Calais: de kinderen van de « Jungle »

In het kamp voor vluchtelingen en migranten in Nord-Pas-de-Calais, bijgenaamd “de Jungle”, leven kinderen in mensonterende omstandigheden. Onder hen ook niet-begeleide adolescenten die in gevaar verkeren. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) klaagt de alarmerende en ongezonde situatie aan. Ook UNICEF Frankrijk, Dokters van de Wereld en Caritas Frankrijk trekken aan de alarmbel en herinneren de Franse staat aan haar plichten.

Calais, januari 2016 © UNICEF France / Huyghe
Calais, januari 2016 © UNICEF France / Huyghe

UNHCR klaagt mensonterende omstandigheden in Calais en Duinkerke aan
Momenteel leven zowat 4000 vluchtelingen en migranten in de “Jungle” van Calais, en bijna 2500 in Grande-Synthe, vlakbij Duinkerke. Ze leven er in vaak mensonterende omstandigheden, in de hoop naar Groot-Brittannië te kunnen gaan. Door de winterse omstandigheden is de situatie er nog moeilijker op geworden. UNHCR is vooral bezorgd over de leefomstandigheden van de kinderen, niet-begeleide of verloren gelopen kinderen in het bijzonder. Vaak zijn ze ook overgeleverd aan geweld en mensenhandelaars. Ze pleiten dan ook voor volgende maatregelen:

  • Bijkomende noodopvangplaatsen, zoals het kindercentrum (Maison du Jeune Réfugié) in St Omer, of andere structuren die instaan voor de bescherming van kinderen onder de 15 jaar.
  • Procedures met betrekking tot kinderbescherming moeten dringend vereenvoudigd worden, vooral voor kinderen die familieleden hebben in een andere lidstaat van de EU.
  • De UNHCR benadrukt eveneens dat vluchtelingen en migranten in Calais en Duinkerke nood hebben aan betere informatie en juridisch advies. Nu krijgen ze vaak tegenstrijdig en soms fout advies uit verschillende bronnen.
Calais, januari 2016 © UNICEF France / Huyghe
Calais, januari 2016 © UNICEF France / Huyghe

Wat doet UNICEF?
Samen met Dokters van de Wereld en Caritas Frankrijk maakt UNICEF Frankrijk zich ernstige zorgen over de gezondheidstoestand in het kamp. Ze roepen de staat op haar plichten na te komen wat betreft opvang en vraagt duidelijke beschermingsmaatregelen voor de kinderen en de niet-begeleide minderjarigen.

Ook eisen ze minimaal een vaccinatieronde tegen de mazelen, een ziekte die potentieel gevaarlijk is voor mensen die in een onzekere situatie leven.

Ten slotte heeft UNICEF Frankrijk een sociologisch onderzoek gelanceerd rond de NBMV (niet-begeleide minderjarige vreemdelingen) die aanwezig zijn in Calais en omstreken met als doel hun situatie beter te kunnen evalueren om aanbevelingen te kunnen doen om ze beter te beschermen.

De foto’s werden gemaakt tijdens een observatiemissie van UNICEF Frankrijk in Calais in januari 2016.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld