Bij ons thuis is het ook soms moeilijk om de rekeningen te betalen. Soms merk ik dat we aan het einde van de maand zijn als er niet meer zoveel in de koelkast staat. Sommige leerlingen moeten zich alleen maar op hun schoolwerk concentreren, terwijl anderen daarnaast ook nog een job moeten zoeken om thuis bij te springen. We hebben maar één bureau. Dat is vooral vervelend nu de examens eraan komen. We kunnen niet allebei op onze slaapkamer studeren. Een van ons studeert dus aan de keukentafel.

Nu de COVID-19 crisis jaren aan vooruitgang op vlak van armoedebestrijding dreigt teniet te doen, is het belangrijker dan ooit dat overheden het sociale beschermingssyteem versterken

Ook onze federale en regionale overheden roepen we op om prioriteit te geven aan kinderen en gezinnen aan de hand van een 5-punten agenda tegen armoede. Het is hoog tijd om te investeren in sociale bescherming en een kindvriendelijk beleid. We moeten een toekomst uitbouwen waarin ieder kind een gelukkig en gezond leven kan leiden. 

Een sterk beleid dat gezinnen ondersteunt kan het verschil maken voor het welzijn van ieder kind, in België en wereldwijd. 

Wat zijn de 5 punten op deze agenda
 

  1. SOCIALE BESCHERMING: Het optrekken van de sociale minima en het versterken van onze sociale bescherming om een waardig bestaan voor ieder kind en hun gezin te garanderen.
  2. GEZONDHEID & ONDERWIJS: Toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs voor alle kinderen te verzekeren
  3. ONDERSTEUNING VAN GEZINNEN: door een kwaliteitsvolle, betaalbare kinderopvang en adequate (ouderschaps-)verlofsystemen voor elk gezin te voorzien.
  4. PARTICIPATIE: kinderen en jongeren de kans geven om hun noden kenbaar te maken en deel te nemen aan de politieke beslissingen die een invloed hebben op hun leven en toekomst.
  5. VERSTERKEN: Een verlaging van de budgetten voor sociale bescherming en kinderbescherming voorkomen en de budgetten voor ontwikkelingshulp versterken.
Op een mijnbouwterrein bij Ouagadougou, Burkina Faso zijn kinderen aan het werk. Ze helpen hun familie om wat bij te verdienen en gaan niet naar school. Miajul is 12. Hij sorteert gevaarlijk plastic afval in Dhaka, Bangladesh en stelt zich zo bloot aan infecties en ziekten zoals COVID-19. Hij moet werken om zijn familie te ondersteunen tijdens de lockdown. Door een golf van gewapend geweld en de sociaal-economische gevolgen van COVID-19 zijn 7,2 miljoen kinderen in de Sahel-regio in nood en hebben ze een gebrek aan voeding, zuiver water en scholing.

Wat betekent kinderarmoede wereldwijd

De laatste decennia is de wereld vrij succesvol de strijd aangegaan tegen extreme armoede. Tussen 1990 en 2015 zijn meer dan een miljard mensen uit de extreme armoede geraakt. Daarmee  is de eerste millenniumdoelstelling bereikt. 

Ondanks deze vooruitgang is het werk om een einde te maken aan armoede nog lang niet voorbij, vooral nu we door de COVID-19 pandemie geconfronteerd worden met de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie. Jaren van vooruitgang dreigen verloren te gaan. 

Volgens de laatste schattingen heeft de COVID-19-pandemie nog eens 150 miljoen kinderen in multidimensionele armoede geduwd – 1.2 miljard kinderen hebben vandaag geen toegang tot onderwijs, gezondheid, onderdak, voeding, sanitaire voorzieningen of water. Bovendien lopen deze kinderen het risico om slachtoffer te worden van kinderarbeid of kindhuwelijken. (bron: gemeenschappelijke studie UNICEF en Save the Children). 

We moeten nu actie ondernemen en investeren in kinderen en gezinnen om te voorkomen dat we een volledige generatie in de steek laten en om jaren van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding veilig te stellen.

KRISTEL VERBEKE EN UNICEF BELGIË BUNDELEN KRACHTEN IN STRIJD TEGEN KINDERARMOEDE

Kristel Verbeke, voormalig lid van K3, is zangeres, (musical-) actrice, presentatrice programmamaakster én een vrouw met een missie.

Ze is al jaren een trotse UNICEF-meter en zet zich sinds 2021 vrijwillig in als ambassadeur voor UNICEF België.  

In 2020 maakte Kristel 'Zorgen voor Mama', een TV-reeks waarin ze met zes mama’s praat die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Door haar betrokkenheid bij het Kinderrechtencommissariaat en het Kinderarmoedefonds weet Kristel hoe belangrijk het is om te luisteren naar kinderen en jongeren.

Ik heb een blijvende connectie met kwetsbare kinderen, ik was ooit één van hen. Kinderen in kwetsbare situaties moeten kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke hulp. Ik denk aan kinderen op de vlucht, dakloze kinderen, kinderen in oorlogssituaties, kinderen in de jeugdhulp, kinderen in armoede… Samen met UNICEF wil ik de stem van deze kinderen laten horen!

Ook samen met onze andere ambassadeurs roepen we iedereen (regeringen, instellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek) op om samen met ons alles in het werk te stellen om een einde te maken aan kinderarmoede in België en in de wereld en de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te beschermen.