Covid-19 mag geen barrière zijn voor levensreddende gezondheidszorg

Verklaring van UNICEF-drectrice Henrietta Fore over de ontwrichting van de vaccinatie- en gezondheidsdiensten door de pandemie.

“Wereldwijd zet de COVID-19-pandemie de gezondheidsdiensten overmatig onder druk, omdat gezondheidswerkers worden afgeleid van hun normale taken om het virus te helpen bestrijden.

De fysieke afstand leidt ertoe dat ouders de moeilijke beslissing nemen om routinevaccinaties uit te stellen.

De voorraden van medische benodigdheden zijn laag en de bevoorradingsketens staan onder bijna ongekende druk. Door annuleringen van vluchten en door het land opgelegde handelsbeperkingen is de toegang tot essentiële geneesmiddelen, waaronder vaccins, sterk beperkt.

De armste kinderen lopen het grootste risico

Naarmate de pandemie verergert, zullen essentiële levensreddende diensten, waaronder immunisatie, waarschijnlijk worden verstoord, met name in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, regio’s die deze diensten hard nodig hebben.

Kinderen uit de armste gezinnen in landen die getroffen zijn door conflicten en natuurrampen lopen het grootste risico.

Wij maken ons met name zorgen over de situatie in landen waar de uitbraak van mazelen, cholera of polio wordt bestreden en waar tegelijkertijd gevallen van COVID-19 voorkomen, zoals in Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Somalië, de Filippijnen, Syrië en Zuid-Soedan. Dergelijke uitbraken zouden niet alleen de reeds overbelaste gezondheidsdiensten zwaar onder druk zetten, maar zouden ook kunnen leiden tot extra doden en lijden. In de huidige context kunnen deze landen het zich niet veroorloven om ziekten te bestrijden die door middel van vaccins kunnen worden voorkomen.
De boodschap is duidelijk: we mogen niet toestaan dat er in onze strijd tegen COVID-19 levensreddende gezondheidsinterventies worden opgeofferd.
Vaccineren redt levens

UNICEF zet zich in voor de ondersteuning van de basisgezondheids- en vaccinatiediensten die nodig zijn in de zwaarst getroffen landen op een manier die het risico van overdracht van COVID19 beperkt. We zetten alles in hte werk om ervoor te zorgen dat landen in nood over voldoende vaccins beschikken. We werken nauw samen met wereldwijde vaccinleveranciers om ervoor te zorgen dat de productie niet wordt verstoord en dat het aanbod zo goed mogelijk wordt beheerd in deze moeilijke omstandigheden. We geven ook meer steun aan regeringen om de vaccinvoorraden tijdens deze pandemie op peil te houden.
In de komende dagen zullen overheden mogelijk grootschalige preventieve vaccinatiecampagnes op veel locaties tijdelijk moeten uitstellen om ervoor te zorgen dat immunisatiediensten niet bijdragen aan de verspreiding van COVID-19 en om aanbevelingen voor ‘social distancing’ op te volgen.
UNICEF raadt alle regeringen ten zeerste aan om nu te beginnen met een rigoureuze planning om de vaccinatie-activiteiten te intensiveren zodra de COVID-19-pandemie onder controle is gebracht. Deze inentingsactiviteiten moeten gericht zijn op kinderen die tijdens deze onderbrekingsperiode geen geplande doses vaccin hebben ontvangen en moeten voorrang geven aan de armste en meest kwetsbare kinderen. Om toekomstige vaccins tegen COVID19 effectief uit te rollen wanneer ze beschikbaar komen, moeten we ervoor zorgen dat onze immunisatieprogramma’s sterk blijven en ten goede komen aan degenen die ze het meest nodig hebben.

Vaccinatie blijft een levensreddende gezondheidsinterventie. Als ’s werelds grootste inkoper en leverancier van vaccins zal UNICEF een cruciale rol blijven spelen in de ondersteuning van de huidige en toekomstige vaccinatie-inspanningen van overheden. »