Trefwoorden

Alles geven voor de warmste winter voor Syrische kinderen

Stel je voor dat je je huis moet verlaten voor oorlog en geweld. Dat je al je vrienden moet achterlaten en niet meer naar school kan gaan. En dat je in een geïmproviseerde tent woont. Het is de realiteit voor miljoenen Syrische kinderen.

Het conflict in Syrië sleept al meer dan 8 jaar aan en een oplossing lijkt niet in zicht. Vele Syrische kinderen kenden niks anders dan oorlog in hun jonge leven. Ieder jaar dat voorbijgaat duwt hen dieper in de armoede en ontneemt hen steeds meer kansen. Miljoenen kwetsbare kinderen bevinden zich nog in Syrië, vele anderen zijn gevlucht naar de buurlanden.

In cijfers:

 • 5.64 miljoen mensen zijn gevlucht naar Libanon, Jordanië, Egypte, Turkije en verder.

 • 6.2 miljoen mensen zijn in Syrië zelf ontheemd.

 • In Syrië hebben 11.2 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp, waarvan 7.2 miljoen kinderen.

Door het recent toegenomen geweld in Noordoost-Syrië zijn in oktober 2019 nog eens 70.000 kinderen in Syrië op de vlucht geslagen. 170.000 kinderen extra hebben nood aan humanitaire hulp. UNICEF maakt zich zeer bezorgd over het lot van deze kinderen en roept alle betrokken partijen op om kinderen te beschermen.

Kinderen in gevaar door winterse ontberingen

© UNICEF/UN0266989/Watad

De al hachelijke omstandigheden waarin ze zich bevinden worden nog zwaarder door het winterse weer. Van november tot maart kan het in de regio steenkoud zijn. De kinderen wonen vaak in tijdelijke onderkomens, in tenten of onafgewerkte gebouwen, zonder verwarming of bescherming tegen koude en regen. Velen zijn gevlucht met niets anders dan de kleding die ze aan hadden en sommige kinderen lopen op slippers en zonder winterjas door de kampen, die steeds modderiger worden.

Gezinnen kunnen zich zelfs de meest essentiële benodigdheden niet veroorloven – zoals kledij, sjaals, handschoenen, schoenen, dekens of brandsof voor verwarming – om ervoor te zorgen dat hun kinderen het warm hebben. Door de kou en een gebrek aan medische zorg lopen ze het risico ziek te worden, met school te stoppen en zelfs te overlijden.

Geen tijd te verliezen

© UNICEF/UN0326753

UNICEF kan ervoor zorgen dat Syrische kinderen zich warm kunnen induffelen tegen de koude.

Met jouw steun kunnen we:

 • 470.600 kwetsbare kinderen bereiken met warme winterkledij, in Syrië, Jordanië, Egypte en Libanon.

 • 120.000 thermische dekens uitdelen in Syrië en Egypte

 • 297.000 kinderen ondersteunen met cash in Syrië, Jordanië, Turkije, Egypte en Libanon

 • Ervoor zorgen dat 110.000 gezinnen in Jordanië (dat zijn 66.800 kinderen) toegang hebben tot zuiver water en sanitair in de winter.

Help ons kinderen warm te houden. Doe een gift
Waaruit bestaat de winterhulp van UNICEF?

Usama, 11 jaar, kreeg net een doos met winterkleren van UNICEF in Ein Issa kamp, Syrië. “Het is al heel lang geleden dat ik nog kleren heb gekregen,” vertelt Usama. Hij vluchtte in 2017 met zijn familie uit Deir-ez-Zor. – © UNICEF/UN0315947/Souleiman

Winterhulp is een belangrijk onderdeel van UNICEF’s noodhulpprogramma’s. Daarbij werken we nauw samen met lokale partners, om ervoor te zorgen dat we die mensen bereiken die de hulp het hardst nodig hebben. Ook zijn onze winterprogramma’s gebaseerd op wat de kinderen het meest nodig hebben – of het nu gaat om warme kleren, dekens, financiële steun of diensten op vlak van gezondheid en onderwijs.

 • Paketten met winterkledij per leeftijd, met warme kleren, broeken, handschoenen, mutsen, sjaals en winterlaarzen.
 • Thermische dekens die kinderen om zich heen kunnen slaan in onverwarmde onderkomens
 • Ondersteuning in cash om basisbenodigdheden te kopen zoals brandstof petroleum voor de verwarming
 • Medisch materiaal wordt voorzien en mobiele gezondheidsteams worden ingezet om kinderen te behandelen als ze ziek worden, bijvoorbeeld door verkoudheden of longontstekingen.
 • Verwarming en tapijten in scholen en kindvriendelijke ruimtes, zodat kinderen in een warm klaslokaal de lessen kunnen volgen of kunnen spelen
 • Herstelwerk aan waterinfrastructuur om ervoor te zorgen dat vitale faciliteiten niet beschadigd geraken bij extreme koude.

Onze prioriteit ligt bij de meest kwetsbare kinderen, namelijk de jongsten, kinderen op de vlucht, de armste en kinderen  die op plaatsen wonen die het moeilijkst te bereiken zijn.

Families en lokale markten ondersteunen

Ahmed, 10 jaar, en Ali, 8 jaar, zijn broers. Ze kiezen winterkleren uit in een lokale winkel waar hun ouders hun e-vouchers die ze hebben gekregen van UNICEF kunnen inruilen. © UNICEF/UN0280483/Al-Issa

Sinds 2015 koopt UNICEF meer dan 50% van de producten voor noodhulp ter plaatse aan in Syrië. De winterkleding wordt bijvoorbeeld bij 5 lokale Syrische bedrijven aangekocht. Zo wordt de lokale economie gestimuleerd, komen de artikelen twee keer zo snel aan én beantwoorden ze beter aan lokale behoeften en voorkeuren.

Ook lanceerde UNICEF een innovatief e-voucher programma om families en lokale handelaars te ondersteunen. Gezinnen krijgen een slimme electronische betaalkaart. Hierop staat een bedrag dat afhankelijk is van het aantal kinderen en van hun hun leeftijd. De e-vouchers kunnen worden ingeruild in lokale winkels. Gezinnen kunnen hiermee winterkleding voor hun kinderen kopen, zoals een warme jas, een wollen trui, thermisch ondergoed, winterlaarzen,… Op die manier kunnen ouders en kinderen zelf de kleren uitkiezen die ze nodig hebben, wat hun gevoel van eigenwaarde ten goede komt.

Help ons kinderen warm te houden

© UNICEF/UN0266993/Watad

De kinderen van Syrië zijn na acht jaar oorlog bijna alles kwijt. Ze hebben dringend warme kleding, dekens, water en andere basisvoorzieningen nodig. Al met 12 euro geef je de kinderen van Syrië een cadeau dat echt iets betekent.

Schenk 2 warme dekens

Van thermische fleece

Houdt warmte binnen en kou buiten

200 cm x 150 cm (groot genoeg zodat een kind er zich warm kan inwikkelen)

Liever zelf een bedrag bepalen? Dat kan ook!

Doe een gift

 

Lanceer jouw actie voor de warmste week en geef Syrische kinderen samen met UNICEF de warmste winter ooit!

Alles geven voor de warmste winter