak van ziektes. In december werden gevallen van difterie ontdekt. 58% van de overlijdens waren kinderen onder de vijf jaar.

Met de steun van UNICEF lanceerde de regering van Bangladesh een vaccinatiecampagne tegen difterie en andere ziektes die kunnen voorkomen worden voor alle Rohningyakinderen tussen de 6 weken en de 6 jaar die in de kampen wonen tegen de grens met Myanmar. 147.042 kinderen werden tijdens deze campagne gevaccineerd. Daarnaast werden ook 163.447 kinderen tussen de 7 en de 15 jaar gevaccineerd tegen tetanos en difterie.

Therapeutische voedselprogramma’s in Nigeria

Aishat Abdullahi is een humanitaire held. Ze werkt lange en harde dagen in een gezondheidskliniek van UNICEF in Nigeria. Ze behandelt er jonge kinderen voor ondervoeding en doet haar best hen te doen glimlachen.

De humanitaire crisis die het gevolg is van de escalatie van het conflict met Boko Haram veroorzaakt voedseltekorten in Nigeria. In de getroffen regio’s ondersteunt UNICEF voedingscentra, waar kinderen behandeld worden tegen ernstige, acute ondervoeding. Tijdens zijn eerste bezoek aan de gezondheidskliniek bleek dat Umara, 7 maanden, ernstig ondervoed en gedehydrateerd was.
Dit kindje is ernstig ondervoed en gedehydrateerd,” legt Aishat uit. “Umara heeft nog amper energie. Hij lacht niet, speelt niet en ziet er helemaal niet goed uit. Aishat toont Umara’s mama hoe ze haar zoon kan te eten geven met therapeutisch voedsel. Het is een pasta op basis van pindanoten met een hoge energetische waarde en vol toegevoegde vitaminen en mineralen.

Kindvriendelijke ruimtes in Syrië

Kinderen gevlucht uit Raqqa zitten in een cirkel. Ze volgen een programma die hen psycho-sociale ondersteuning biedt.

Om het leven van de kinderen die Raqqa moesten ontvluchten iets draaglijker te maken zette UNICEF 6 kindvriendelijke ruimtes op in het Ain Issa kamp in Syrië. De kindvriendelijke ruimtes geven kinderen de kans weer kinderen te zijn. De psychosociale activiteiten die worden georganiseerd helpen hen te leren omgaan met de trauma’s die ze hebben ondergaan. Via recreatie- en educatieve kits kunnen ze hun scholing weer oppikken. Ondanks alles wat ze zagen en meemaakten in Raqqa willen al deze kinderen terug naar school. Voor hen is onderwijs een prioriteit, net zoals voor hun ouders.

Democratische Republiek Congo: terug naar school in Kasaï

“Ze zeggen dat onderwijs de toekomst is. Waarom zou ik dan ook geen recht hebben op een toekomst?” – Fiston, die steun kreeg van UNICEF om zijn nationaal eindexamen voor de basisschool af te leggen.

Door de crisis in de regio Grand Kasaï in de Democratische Republiek Congo werd het leven van honderdduizenden kinderen overhoop gehaald. Een totaal van 1.4 miljoen mensen, waarvan 850.000 kinderen moesten vluchten. Ze lijden onder een gebrek aan voedsel, degelijk onderdak en gezondheidszorg. Ook kunnen vele kinderen niet naar school sinds het begin van het geweld in augustus 2016. De toekomst van een hele generatie is in gevaar.

UNICEF ondersteunde deze kinderen om ervoor te zorgen dat ze konden deelnemen aan de eindexamens in juni en juli 2017. Ook werden inhaallessen georganiseerd, en werden schooluniformen en schoolmateriaal uitgedeeld zodat kinderen naar school konden blijven gaan. De noden blijven in 2018 echter enorm, doordat vele scholen nog altijd onbruikbaar zijn doordat ze verwoest zijn en leraren vermoord, gewond of op de vlucht.

Financiële steun voor kinderen met een beperking in Syrië

Bashar is een van de 2.8 miljoen Syrische kinderen die door het hevige geweld in hun huis hebben moeten verlaten. Hij werd geboren met het Down syndroom, een genetische aandoening waardoor hij leerstoornissen en een groeiachterstand heeft.

Het leven was voor hem al niet makkelijk. Nu hij ook zijn thuis is verloren, is zijn dagelijks leven extra moeilijk geworden. Bashar’s was 9 jaar oud toen zijn vader overleed, waardoor zijn mama er alleen voor staat om voor hem en zijn twee broers te zorgen. Momenteel gebruiken ze een onafgewerkt gebouw als onderkomen.

Kinderen met een beperking behoren in het door oorlog verscheurde Syrië immers tot de meest achtergestelde groepen. Families hebben het al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Als je de zorg hebt over een kind met een beperking wordt die uitdaging nog groter. In het kader van een grootschalig programma voor sociale bescherming krijgen families als die van Bashar daarom onvoorwaardelijke financiële steun via een cashprogramma dat wordt ondersteund door UNICEF.

UNICEF in noodsituaties

Wanneer rampen toeslaan, werkt UNICEF samen met partners om snel toegang te bieden tot veilig drinkwater, toiletten en hygiënische voorzieningen om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Dit omvat het opzetten van latrines, het distribueren van hygiënekits, het dagelijks transporteren van duizenden liters water naar vluchtelingenkampen, het ondersteunen van ziekenhuizen en cholerabehandelingscentra en het herstellen van water- en sanitaire systemen. Deze maatregelen redden levens, hebben langetermijneffecten en banen de weg voor andere belangrijke diensten zoals gezondheidszorg, vaccinatieprogramma’s, voedingsondersteuning en noodonderwijs.

Jullie steun maakt het verschil

Al deze resultaten waren mogelijk door de ongelofelijke steun van onze donateurs. In complexe humanitaire situaties waarbij de toegang en de omstandigheden moeilijk zijn, is het jullie steun die het verschil maakt. Dankzij flexibele budgetten kunnen we snel reageren en middelen toekennen waar ze het meest nodig zijn. Dankzij jullie steun kunnen we ieder kind die het slachtoffer is van een crisis terug naar school te gaan, hen te herenigen met hun familie, ziektes vookomen en hen de voeding en zuiver water te geven die ze nodig hebben om te groeien.

Lees het ‘Humanitarian Action for Children 2018’ – rapport