Aanvallen op scholen verviervoudigen in door conflict getroffen Oost-Oekraïne

Sinds het begin van het vijf jaar durende conflict in Oost-Oekraïne raakten meer dan 750 scholen beschadigd of vernietigd

In het door een conflict getroffen oosten van Oekraïne is het aantal aanvallen op scholen tijdens de eerste 4 maanden van 2019 nagenoeg verviervoudigd in vergelijiing met vorig jaar. Schoolkinderen lopen een groeiend risico op trauma’s, verwondingen of dood, zegt UNICEF.

Tussen januari en april 2019 waren er 12 aanvallen op scholen, vergeleken met 3 incidenten in dezelfde periode vorig jaar. De alarmerende toename doet denken aan het geweld van schoolkinderen en leraren in 2017, toen er meer dan 40 aanvallen op onderwijsfaciliteiten waren.

Schoolkinderen dragen langdurige mentale en fysieke littekens van het conflict in Oost-Oekraïne,” zei UNICEF directeur Henrietta Fore. “Het dagelijks leven op school wordt verstoord door schietpartijen, waardoor kinderen dekking moeten zoeken in ondergrondse schuilkelders. In veel gevallen zijn kinderen te bang geworden om te leren. ‘

Sinds de start van het conflict begin 2014, werden meer dan 750 onderwijsfaciliteiten  beschadigd of vernietigd door vijandelijkheden. De nabijheid van militaire sites en opslagfaciliteiten, evenals veiligheidscontroles, brengt scholieren in groot gevaar. Bovendien bedreigen achtzergeblevenniet-ontplolfte mijnen en explosieven de veiligheid van kinderen gevaar en werken ze trauma’s en emotionele stress in de hand.

Vernietigde klaslokalen omringd door zandzakken om kinderen te beschermen tegen verdwaalde kogels, is geen plek voor een kind om te leren. Alle partijen in het conflict moeten scholen beschermen en kinderen veilig houden, “zei Fore.

UNICEF roept op om onmiddellijk een einde te maken aan de gevechten en te zorgen voor de bescherming van kinderen. UNICEF dringt er bij alle partijen op aan de verklaring inzake veilige scholen te onderschrijven, een intergouvernementele politieke verbintenis om concrete maatregelen te nemen om studenten, opvoeders en onderwijsfaciliteiten te beschermen tegen opzettelijke en willekeurige aanvallen tijdens gewapende conflicten.

Volgende week zal de regering van Spanje gastheer zijn van de derde Internationale Conferentie over Veilige Scholen, een gelegenheid voor staten om de voortgang te benadrukken die zij hebben gemaakt bij de uitvoering van de Verklaring.

UNICEF werkt samen met partners in het oosten van Oekraïne om de broodnodige counseling, psychosociale ondersteuning en informatie over de risico’s van mijnen te bieden aan honderdduizenden kinderen, jongeren en verzorgers die door het conflict worden getroffen. UNICEF biedt ook ondersteuning aan onderwijsfaciliteiten, zodat beschadigde scholen en kleuterscholen hersteld kunnen worden en schoolmateriaal kan worden uitgedeeld.