Trefwoorden

Afghanistan : dagelijks 9 kinderen gedood of verminkt

Afghanistan : meest dodelijke oorlogszone van de wereld

Partijen moeten kinderen beschermen

Scholen en ziekenhuizen zijn geen doelwit

Het 40-jarige conflict in Afghanistan heeft een verwoestende impact op kinderen. De partijen in het conflict falen in hun plicht om hen te beschermen tegen de gevolgen ervan, zegt UNICEF in een nieuw rapport dat vandaag is vrijgegeven.

Preserving Hope in Afghanistan: Protecting children in the world’s most lethal conflict stelt dat in de eerste negen maanden van 2019 elke dag gemiddeld negen kinderen werden gedood of verminkt. Dit betekent een stijging van 11 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018 en is grotendeels te wijten aan een toename van het aantal zelfmoordaanslagen en grondgevechten tussen pro- en anti-overheidstroepen.

Zelfs naar de grimmige normen van Afghanistan, is 2019 bijzonder dodelijk geweest voor kinderen“, zei UNICEF-directeur Henrietta Fore. “Kinderen, hun families en gemeenschappen lijden elke dag aan de vreselijke gevolgen van conflicten. Diezelfde kinderen zijn wanhopig om op te groeien, naar school te gaan, vaardigheden te leren en een toekomst voor zichzelf op te bouwen. We kunnen en moeten zoveel meer doen om hun buitengewone moed en veerkracht te versterken. ‘

Tussen 2009 en 2018 zijn bijna 6.500 kinderen gedood en bijna 15.000 anderen gewond geraakt, waardoor Afghanistan in 2018 de meest dodelijke oorlogszone ter wereld is geworden, aldus het rapport.

Naast de directe impact van geweld, wordt het leven van kinderen er ook verwoest door de gecombineerde effecten van natuurrampen, armoede en onderontwikkeling, volgens UNICEF.
Aanvullende feiten uit het rapport zijn onder meer:

• 3,8 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig;
• 1 op de 3 meisjes trouwt vóór haar 18e verjaardag;
• 3,7 miljoen kinderen gaan niet naar school;
• 600.000 kinderen jonger dan vijf jaar zijn ernstig ondervoed;
• 30 procent van de kinderen houdt zich bezig met kinderarbeid;
• 400.000 jonge Afghanen komen elk jaar op de arbeidsmarkt, maar velen missen de beroepsvaardigheden die nodig zijn om een job en middelen van bestaan te vinden.

Jonge Afghanen moeten weten dat hun carrièreperspectieven verder gaan dan alleen lid worden van een gewapende groep of het land ontvluchten om hun geluk in het buitenland te beproeven,” zei Abicacar Kampo, UNICEF Afghanistan. “Met de juiste ondersteuning kunnen ze beginnen los te komen van de cyclus van geweld en onderontwikkeling en een betere toekomst creëren voor zichzelf en Afghanistan.”

Meisjes lopen risico op eremoorden, huiselijk geweld en seksueel geweld. UNICEF werkt samen met de autoriteiten en lokale gemeenschappen om een reeks negatieve sociale normen aan te pakken.

Via partners helpt UNICEF ook 277.000 ernstig ondervoede kinderen. Maar het programma moet aanzienlijk worden opgeschaald om nog eens 300.000 kinderen in nood te bereiken.

UNICEF maakt in toenemende mate gebruik van duurzame, watersystemen op zonneënergie  om een deel van de 2,8 miljoen Afghanen te helpen die het afgelopen jaar kampten met de gevolgen van een ernstige droogte. Toch heeft slechts 64 procent van de bevolking toegang tot zuiver drinkwater.

Alle partijen bij het conflict moeten voldoen aan hun verplichtingen op grond van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving, die vereist dat ze kinderen beschermen,toegang verlenen tot humanitaire hulp en scholen en gezondheidscentra niet als een militair doelwit zien.