Trefwoorden

700.000 kinderen bedreigd door de vrieskou in Oost-Oekraïne

Door de aankomende winterkou worden in Oekraïne de levens van 700.000 kinderen bedreigd. Doordat waterleidingen in het conflictgebied in het oosten van het land beschadigd zijn, kunnen centrale verwarmingssystemen uitvallen. Kinderen en volwassenen lopen dan ook het risico zonder verwarming te zitten in de extreme kou. Met name in de regio’s Donetsk en Luhansk zijn reparaties dan ook uiterst dringend.

[NAMEN AANGEPAST] Oekraïne, 5 november 2015 - Luba (31) brengt haar twee zonen - Viktor (4) en Denis (2) – naar de crèche in Staromykhailovka, een dorp in Donetsk
[NAMEN AANGEPAST] Oekraïne, 5 november 2015 – Luba (31) brengt haar twee zonen – Viktor (4) en Denis (2) – naar de crèche in Staromykhailovka, een dorp in Donetsk

“We moeten er alles aan doen om de meest kwetsbare kinderen de komende wintermaanden te beschermen”, aldus Giovanna Barberis, directeur van UNICEF in Oekraïne. “Er moet toegang komen tot de gebieden waar de waterinfrastructuur beschadigd is, zodat deze gerepareerd kan worden. Zonder verwarming kan je in deze tijd van het jaar onmogelijk overleven.”

“De schade aan de waterinfrastructuur in Luhansk en Donetsk moet nu hersteld worden”, zegt William Fellows, waterexpert bij UNICEF. “Mensenlevens zijn in gevaar doordat verwarmingssystemen niet functioneren en door het gebrek aan drinkwater. De kosten en inspanningen om het defecte systeem weer te herstellen worden steeds hoger.”

Nu al wagen medewerkers van de betrokken waterautoriteiten en hulporganisaties hun leven om het water stromende te houden. De aanwezigheid van mijnen en andere explosieve overblijfselen van het conflict bemoeilijk de reparaties. Een bijkomend obstakel is dat de toegang tot gebieden die niet door de regering worden gecontroleerd, beperkt is. Bovendien worden families hier getroffen door de stopzetting van de steun van de Oekraïense overheid.

Als de centrale verwarmingsinstallaties het zouden begeven, kunnen elektrische verwarmingen en kolenkachels soelaas bieden. Als honderdduizend mensen echter gebruik gaan maken van bijkomende elektriciteit bestaat het risico op overbelasting, gezien het systeem al onder druk staat door een tekort aan water. Scholen, crèches, zorginstellingen en medische centra zouden het dan moeilijk krijgen om operationeel te blijven.

UNICEF doet een oproep om een veilige humanitaire toegang te verzekeren tot gebieden in Oost-Oekraïne die niet door de overheid worden gecontroleerd om zo levensnoodzakelijke benodigdheden te voorzien voor de kinderen, explosieven te verwijderen en de infrastructuur dringend te herstellen zodat de watervoorziening, de riolering en de verwarmingssystemen blijven functioneren.