Trefwoorden

De strijd tegen ondervoeding in Zuid-Soedan

Terwijl de humanitaire crisis in Zuid-Soedan zich verder ontvouwt, wist Nyajime Guet te herstellen van ernstige acute ondervoeding.

Herinner je je Nyajime nog?  Het 4-jarige meisje uit Zuid-Soedan leed aan ernstige acute ondervoeding met medische complicaties, toen ze in oktober 2015 opgenomen werd in een ziekenhuis ondersteund door UNICEF te Juba, Zuid-Soedan. Ze woog amper 9 kilo, in plaats van de gebruikelijke 19.5 kg voor een meisje van haar leeftijd en grootte. Nyajime was de uitputting nabij.

“Er was thuis geen voedsel . We konden haar nauwelijks te eten geven” zegt haar vader over die periode. “Ze werd zieker met de dag. Toen we haar naar het ziekenhuis brachten bewoog ze niet meer.”

© UNICEF/UNI201742/Rich
© UNICEF/UNI201742/Rich

De ernstig ondervoede Nyajime vlak na haar opname in het ziekenhuis, in oktober 2015

Dankzij de tussenkomst van UNICEF verbeterde de toestand van Nyajime gelukkig snel. Ze kreeg er  krachtvoedsel dat nauwkeurig werd gedoseerd. Daarnaast kreeg ze medicatie om haar tuberculose te bestrijden.

Een jaar later

In minder dan twee weken was Nyajime bijna volledig hersteld. Nu, 10 maanden later, is ze amper nog te herkennen vergeleken met het zieke meisjes dat in het ziekenhuis werd opgenomen. Nyajime wordt nog regelmatig gecontroleerd door het medische team om haar gewicht op te volgen en de tuberculose te behandelen, maar ze maakt sterke vooruitgang en is nu gezond genoeg om terug naar school te gaan.

© UNICEF/UN047612/Rich
© UNICEF/UN047612/Rich

Acht maanden na haar opname ziet Nyajime er gezond uit. Er hebben zich sinds oktober 2015 geen nieuwe complicaties voorgedaan. 

© UNICEF/UN047622/Rich
© UNICEF/UN047622/Rich

Nyajime helpt haar moeder bij het schoonmaken in het vluchtelingenkamp te Juba, Zuid-Soedan.

Situatie in Zuid-Soedan van kwaad naar erger

Het conflict dat verder opflakkerde in juli 2016 heeft de humanitaire crisis in Zuid-Soedan nog verergerd. Vrouwen en kinderen lopen risico op ondervoeding, ontheemding en levensbedreigende ziektes. Kinderen zijn het meest kwetsbaar en zullen als eerste geraakt worden door de voedselcrisis. Naar schatting 31% van de bevolking krijgt met voedselonzekerheid te maken.

Over het algemeen is de voedselsituatie in Zuid Soedan in 2016 er erger aan toe dan de vorige jaren, met een stijging van maar liefst 350% van het aantal gevallen van ernstige acute ondervoeding sinds 2013. UNICEF en partners bevestigen dat 203.335 kinderen met ernstige ondervoeding werden opgenomen in therapeutische voedingsprogramma’s tussen januari en november 2016 – het hoogste aantal ooit waargenomen, en een stijging van 50 % tegenover dezelfde periode in 2015.
Steun de kinderen van Zuid-Soedan