Trefwoorden

Een aidsvrije generatie is mogelijk!

Dankzij een aantal belangrijke vorderingen kunnen we eindelijk dromen van een wereld waarin kinderen vrij van hiv/aids kunnen leven en waarin besmette kinderen de nodige behandelingen krijgen. In vele landen is dit al zo, maar in ontwikkelingslanden is dit vaak nog veel te weinig het geval.

Om deze droom waar te maken heeft UNICEF kinderen, jongeren en aids centraal gesteld in zijn strategisch plan 2014-2017.

De hiv/aidsepidemie in de wereld vandaag

Vandaag is hiv/aids de voornaamste doodsoorzaak bij adolescenten in Afrika, en de tweede grootste doodsoorzaak ter wereld. Hiv/aids doodt steeds meer kinderen onder de 15 jaar. Deze groep is zelfs de enige waarbij we geen daling van het sterftecijfer gelinkt aan het virus hebben vastgesteld.

De voorbije jaren is er echter belangrijke vooruitgang gerealiseerd op vlak van preventie van de overdracht van het virus van moeder op kind. Zo hebben we tussen 2005 en 2013 1,1 miljoen nieuwe besmettingen kunnen voorkomen.

Toegang tot zorg voor adolescenten, een cruciale uitdaging

Een van de grootste problemen is de toegang tot zorg voor kinderen onder de 15 die besmet zijn met het hiv-virus. Volgens onze cijfers hebben besmette kinderen het moeilijker om zorg te verkrijgen dan seropositieve volwassenen.

We moeten dus nog harder werken om de kinderen te beschermen die het kwetsbaarst zijn voor het virus. We moeten onze informatie- en preventiecampagnes richten op het wegwerken van de vooroordelen en sociale en wettelijke belemmeringen die de toegang tot zorg voor adolescenten met hiv/aids bemoeilijken.

“We mogen de jongeren niet vergeten. Hiv is de belangrijkste doodsoorzaak bij adolescenten in Afrika – vooral bij jonge vrouwen. Dit is een moreel onrecht. Ik roep de jongeren op om het ‘All-in’ initiatief te leiden, samen met UNICEF en UNAIDS, om een einde te maken aan de aidsepidemie,” zegt Michel Sidibé, directeur van UNAIDS.

“All In” om de aidsepidemie te stoppen!

Het globale initiatief « All In to #EndAdolescentsAIDS » stelt zich een ambitieus doel voor 2020: het aantal jongeren getroffen door hiv/aids met 75% terugdringen, en de toegang tot zorg voor besmette adolescenten met 80% verhogen.

Dankzij jouw steun en onze niet aflatende inzet zijn we dichter dan ooit bij een aidsvrije generatie. Blijf ons steunen om deze droom waar te maken!

In deze video hebben we jonge vrouwen en mannen samengebracht, hiv-positief en hiv-negatief, om de wereld eraan te herinneren dat liefde onvoorwaardelijk is en dat we samen een einde kunnen maken aan de hiv/aids epidemie:

Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter

UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika
UNICEF hiv/aids Zuid-Afrika