Bijna twee derde van kinderen die niet ingeënt zijn wonen in een conflictgebied

In conflictgebieden hebben kinderen vaak tekort aan zorg, wat een groot gevaar inhoudt voor hun gezondheid, en bij uitbreiding voor hun toekomst. In conflictsituaties worden de armste en meest gemarginaliseerde kinderen vaak niet gevaccineerd. Daardoor is het risico op epidemieën groot, met catastrofale gevolgen voor de kinderen tot gevolg.

© UNICEF/UN09083/Bershadskiy
© UNICEF/UN09083/Bershadskiy

Gevangen in een conflict dat zich boven hun hoofd afspeelt, zijn 11 miljoen kinderen nog steeds niet gevaccineerd tegen sommige dodelijke ziektes waartegen ze nochtans makkelijk kunnen beschermd worden.

Er is vooruitgang ! Maar…

Sinds de jaren 1980 is het aantal kinderen dat gevaccineerd werd meer dan verviervoudigd dankzij de acties van UNICEF en zijn vele partners. Vandaag zijn wereldwijd meer dan 85% van de kinderen gevaccineerd. Maar dat betekent nog steeds dat 1 kind op 6 niet gevaccineerd is tegen ziektes als mazelen en polio. En om de 20 seconden sterft een niet gevaccineerd kind aan een ziekte waartegen een vaccin bestaat.

Dubbel zo kwetsbare kinderen

Kinderen die niet gevaccineerd zijn, zijn vaak ook diegene die in een woning leven die niet voldoet, die geen toegang hebben tot drinkbaar water of tot essentiële gezondheidszorg (vitamines, muskietennetten, ontwormingstabletten,…).

©UNICEF/UNI178081/Volpi
©UNICEF/UNI178081/Volpi

Nikita [NAAM AANGEPAST], 5 jaar, woont in Donetsk, Oekraïne. Zijn vader werd gedood tijdens een bombardement in 2014, terwijl hij op de terugweg was van zijn werk. Het voortdurende conflict en de onveilige toestand brengen de toegang tot basismedicatie, en vaccins in het bijzonder, ernstig in het gedrang.

©UNICEF/UNI163897/Khuzaie
©UNICEF/UNI163897/Khuzaie

In het vluchtelingenkamp Khazar, in de Koerdische regio in Irak, komen kinderen en volwassenen samen voor ‘Iftar’, het avondmaal na zonsondergang gedurende de Ramadan. UNICEF en zijn partners werken samen om aan de behoeften van de mensen in het kamp te voldoen. Prioriteiten zijn drinkbaar water, sanitair en vaccinatie om ziektes als polio tegen te gaan. Bijna twee derde van de kinderen die niet zijn ingeënt wonen in een conflictgebied.

©UNICEF/UN02929/Rich
©UNICEF/UN02929/Rich

Malakal, Zuid-Soedan  – Zonder vaccinatie zullen 1.5 miljoen kinderen onder de  5 jaar sterven aan ziektes die te vermijden zijn. “Ik ben blij dat ik bevallen ben van mijn zoon in de ziekenboeg. Hier ben ik zeker dat hij wordt ingeënt… » vertelt Julie Akol, 17 jaar.

©UNICEF/UNI171866/Zocherman
©UNICEF/UNI171866/Zocherman

Kinderen en vrouwen staan in de rij voor een voedselbedeling, in het Pathaikamp in Zuid-Soedan. In geïsoleerde gebieden biedt UNICEF er voedselhulp en gezondheidszorg, met name door kinderen in te enten tegen polio en mazelen.

©UNICEF/UNI154106/Madhok
©UNICEF/UNI154106/Madhok

Afghanistan – Een vaccinatie overslaan of uitstellen verhoogt het risico op gezondheidsproblemen voor kinderen in conflictzones. Akram, 4 jaar, heeft de mazelen. Zijn ouders hadden niet het belang ingezien van vaccinatie.

©UNICEF/UNI131400/Froutan
©UNICEF/UNI131400/Froutan

Kinderen in conflictgebieden lopen een groter risico op ziektes die makkelijk kunnen vermeden worden door inenting, zoals mazelen. In 2012 in Afghanistan dient medisch personeel vaccins toe tijdens een vaccinatiecampagne ondersteund door UNICEF.

©UNICEF/UNI103540/Zaidi
©UNICEF/UNI103540/Zaidi

De conflictzones in Pakistan en Afghanistan zijn de laatste bastions van het poliovirus. Van zodra een kind ziek is, kunnen alle andere kinderen in zijn omgeving de ziekte oplopen. Hier geeft een gezondheidsmedewerker een oraal anti-polio vaccin aan een kindje.

©UNICEF/UNI198884/AlShami
©UNICEF/UNI198884/AlShami

In de Syrisch Arabische republiek, waar het conflict een brutale daling van het aantal vaccinaties heeft veroorzaakt, zorgt ook het slechte weer voor extra moeilijke omstandigheden in de strijd om te overleven. Een meisje kijkt naar de regen vanuit haar huis zonder ramen in Oost Ghouta – het resultaat van constante bombardementen.

©UNICEF/UNI103530/Zaidi
©UNICEF/UNI103530/Zaidi

Pakistan, 2011 – Een gezondheidsmedewerker dient een oraal anti-polio vaccin toe aan een kind, naar aanleiding van de ergste overstroming die het land gekend heeft. De regering en zijn partners hebben zich ingezet om vaccins bekomen voor alle kinderen onder de vijf jaar die ontheemd zijn door de crisis.

©UNICEF/UNI146559/Wreford
©UNICEF/UNI146559/Wreford

Syrië, 2013 – Vaccineren is een van de meest efficiënte en goedkoopste middelen om kinderen te beschermen en hen de kans te geven te overleven. Hier zijn Syrische kinderen, ontheemd door het conflict, aan het spelen in het Atmeh-kamp.

De uitdagingen

De missie van UNICEF bestaat erin hulp te bieden in conflictgebieden waar er vaak niet langer toegang is tot gezondheidszorg.

Vele families zijn verplicht hun woningen te verlaten om te ontsnappen aan het geweld. Ze komen dan terecht in vluchtelingenkampen waar een gebrek is aan sanitaire voorzieningen.

In Syrië bijvoorbeeld is een derde van de sanitaire infrastructuur verwoest sinds het begin van het conflict in 2011. Op vijf jaar tijd is het percentage gevaccineerde kinderen gedaald van 99% naar 52%.

Het transport van vaccins is ook een van de grootste moeilijkheden tijdens vaccinatiecampagnes in noodsituaties. Controleposten, wegversperringen of een verwoest wegennetwerk vertragen de toegang tot de burgerbevolking.

In het algemeen tracht UNICEF vaccinatiecampagnes uit te voeren tijdens een humanitaire wapenstilstand die wordt onderhandeld, om toegang te krijgen tot gebieden die niet toegankelijk waren door de gevechten.

De kracht van UNICEF

UNICEF is de grootste leverancier van vaccins op mondiaal vlak, en steunt vaccinatieprogramma’s in meer dan 100 landen. Zo beschermt UNICEF 56% van de kinderen over de hele wereld. Dankzij zijn
unieke positie, kan UNICEF de kost van de vaccins bij de leveranciers drukken.

Concreet bestaat het werk van UNICEF in het domein van vaccinatie uit:

  • Het uitwerken van communicatieprogramma’s om de bevolking te sensibiliseren rond vaccinatie;
  • Toevoer van vaccins op het terrein, waarbij de koudeketen gerespecteerd wordt;
  • Levering van vitamine A en muskietennetten, die eveneens helpen om ziektes te voorkomen;
  • Aanbevelingen naar de lokale overheid toe om obstakels die vaccinatie in de weg staan weg te werken (ongelijkheid, kosten voor egzondheidszorg)

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld