Trefwoorden

850 000 kinderen op de vlucht door Kasaïcrisis

Het aantal mensen die hun huizen hebben moeten ontvluchten door de crisis in de regio Grand Kasai in de Democratische Republiek Congo, wordt geschat op 1 miljoen. Daarmee is het een regio met grootste aantal mensen op de vlucht ter wereld.

Een kind dat aan ondervoeding lijdt eet Plumpy’Nut, een therapeutische voedingspasta die klaar is voor gebruik en wordt verdeeld door UNICEF in een gezondheidscentrum in Tshinyama, in de provincie Oost-Kasaï.

De kinderen, eerste slachtoffers van het conflict

« Het leven van honderdduizenden kinderen en hun families in Grand Kasaï is overhoop gehaald door het brutale geweld », zegt Tajudeen Oyewale, vertegenwoordiger ad interim van UNICEF in de Democratische Republiek Congo. “Een totaal van 1.4 miljoen mensen, waarvan 850.000 kinderen, zijn op de vlucht. Voor de maand juni wordt het aantal nieuwe vluchtelingen geschat op 60.000 ».

Het grootste aantal vluchtelingen woont bij gastfamilies en bij kennisen en vrienden. Vaak zijn ze heel veel verloren. Ze lieten persoonlijke bezittingen achter en hebben nu onderdak gevonden in gemeenschappen die tot de armste van het land behoren en waar de levenskwaliteit er nog op achteruit is gegaan door de economische situatie in het land.

Sommige families zijn gevlucht naar de brousse vlakbij hun dorp en trachten te overleven in geïmproviseerde hutten. Deze families zijn het meest kwetsbaar en het moeilijkst te bereiken. Ze lijden onder een gebrek aan voedsel, degelijk onderdak, gezondheidszorg, water en sanitair.

«Het gaat om een humanitaire crisis die erg snel uitbreidt. Samen met onze partners werken we temidden van grote onzekerheid om te trachten de meest kwetsbare families te helpen », legt Tajudeen Oyewale uit.

 

Hulp voor de families op de vlucht in Grand Kasai

UNICEF en zijn partners hebben een hulpprogramma opgezet, met de bedoeling de families van cash geld te voorzien. Het programma voorziet een bedrag van 100 dollar per gezin, dat ze vrij kunnen besteden om hun leven weer op te bouwen.  Tot nu toe hebben 11.225 gezinnnen van deze steun in cash kunnen genieten.

Vrijwilligers onderhouden latrines en douches te die door UNICEF werden gebouwd om cholera en andere ziekten te voorkomen die worden overgedragen via water, in het gezondheidscentrum van Tshinyama.

Aanvullend op dit programma zal een Rapid Response Mechanism (RRM) worden opgezet in de komende weken. Dit betekent dat materiaal en hulppartners worden klaargestoomd zodat snel kan worden gereageerd op de noden van de bevolking op de vlucht door ze te steunen op vlak van gezondheidszorg, voeding, water, sanitair en hygiëne, maar ook basis huishoudproducten zoals materiaal om een hut te bouwen, keukengereedschap, emmers, dekens, etc… 50.000 gezinnen zullen met dit programma bereikt worden.

Tot nu toe heeft UNICEF 157.490 mensen kunnen bereiken die dringend humanitaire hulp nodig hadden in Grand Kasaï, met de steun van technische en financiële partners.

Lees het rapport ‘Children, victims of the crisis in Kasai’