De grootste crisissen die kinderen en hun families troffen in 2019

Momenteel woont 1 kind op 4 wereldwijd op een plaats waar er een conflict is, of in een rampgebied – een onstellend cijfer. Het aantal landen in conflict is nog nooit zo hoog geweest sinds het Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd aangenomen in 1989. De toekomst van al deze kinderen is onzeker. Een overzicht van de grootste crisissen die kinderen en hun families troffen in 2019.

De situatie van vluchtelingen en migranten in Europa

Tussen januari en begin september 2019, kwamen 57.000 vluchtelingen en migranten aan in Europa. 1 op de 4 van hen is een kind. Vluchtelingen- en migranten kinderen – vooral meisjes en jongens die alleen reizen – zijn erg kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting, zoals gendergereateerd geweld.

Meer weten > 

Oekraïne

In Oost-Oekraïne leven 3.4 miljoen mensen, waarvan 430.000 kinderen, al vijf jaar onder het juk van een aanslepend conflict. Deze situatie heeft een directe impact op hun fysieke en mentale welzijn. De toegang tot basisdiensten, zoals onderwijs en gezondheidszorg, is in gevaar.

Meer weten > 

Arabische Republiek Syrië en de buurlanden

Na 8 jaar conflict is de schaal, de ernst en de complexiteit van de humanitaire noden in de Arabische Republiek Syrië en de buurlanden enorm. Bijna 11 miljoen mensen in Syrië, of zowat de helft van de bevolking – hebben nood aan humanitaire hulp. In de regio zijn er 5.6 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen, waarvan 2.5 miljoen kinderen. Ze wonen in Turkijke, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.

Meer weten >

Jemen

Na 5 jaar conflict blijft de humanitaire crisis in Jemen de grootste noodsituatie ter wereld, met meer dan 24 miljoen mensen die nood hebben aan humanitaire hulp. Zowat 3.6 miljoen mensen zijn intern ontheemd en meer dan 368.000 kinderen onder de 5 jaar lijden aan ernstige acute ondervoeding.

Meer weten >

Afghanistan

De humanitaire noden in Afghanistan worden steeds groter door het gewapend conflict, natuurrampen en armoede. In 2020 zullen 9.4 miljoen mensen, waarvan 54% kinderen, humanitaire hulp en bescherming nodig hebben in het land.

Crisis in de centrale Sahel (Burkina Faso, Mali en Niger)

Door onveiligheid en geweld in de centrale Sahel raken steeds meer mensen ontheemd in de regio. De humanitaire noden zijn enorm. 721.000 kinderen onder de vijf jaar lopen het risico op ernstige, acute ondervoeding. In de voorbije drie jaar sloten ook zes keer zoveel scholen de deuren vanwege het geweld. Meer dan 3000 scholen zijn niet meer in gebruik, waardoor 610.000 kinderen geen onderwijs meer krijgen en 15.000 leerkrachten op straat staan.

Strijd tegen Ebola in Burundi, de Democratische Republiek Congo, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda

 

De Ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo is de tweede grootste ooit en de eerste die plaatsvindt in een conflictzone. Er zijn al 3000 bevestigde gevallen, waarvan meer dan 900 kinderen. Het risico dat de epidemie naar buurlanden als Burundi, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda overslaat, blijft hoog.

Meer weten >

Democratische Volksrepubliek Korea

De humanitaire situatie in de Democratische Republiek Korea is ernstig. Er heerst een chronische voedselonzekerheid en er is gebrek aan toegang tot levensreddende basisdiensten, wat een ernstige impact heeft op de meest kwetsbaren. Ook heeft meer dan een derde van de bevolking geen toegang tot veilig drinkwater.

Rohingya crisis in Bangladesh en Myanmar

In september 2019, waren er meer dan 910.000 vluchtelingen in Cox’s Bazar in Bangladesh. Ze zijn op de vlucht voor vervolging en geweld in Myanmar. Kinderen en hun families blijven uiterst kwetsbaar en hebben bescherming nodig.

Meer weten >

Migratiestromen uit de Bolivariaanse Republiek Venezuela

Door de ongekende socio-economische en politieke crisis in de Bolivariaanse Republiek Venezuela hebben zowat 7 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp in het land. In heel Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied zullen 6.5 miljoen mensen hulp nodig hebben in 2020, waaronder 1.9 miljoen kinderen.

Lees meer: Humanitarian Action for Children 2020