De bewijzen zijn overweldigend: borstvoeding geeft je baby de best mogelijke start in het leven. Huid-op-huid contact en vroege, exclusieve borstvoeding helpt je baby zich goed te ontwikkelen. Er is geen enkele reden om ermee te stoppen vanwege COVID-19. Tot op vandaag is er geen enkele besmetting vastgesteld met COVID-19 via de moedermelk.
Hier zijn enkele antwoorden op vragen die jonge en aanstaande moeders zich vaak stellen, om je te helpen op een veilige manier borstvoeding te geven, of je nu gezond bent of symptomen van COVID-19 hebt.
Zeker. Moedermelk bevat antilichamen die baby's een gezonde boost geven en hen beschermen tegen heel wat infecties. De antilichamen en bioactieve componenten in moedermelk kunnen ook een infectie met COVID-19 bestrijden, mocht je baby eraan zijn blootgesteld.
Maak huid-op-huid contact met je pasgeboren baby. Door je baby dicht bij je te houden, kan je de borstvoeding stimuleren. Timing is alles. Het is aanbevolen om binnen het eerste uur na de bevalling te beginnen met borstvoeding.
Als uw baby 6 maanden of jonger is, is het best dat hij uitsluitend borstvoeding krijgt. Zodra je kind ouder is dan 6 maanden, kan je verder borstvoeding geven en de voeding aanvullen met veilige en gezonde maaltijden.
Ja, je kan verder borstvoeding geven mits de nodige voorzorgsmaatregelen. Je moet bijvoorbeeld een mondmasker dragen als je er een voorhanden hebt. Was je handen met water en zeep of met een ontsmettingsgel voor en na het borstvoeden. Desinfecteer de oppervlakken die je hebt aangeraakt regelmatig. Je borst hoeft je alleen te wassen als je er net op hebt gehoest. Anders hoef je dit niet te doen.
Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het effect van vaccinatie tegen COVID-19 bij vrouwen die borstvoeding geven. Op dit moment is er nog weinig informatie beschikbaar.
De WHO adviseert je te laten vaccineren als je borstvoeding geeft en tot een prioritaire groep behoort, bijvoorbeeld als je in de gezondheidszorg werkt. De borstvoeding kan na de vaccinatie worden verdergezet en blijft een van de beste manieren om je kind te beschermen tegen ziekten en het te helpen gezond te blijven.
Tot op vandaag is er geen enkele besmetting vastgesteld met COVID-19 via de moedermelk. Verder onderzoek is gaande.
Als je je te ziek voelt om borstvoeding te geven, probeer dan andere manieren te vinden om je kind op een veilige manier moedermelk te geven. Je kan melk afkolven en die in een grondig schoongemaakte papfles aan je kind geven.
Moedermelk afkolven is ook belangrijk om de melkproductie op peil te houden, zodat je je kind weer borstvoeding kan geven als je je er goed genoeg voor voelt. Hoelang je precies moet wachten, ligt niet vast.
Als melk afkolven niet mogelijk is, geef je baby dan flesvoeding. Zorg ervoor dat ze correct en veilig is bereid.
Blijf je kind borstvoeding geven, ook als het ziek is. Of je baby nu COVID-19 heeft of een andere ziekte, het is belangrijk om haar te blijven voeden met moedermelk. Borstvoeding stimuleert het immuunsysteem van je baby en je antistoffen worden via de moedermelk aan haar doorgegeven, waardoor infecties beter worden bestreden.
Zorg ervoor dat je je handen grondig wast. Was ze met water en zeep voor en na het borstvoeden. Je kan ook een handgel gebruiken. Het is ook belangrijk om alle oppervlakken je u hebt aangeraakt te desinfecteren.
Was het kolfapparaat, de flesjes waarin je de melk bewaard en het eetgerei zoals gewoonlijk na elk gebruik.