Als kinderen niet worden gevaccineerd, loopt hun leven en dat van de hele gemeenschap gevaar. UNICEF gaat geen uitdaging uit de weg en zet in op innoverende methodes, zoals leveringen via drones, om ieder kind te vaccineren, hoe afgelegen of hoe moeilijk toegankelijk de plaats ook is waar ze wonen.

UNICEF werkt samen met overheidspartners, NGO’s, andere VN-agentschappen en met de privésector om kwetsbare kinderen vaccins toe te dienen.

Vaccins redden levens. Maar het is belangrijk dat ze op de juiste temperatuur worden getransporteerd en bewaard. Ze kunnen hun effectiviteit verliezen door blootstelling aan hitte of door te koude weersomstandigheden. UNICEF maakt gebruik van zonne-energie, mobiele technologie en telemetrie om ervoor te zorgen dat de vaccins de kinderen in optimale omstandigheden bereiken.

In warme en tropische gebieden verdeelt UNICEF ook draagbare koelboxen, zodat gezondheidswerkers de vaccins gekoeld kunnen transporteren naar afgelegen gebieden en dorpen, om zo veel mogelijk kinderen te kunnen beschermen.

Als een van de grootste afnemers van vaccins, beschikt UNICEF over een unieke positie om de laagste prijs te onderhandelen. Door in grote hoeveelheden aan te kopen kunnen we de markt beïnvloeden, onze kosten verlagen, onze efficiëntie verbeteren en – het allerbelangrijkste – meer levens redden.

Jaar in jaar uit levert UNICEF vaccins aan voor 45% van alle kinderen wereldwijd. Zo kochten we in 2022 meer dan 2 miljard dosissen aan.

Innovaties in de toeleveringsketen dragen elke dag bij tot een betere toegang tot vaccins in de meest afgelegen gebieden ter wereld. Steeds vaker doen we een beroep op drones voor de levering van vaccins of ander medisch materiaal in landen zonder wegeninfrastructuur of met een sterk verspreide bevolking.

Om de blootstelling van vaccins aan warmte beter te kunnen controleren, beschikken gezondheidswerkers en vaccinatieteams nu over temperatuurindicatoren die in het etiket van de flacons verwerkt zijn

Digitale technologieën helpen dan weer om de kwaliteit en actualiteit van gegevens te verbeteren. Ouders ontvangen sms-berichten die hen helpen het vaccinatieboekje van hun kinderen up-to-date te houden. Elektronische vaccinatieregisters zorgen er ook voor dat het juiste kind op het juiste moment het juiste vaccin krijgt. 

Met behulp van cartografische systemen kunnen de gemeenschappen worden geïdentificeerd waar de noden hoog zijn. Zo glipt niemand door de mazen van het gezondheidszorgnet.
 

Dankzij het noeste werk van UNICEF hebben we nog nooit zo dicht bij de uitroeiing van polio gestaan. Vaccinaties tegen mazelen, rodehond en tetanus brengt ons ook dichter bij het stoppen van deze gevaarlijke ziekten. 

Voordat in 1963 een doeltreffend vaccin werd ontwikkeld, maakten mazelen elk jaar meer dan 2,6 miljoen slachtoffers. Omdat de ziekte erg besmettelijk is, moet meer dan 90% van de bevolking gevaccineerd zijn om een collectieve immuniteit te bereiken. De recente dalingen van de vaccinatiegraad veroorzaken soms ernstige opflakkeringen van mazelen, waarschijnlijk de dodelijkste kinderziekte uit de geschiedenis. Dit toont hoe belangrijk het is om kinderen te vaccineren.

Vaccinaties bieden uiteraard voordelen op het vlak van gezondheid en sociale mobilisatie, maar ze zorgen er ook voor dat in de gezondheidscentra een gezonde routine ontstaat en een duurzame relatie met de ouders wordt opgebouwd.

Wanneer ze met hun kinderen naar een gezondheidscentrum gaan om hen te laten vaccineren, krijgen ze er namelijk heel wat bijkomende diensten en adviezen aangeboden. Deze zijn van doorslaggevend belang voor het welzijn van hun kinderen: toediening van een vitamine A-supplement voor de jongste kinderen, borstvoedings-en voedingsadvies, controle van gewicht en groei, nakijken van de geboorteregistratie, …

UNICEF ondersteunt samen met zijn partners vaccinatieprogramma’s in meer dan 100 landen om ervoor te zorgen dat het recht van kinderen om te overleven en op de best mogelijke gezondheidszorg, wordt gegarandeerd. Dit houdt in dat we sensibiliseren over het belang van vaccinatie, dat we ervoor zorgen dat vaccins beschikbaar zijn en op de juiste plaats terecht komen en er daarbij voor zorgen dat de koudeketen voortdurend wordt gerespecteerd. Ook werken we samen met partners om kinderen te identificeren die nog geen vaccins hebben gekregen en ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk gebeurt.