Trefwoorden

Klimaatverandering bedreigt toegang tot zuiver water

Water is essentieel om te overleven. De opwarming van de aarde brengt echter de toegang tot drinkbaar water in gevaar voor miljoenen kinderen.

© UNICEF Ethiopia/2016/Ayene
© UNICEF Ethiopia/2016/Ayene

Droogte, overstromingen, orkanen… de klimaatverandering zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 75% van de natuurrampen. Al deze rampen hebben een invloed op de toegang tot water: distributiesystemen kunnen verwoest worden, sanitaire installaties defect of het water kan besmet raken en niet langer drinkbaar zijn.

Ziektes

Vandaag leven bijna 160 miljoen kinderen in regio’s waar droogte heerst. 300 miljoen anderen wonen in overstromingsgebieden. Zonder zuiver water ter beschikking, zijn kinderen blootgesteld aan ziektes als cholera, malaria (stilstaand water trekt muggen aan) of diarree. Wist je dat er iedere dag meer dan 800 kinderen onder de 5 jaar sterven aan diarree door ongezond water te drinken of doordat ze geen toegang hebben tot sanitaire basisvoorzieningen? Daardoor is diarree de 2de oorzaak van kindersterfte in de wereld, na longontstekingen.

© UNICEF/UNI200037/Khuzaie
© UNICEF/UNI200037/Khuzaie

In een van de armste wijken van Bagdad wast Zahraa, 7 jaar, de kookpotten met onzuiver wate

Klimaatverandering discrimineert
De regio’s op de planeet die het meest getroffen worden door droogte en overstromingen, zijn deze waar de toegang tot drinkbaar water al moeilijk is en waar de bevolking al erg arm is. Het zijn dan ook de meest kwetsbare kinderen die het meest lijden onder de nefaste effecten van de klimaatverandering. Arme families beschikken bovendien niet over voldoende financiële middelen om de getroffen gebieden te verlaten. De klimaatverandering houdt een vicieuze cirkel in stand van uitsluiting en vergroot de ongelijkheid.

Het WaSH-programma van UNICEF

Omwille van al deze redenen, heeft UNICEF het WaSH-programma opgezet (Water, Sanitation and Hygiene) om kinderen toegang te geven tot drinkbaar water en fatsoenlijk sanitair. De doelstellingen van het WaSH-programma zijn de volgende:

  • De toegang tot drinkbaar water voor kinderen verbeteren
  • Toiletten en sanitair installeren
  • Families sensibiliseren rond hygiëne
  • Drinkbaar water en hygiënekits uitdelen in geval van een humanitaire crisis
© UNICEF/UNI180166/Matas
© UNICEF/UNI180166/Matas

Schenk de kinderen 10.000 waterzuiveringstablettenResizedNY09-0021

Hoe kan je 50.000 liter water als geschenk verpakken? Heel eenvoudig: je kan het opsturen in de vorm van tabletten! Miljoenen kinderen en families hebben geen toegang tot iets wat wij heel normaal vinden: zuiver water. Beeld je in hoeveel kinderlevens je kan veranderen met dit geschenk van 10.000 tabletten.

Jouw impact : elke tablet kan 4 à 5 liter vervuild water veranderen in zuiver water.

Technische informatie:

10.000 waterzuiveringstabletten met 33 mg sodium dichloroisocyanurate, die 20 mg chloor vrijgeven. Een tablet zuivert 4 à 5 liter water en maakt het drinkbaar.