Dodelijke moessonregens bereiken Rohingya vluchtelingenkampen en brengen duizenden kinderen in gevaar

COX’S BAZAR Bangladesh/ Brussel , 14 juni 2018 - Hevige regen en harde wind troffen vluchtelingenkampen en geïmproviseerde nederzettingen in de afgelopen week. De gezondheid en veiligheid van duizenden kinderen is in gevaar. Het gevreesde moessonseizoen is echt begonnen in Zuidoost-Bangladesh.

De hevige regen veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen – waarbij een kind zou zijn omgekomen – terwijl sterke winden honderden schuilplaatsen beschadigden of vernielden.  Kwetsbare gezinnen zijn weerloos.

“Duizenden kinderen en hun families wonen in hutten in heuvelachtige gebieden zonder bomen, rotsen of struiken die de grond vasthouden – veel ervan is nu in modder veranderd – terwijl de regens doorgaan en het grondwaterplateau snel stijgt,” zei Edouard Beigbeder , UNICEF-vertegenwoordiger in Bangladesh. “Het is van vitaal belang dat vluchtelingen op de meest kwetsbare locaties naar veiligere plaatsen kunnen verhuizen, maar vele gezinnen – die de afgelopen paar maanden verschillende keren zijn geconfronteerd met omwentelingen – aarzelen om hun geïmproviseerde woningen te verlaten.”

UNICEF en zijn partners schatten dat 200.000 Rohingya-vluchtelingen – waarvan meer dan de helft kinderen zijn – momenteel worden bedreigd door de dubbele gevaren van overstromingen en aardverschuivingen, waarbij 25.000 vluchtelingen het grootste risico lopen.

Uit een snelle evaluatie na de laatste regens, bleek dat van de bijna 10.000 rechtstreeks getroffen vluchtelingen meer dan 65 procent door storm werd getroffen, meer dan één op vier (27 procent) door landverschuivingen en 4 procent door ernstige wateroverlast of overstroming.

Daarnaast zijn naar schatting bijna 900 hutten, 15 waterpunten, meer dan 200 latrines, twee UNICEF-ondersteunde gezondheidsfaciliteiten en twee voedselopslagplaatsen beschadigd of vernield.  Evaluaties zijn momenteel nog aan de gang.

De meeste wegen die naar de kampen leiden zijn overstroomd, terwijl de hoofd (militaire) weg die de grootste nederzetting doorsnijdt, voor iedereen gesloten is, behalve voor medische voertuigen.

Verschillende leercentra en kindvriendelijke ruimten van UNICEF en zijn partners zijn tijdelijk gesloten vanwege het slechte weer.  De komst van de moessonregens verhoogt ook de gezondheidsrisico’s binnen de kampen, met name via door water overgedragen ziekten zoals acute diarree en cholera.

“Naarmate de moessonregens toenemen, nemen ook de gevaren waar kinderen mee te maken hebben toe: verwondingen, ziekte, ondervoeding, scheiding van ouders en familie, of zelfs de dood. Dringende steun is nodig om een verdere catastrofe voor duizenden kinderen te voorkomen”

Verwacht wordt dat in juni, juli  en augustus er meer dan tweeënhalve meter regen in Cox’s Bazar zal vallen. In de afgelopen paar maanden hebben UNICEF en partners gewerkt aan het beperken van het risico van de moessonregens, inclusief het vooraf plaatsen van humanitaire voorraden met inbegrip van dekzeilen.

UNICEF België lanceerde een oproep voor de Rohingya kinderen.  Giften zijn welkom online of via ons rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Rohingya”.

 


Beeldmateriaal


Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché
UNICEF België
Tél : (+32) 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon