Bye Bye Ebola: de ultieme feel-good clip van het jaar

Weet je hoe het voelt om Ebola te overwinnen? Een muziekclip uit Sierre Leone maakt het duidelijk: fantastisch goed!

Een brede glimlach bij deze gezondheidsmedewerker in Freetown, nadat de WHO het einde van de Ebola-epidemie in Sierra Leone heeft afgekondigd.
Een brede glimlach bij deze gezondheidsmedewerker in Freetown, nadat de WHO het einde van de Ebola-epidemie in Sierra Leone heeft afgekondigd.

Na 42 dagen zonder nieuw geconstateerde besmettingen, werd Sierra Leone op 7 november 2015 officieel Ebola-vrij verklaard door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Om het einde te vieren van de epidemie, maakte de rapper Block Jones samen met Freetown Uncut, het nummer Bye Bye Ebola. Het is een remix op basis van het Afrobeat ritme van de Azonto, een dans uit Ghana uit de jaren 2000.

De 3-minuten durende dansvideo ‘Bye Bye Ebola’ toont de uitbundige vreugde en opluchting die gepaard ging met het bevrijdende nieuws. Iedereen, van schoolkinderen tot gezondheidswerkers, voetbalspelers, militairen en nieuwsmakers, dansen de Azonto. Personeel in ebolabehandelcentra dansen mee in een lege ziekenboeg, gekleed in rubberen beschermingspakken. Politiebeambten staan te swingen bij controleposten die essentieel waren om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook president Ernest Bai Koromo komt in beeld en maakt het ‘V voor Victory’-teken.

Hoewel er geen nieuwe gevallen van Ebola zijn, blijft waakzaamheid geboden, zodat het land klaar staat om een eventuele nieuwe uitbraak snel het hoofd te bieden. Guinea, buurland van Sierra Leone, strijdt immers nog steeds tegen nieuwe infecties. UNICEF roept ook op tot steun om de meer dan 11.500 kinderen die getroffen zijn door de Ebolacrisis – direct door een infectie, of indirect door de impact van de quarantainemaatregelen, de sluiting van de scholen of de economische crisis – te helpen.

Doe een gift voor de kinderen

Word Meter of Peter