Centraal-Afrikaanse Republiek bereikt akkoord over vrijlating duizenden kinderen

Goed nieuws uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR): er werd zonet een akkoord bereikt over de vrijlating van duizenden kinderen die geronseld werden door gewapende fracties.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) woedt al twee jaar een van de stilste humanitaire crisissen van onze planeet. Het Nationale Forum van Bangui – dat politieke spelers, gemeenschapsleiders, religieuze leiders en leiders van gewapende fracties tracht te verenigen – laat nu echter een positieve noot weerklinken.

Gisteren bereikte het Forum immers een historisch akkoord. De gewapende groepen ondertekenden namelijk een overeenkomst om alle kinderen vrij te laten die momenteel bij hen verblijven. Bovendien mogen voortaan geen minderjarigen meer gerekruteerd worden.

“Het akkoord is een enorm stap voorwaarts in de bescherming van kinderen in dit land”, zegt Mohamed Malick Fall, UNICEF-vertegenwoordiger in CAR.

Volgens UNICEF verblijven momenteel zes- tot tienduizend kinderen bij gewapenden groepen. De geronselde kinderen worden ingezet als soldaat en velen worden seksueel misbruikt. Daarnaast worden de kinderen ook gebruikt als keukenhulpje, drager of boodschapper.

Vrijlating en hereniging met families

Het akkoord werd bereikt met onder andere de steun van UNICEF en zijn partners. Bovendien garandeert de overeenkomst ook een directe en onbeperkte toegang tot de gebieden die gecontroleerd worden door de gewapende fracties. Deze garantie is cruciaal voor de betrokken hulporganisaties: zo kunnen ze een overzicht krijgen van het exacte aantal kinderen en het vrijlatingsproces in gang zetten.

“De Centraal-Afrikaanse Republiek is voor kinderen een van de moeilijkste landen. UNICEF verheugt zich dan ook op deze samenwerking met de overheid om de kinderen te herenigen met hun families en gemeenschappen“, legt Mohamed Malick Fall uit.

Transitcentrum voor voormalige kindsoldaten, Centraal-Afrikaanse Republiek UNICEF 2012
Transitcentrum voor voormalige kindsoldaten, Centraal-Afrikaanse Republiek © UNICEF/NYHQ2012-2305/Matas, 2012.
Inderdaad, de vrijlating van de kinderen moet begeleid worden met de noodzakelijke mechanismes om de kinderen de nodige steun en bescherming te geven: zo kunnen ze zo snel mogelijk weer een normaal leven leiden.

Deze mechanismes vragen echter veel investeringen van een reeds beperkt beschikbaar budget voor de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De partijen die gisteren het akkoord ondertekenden, plegen binnenkort opnieuw overleg. Samen zullen ze een kalender en actieplan opstellen voor de vrijlating van de kinderen en gezinsherenigingen.

Meer weten over de UNICEF-acties voor kindsoldaten?

Steun UNICEF, word nu Meter of Peter