De resultaten die UNICEF boekte in de eerste 8 maanden van 2019

2019 was een moeilijk jaar voor kinderen. 1 op de 4 woont in een land getroffen door conflicten of rampen. In sommige landen werden de hulpacties bovendien bemoeilijkt door beperkte humanitaire fondsen, onvoldoende toegang voor humanitaire hulp en onveilige situaties.

Ondanks de uitdagingen waar we in 2019 voor stonden kon UNICEF samen met zijn partners, dankzij gulle donateurs en kosteneffectieve en innovatieve interventies, aanzienlijke vooruitgang boeken. Zo kwamen we in actie in noodsituaties in 61 landen. In de eerste 8 maanden van 2019 bereikten we bijna 51 miljoen mensen, waaronder 29 miljoen kinderen.

De kinderen die UNICEF dankzij jullie steun kon helpen in 2019

Ahok Deng, 20 maanden oud, wordt behandeld tegen ondervoeding in een gezondheidscentrum ondersteund door UNICEF, in Tharkueng, Zuid-Soedan. Ze is nu 2 maanden in behandeling en aan de beterhand, maar haar gewicht schommelt nog steeds doordat ze herstelt van mazelen.

Ze is een van de 2,1 miljoen kinderen die werden behandeld voor ernstige acute ondervoeding.

Op 23 oktober 2019 krijgt Narin, 7 jaar, een vaccin tegen mazelen in het Bardarashkamp in Irak, waar meer dan 9000 Syrische vluchtelingen net waren aangekomen. Mobiele gezondheidsteams gingen op pad als deel van een grootschalige vaccinatiecampagne om alle kinderen onder de 15 te beschermen tegen polio en mazelen in heel Irak .

In de eerste maanden van 2019 werden 28,9 miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen.

25 juli 2019. Families verzamelen met emmers aan een watertruck in Petare, een wijk in Caracas, Venezuela. Water, sanitair enh ygiëne zijn essentieel voor kinderen en families om te overleven en zich te ontwikkelen. In de meest kwetsbare gemeenschappen in Venezuela is toegang tot voldoende drinkbaar water een enorme zorg. Deze toestand is nog erger geworden door de electricteitspannes de voorbije maanden.

Samen met nationale en lokale autoriteiten is het voor UNICEF een topprioriteit om voor toegang tot zuiver en veilig water voor kinderen en hun families te zorgen. We zorgen voor het herstel van waterbronnen, waterstations, het distributienetwerk en leidingen, en verzorgen de distributie van water op strategische plekken, zoals ziekenhuizen.

32,2 miljoen mensen kregen toegang tot zuiver water om te drinken, koken en persoonlijke hygiëne

Ence, 7 jaar, maakt een tekening een jaar na de aardbeving in Palu, Indonesië. Zij en haar mama werden van haar papa en broer gescheiden bij de ramp, maar ze vonden elkaar gelukkig terug na 2 dagen. Ence kreeg psycosociale ondersteuning in een kindvriendelijke UNICEF-tent. Haar tekeningen tonen hoe ze het voorbije jaar veranderde danzkij deze begeleiding. Voor het eerst tekent ze weer regenbogen.

2,6 miljoen kinderen en zorgverleners kregen toegang tot geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning

5 november 2019 – Deze ontheemde kinderen zitten in de klas in de Qansahley basisschool in Dollow, Somalië.

Na meer dan 2 decennia conflict kreeg een hele generatie Somalische kinderen niet de kans formeel onderwijs te volgen of van een stabiele kindertijd te genieten. Maar ook kinderen uit nomadische gemeenschappen zijn voortdurend onderweg waardoor ze vaak niet naar school gaan. Daardoor heeft Somalië een van de laagste inschrijvingspercentages ter wereld op de basisschool: 70% van de kinderen gaat er niet naar school. Onderwijs in noodsituaties is nochtans een kritieke humanitaire interventie die zorgt voor onmiddellijke ondersteuning, maar ook de kiemen legt voor de ontwikkeling van de kinderen en een positieve toekomst.

3,9 miljoen kinderen kregen  toegang tot formeel of niet-formeel onderwijs, inclusief vroegtijdig leren

Yahya El Asker is 13 jaar oud. Hij woont met zijn moeder, Semira El Hazzuri, 45 en zijn vader, Juma El Asker, 49 in Turkije. Hij gaat er naar een lokale school voor Syrische kinderen en zit in de 4de graad. Zijn vader heeft een handicap en is werkloos. Zijn moeder is huisvrouw. Yahya heeft nog twee zussen, Hanan en Kevser, en een broer, Ahmed. De oudste broer, Arif, stierf in een bombardement. Hanan is getrouwd en volgt Turkse les om haar studies te kunnen afmaken. Kevser woont in Syrië met haar echtgenoot.

Aangezien er geen bron van inkomsten is voor Yahya’s familie, werkt Ahmed als kleermaker en woont bij Hanan. Hij verdient 200 Turkse lire per week, en geeft alles aan zijn ouders. Via het ‘Conditional Cash Transfer for Education’- programma van UNICEF en de EU krijgen ze ook 35 Turkse lire per maand zodat Yahya naar school kan gaan. Het programma wil zoveel mogelijk vluchtelingenkinderen in Turkije toegang geven tot onderwijs. Momenteel zijn er zowat 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. 1.3 miljoen van hen zijn kinderen, waarvan een half miljoen naar school gaat.

850.000 mensen ontvingen  financiële steun via een cash-assistance programma

Lees meer: Humanitarian Action for Children 2020

Doe een gift. Schenk een HappyPack.