Trefwoorden

Drones om kinderen getroffen door hiv/aids te redden

Innovatie

Wij schatten dat er wereldwijd 2 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar met hiv/aids leven. In 90% van de gevallen gaat het om besmetting via hun moeder. Dagelijks worden bijna 700 gevallen van besmetting vastgesteld. 30% van de seropositieve kinderen sterft voor hun eerste verjaardag. Het is dus van cruciaal belang om zo spoedig mogelijk de geïnfecteerde pasgeborenen op te sporen en te behandelen.

Malawi behoort tot de meest door het virus getroffen landen ter wereld: 10.000 kinderen sterven jaarlijks door hiv/aids. Het kan maanden duren voordat een mama te weten komt of haar kind
drager is van het virus, hetgeen de behandeling vertraagt. De slechte staat van de wegen en de hoge vervoerskosten dragen hiertoe bij.

UNICEF en de regering van Malawi hebben dus gezocht  naar een oplossing om de termijnen te verkorten. UNICEF werkte samen met de fabrikant Matternet om na te gaan of drones bloedmonsters konden vervoeren. De testen waren positief: wij zijn erin geslaagd om monsters van een communautair gezondheidscentrum naar een laboratorium te sturen dat 10 kilometer verderop ligt. De drones kunnen de opsporingstermijn terugbrengen tot 2 weken! Een snellere levering houdt een snellere behandeling in van baby’s die met hiv geboren zijn. Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben.

Foto: ©UNICEF/UN07053/Brown