Als informatie de enige behandeling is die voorhanden is tegen het coronavirus

Ook in Zuid-Soedan zijn de eerste gevallen van besmettingen met het coronavirus gemeld. UNICEF is in opperste staat van alertheid. Zonder vaccin of medicijn voorhanden, is preventie de enige optie. De juiste informatie geven over hoe je je kan beschermen tegen het coronavirus en ervoor zorgen dat mensen hun gedrag aanpassen, is de belangrijkste maatregel die kan genomen worden.

UNICEF leidt samen met het ministerie van Volksgezondheid de risicocommunicatie rond COVID-19. Door gebruik te maken van het bestaande UNICEF-netwerk van sociale mobilisators, kon UNICEF snel starten met het verspreiden van levensreddende boodschappen aan de bevolking in Zuid-Soedan.

 

© UNICEFSouthSudan/Ongoro

UNICEF verspreidt informatie op openbare plaatsen via posters en door folders uit te delen. Zo werden 144.000 posters, 60.000 banners en 550.000 folders in zeven talen verdeeld, met daarop informatie over de meest voorkomende symptomen van besmetting, namelijk koorts, een droge hoest, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid, en welke preventieve maatregelen moeten genomen worden.

 

Victoria Hayat, 26 jaar, maakt zich klaar om naar het werk te gaan in haar huis in Yambo. Ze maakt deel uit van het UNICEF-team en helpt als sociale mobilisator mee positief gedrag en sociale verandering te promoten. – © UNICEFSouthSudan/Ongoro

Lokale teams gaan van deur tot deur om de bevolking te informeren. In normale omstandigheden organiseren de sociale mobilisators informatiesessies voor grotere groepen, maar nu gebeurt dit in familieverband, zodat een veilige afstand kan gerespecteerd worden.

Victoria Hayat, 26 jaar, praat met mensen uit haar dorp voor hun huis. – © UNICEFSouthSudan/Ongoro

Ze informeren hen dat ze zich kunnen beschermen tegen besmetting door voldoende afstand te houden, veelvuldig de handen te wassen met water en zeep, elkaar niet meer de hand te schudden, door te hoesten en niezen in je gebogen elleboog en thuis te blijven bij griepachtige verschijnselen.

 

© UNICEF South Sudan/2020/Ongoro

De mobilisators gebruiken ook megafoons om hun boodschap te verspreiden op openbare plaatsen zoals markten, of in de straat. Hiervoor werden 3.000 megafoons en 150.000 paar batterijen verspreid.

De lokale teams die de boodschappen verspreiden krijgen met de steun van UNICEF vooraf een opleiding.

© UNICEFSouthSudan/Ongoro

Meer dan 25 radiostations in het hele land zenden de boodschappen uit in tien talen.
In Zuid-Soedan blijft radio immers het medium met de grootste impact. Door de lage alfabetiseringsgraad in het land kan je op deze manier meer mensen bereiken dan met schriftelijke informatie. Bovendien is het makkelijker de boodschappen mondeling te vertalen in een land met meer dan 60 verschillende talen.

De levensreddende informatie wordt ook gedeeld via sociale media en SMS in bulk.

© UNICEFSouthSudan/Ongoro

UNICEF is bijzonder trots op alle sociale mobilisatoren in het hele land die zich onvermoeibaar inzetten om mensen te informeren zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen over hun gezondheid en hun leven. Correcte en geverifieerde informatie verspreiden over het coronavirus is essentieel om de verspreiding af te remmen.

UNICEF startte deze informatiecampagne van zodra de eerste gevallen van besmetting werden gemeld in de buurlanden. Mads Oyen, die de COVID-19 respons coördineert in Zuid-Soedan vertelt:

“We besloten in actie komen alsof er al een uitbraak was, ook al waren er nog geen bevestigde gevallen. Er moesten snel beslissingen vallen en we moesten snel handelen. Daarnaast leidt UNICEF, zoals steeds, de hulpverlening op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, wat op dit moment ook uiterst belangrijk is. Als je mensen zegt dat ze hun handen moeten wassen, moeten ze ook zeep en water hebben. Ons team werkt dag en nacht, zeven dagen per week, om het land voor te bereiden op de uitbraak waarvan we wisten dat die zou komen.”

Help ons kwetsbare gezinnen te beschermen tegen het coronavirus