Trefwoorden

80.000 kinderen zijn door de explosies in Beiroet ontheemd

Op 4 augustus 2020 vonden er twee explosies plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De kracht van de tweede explosie resulteerde in een ramp die minstens 158 doden en ruim zesduizend gewonden eiste en grootschalige schade door de hele stad aanrichtte.

Noodhulp was en is nog steeds nodig

Naarmate het puin verder geruimd wordt, krijgen de hulporganisaties in Beiroet een duidelijker zicht op de impact van de explosies. Door de coronapandemie is de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie is er schrijnend. Kinderen in Beiroet zijn hun ouders kwijt en voedsel- en medicijnvoorraden zijn vernietigd. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken. Zo’n 80.000 kinderen zijn door de explosies in Beiroet ontheemd. Er is directe noodhulp nodig, zoals medische zorg, zuiver water en onderdak. Maar ook psychosociale hulp voor de getraumatiseerde slachtoffers van de ramp.

UNICEF in Libanon

Gewonden worden behandeld in een ziekenhuis na de explosie in de buurt van de haven in de Libanese hoofdstad Beiroet op 4 augustus 2020. © UNICEF/Amro/AFP

Zoals in 155 andere landen is UNICEF permanent vertegenwoordigd in Libanon (zie hieronder: UNICEF in Libanon). Daardoor konden onze teams, zoals deze video aantoont, snel in actie komen en helpen waar nodig en mogelijk.

Ook ons team in Beiroet is hard geraakt. Een van onze collega’s is zijn vrouw verloren, zeven van onze medewerkers raakten lichtgewond en tientallen huizen zijn beschadigd. 5 van de 7 door UNICEF gebruikte vaccinkoelruimtes raakten beschadigd waardoor kritieke vaccinatieprogramma’s over het ganse land in het gedrang komen.

UNICEF-medewerkers werken aan de veilige overbrenging van vaccins vanuit een beschadigd magazijn. Twee dagen eerder werd het magazijn, samen met tal van andere gebouwen, beschadigd. © UNICEF/Choufany

De prioriteiten voor UNICEF

UNICEF werkt nauw samen met autoriteiten en partners ter plaatse en zet in op:

  • Verdelen van essentiële geneesmiddelen en gezondheidsmateriaal
  • Verdeling van water en en hygiënematerialen
  • Alleenstaande kinderen herenigen met hun familie
  • psychosociale ondersteuning bij de verwerking van shock, trauma en rouwverwerking.
  • Inzetten van vrijwilligers (jongeren) om getroffen gezinnen te ondersteunen bij het schoonmaken en koken
  • Cash-bijstand voor de meest kwetsbare gezinnen
  • Herstellen van beschadigde zorginstellingen en scholen

Voor de financiering van dit alles verhoogde UNICEF zijn oorspronkelijke oproep van 4,5 miljoen USD naar 46,8 miljoen USD.

UNICEF Belgie lanceert een oproep en giften zijn welkom via IBAN BE 31 OOOO OOOO 5555 met vermelding “Urgentie Libanon” of via onderstaande link.

Ik doe een gift voor de slachtoffers in Beiroet

De situatie in Libanon

De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. Het land vangt al jaren grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop. Libanon verkeert in economisch zwaar weer. De verwoesting van de haven, een belangrijk deel van de infrastructuur, zal deze situatie alleen maar verslechteren. Ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in nu vernietigde silo’s.

Wat gebeurt met jouw gift voor Beiroet?

Een gift gaat rechtstreeks naar kinderen en gezinnen in nood, en niet naar de Libanese regering.
UNICEF werkt nauw samen met lokale maatschappelijke organisaties om een programmatisch en humanitair antwoord te geven aan getroffen en kwetsbare kinderen en hun gezinnen