Trefwoorden

600.000 kinderen wachten nog op hulp na orkaan Matthew

Een maand nadat orkaan Matthew met volle kracht over Haïti raasde, hebben bijna 600.000 kinderen nog steeds nood aan humanitaire hulp. Velen van hen hebben te kampen met ziektes, honger en ondervoeding, verklaart UNICEF.

“Eén maand na de orkaan loopt het leven nog steeds niet zoals gewoonlijk voor meer dan een half miljoen Haïtiaanse kinderen” bevestigt UNICEF-verantwoordelijke in Haïti, Marc Vincent. “Veel kinderen zitten plots zonder onderdak en lijden honger. Ze hebben de mogelijkheid niet om naar school te gaan en lopen gevaar. We versterken daarom onze noodhulp en zijn vastberaden om zo veel mogelijk kinderen te helpen met zo min mogelijk uitstel.”

Cholera en ondervoeding

Sinds de storm daken deed wegblazen houdt UNICEF gegevens bij van kinderen in de regio. Er is sprake van minstens 1000 cholera slachtoffers in de voorbije maand. Van de 219 behandelingscentra voor cholera in Haïti, hebben er 18 schade opgelopen in de departementen van Grand ’Anse en het Zuiden, waardoor de werkomstandigheden om de epidemie in te perken moeilijker wordt.

© UNICEF/UN035950/Valcarcel Silvela
© UNICEF/UN035950/Valcarcel Silvela

(Boven) Een jongen ligt in een Cholera Unit Centre in het ziekenhuis van Port-a-Piment.

Doordat gewassen, veestapels en voedselvoorraden volledig zijn vernield in enkele zwaar getroffen zones, hebben meer dan 800.000 personen nood aan onmiddellijke voedselhulp. Meer dan 112.000 kinderen riskeren een acute ondervoeding.

Vernielde scholen en ziekenhuizen

De naar schatting 50.000 kinderen zonder onderdak worden tijdelijk opgevangen in tenten. Nog eens 3500 kinderen in instellingen hebben hulp nodig om toegang te krijgen tot voeding, water en hygiëne.

De orkaan heeft 80% van de ziekenhuizen en klinieken in de Grande Anse provincie schade toegebracht. Zeven gezondheidscentra zijn zelfs niet meer operationeel.

Meer dan 700 scholen werden getroffen en ongeveer 86 scholen worden gebruikt als tijdelijke opvangcentra, waardoor het onderwijs van 150.000 kinderen verstoord wordt.

© UNICEF/UN035947/LeMoyne
© UNICEF/UN035947/LeMoyne

(Boven) Een vrouw die geen onderdak meer heeft, slaapt op de vloer van een klaslokaal in Les Cayes, Haïti. De school vangt momenteel honderden mensen op die hun huis verloren bij orkaan Matthew. Het schooljaar zou reeds begonnen moeten zijn.

De acties van UNICEF

UNICEF werkt samen met nationale organisaties en andere partners om cruciale bijstand te bieden aan de meest kwetsbare kinderen. De volgende acties zijn opgezet:

  • Dagelijks drinkwater voor 100.000 personen
  • Een vaccinatiecampagne ter preventie van cholera, met als doel tot 900.000 personen te vaccineren
  • Dagelijkse bedeling van 100 tot 200 preventiekits tegen cholera, die waterzuiveringstabletten, zeep en rehydratie-zouten bevatten
  • Opzet van een programma om ondervoeding bij kinderen onder de vijf te voorkomen of te bestrijden.
  • Verdeling van medische noodvoorzieningen aan 18 gezondheidscentra
  • Opstellen van mobiele, kindvriendelijke ruimtes waar kwetsbare kinderen en families psychosociale hulp kunnen krijgen. Ook worden 60 vrijwilligers getraind om de kinderen bij te staan.
  • We werken aan de herstelling van 130 scholen en delen schoolkits uit, zodat kinderen zo snel mogelijk hun scholing kunnen hervatten.
© UNICEF/UN036640/Fanfan
© UNICEF/UN036640/Fanfan

(Boven) Een cargo vlucht met hulpmiddelen landt in Port au Prince.

UNICEF heeft een bedrag van 23 miljoen dollar nodig voor het einde van het jaar, om tegemoet te komen aan de humanitaire noden die de orkaan teweeg bracht. Tot nu toe ontving de organisatie slechts 6 miljoen dollar.

Doe een gift voor de kinderen in Haïti