Trefwoorden

Ebola-epidemie in DR Congo: Extra steun om besmetting te voorkomen

“Ze waren met acht en ze zijn allemaal dood,” zegt Dieudonné, een 13-jarige jongen uit Mangina, DR Congo, het epicentrum van de Ebola-epidemie in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het begon allemaal toen Dieudonné’s moeder ziek werd en stierf. “Toen we mama begroeven, stond de hele familie naast haar lichaam, “ legt de jongen uit. “Niet veel later kregen we allemaal hoofdpijn en diarree.”

‘Dieudonné’ [niet zijn echte naam], een dertienjarige jongen, verloor 8 naaste familieleden door Ebola.

Nadat hij zijn moeder was verloren, begon ook de papa van Dieudonné zich ziek te voelen, gevolgd door zijn broer, zijn zus, zijn tantes en zijn nonkels. “De een na de ander is naar het medisch centrum vertrokken en niet teruggekeerd”, gaat Dieudonné verder. “Alleen mijn grote zus leeft nog, maar ook zij verblijft in het medisch centrum.

Toen zijn grote zus werd opgenomen in een Ebola behandelcentrum, bleef Dieudonné alleen achter in hun kleine familiewoning, het huis waar alle ellende is begonnen. Iedereen die hier is binnengekomen, is ziek geworden.”

Op 13-jarige leeftijd is Dieudonné al zijn steunpilaren kwijt, alle mensen waar hij van hield en waarop hij kon rekenen. “Ik heb niemand meer die voor mij kan zorgen,” vertelt hij droevig. Hij weet niet of zijn zus de ziekte zal overleven.

Dieudonné is een van de 53 kinderen die wees is geworden door Ebola en die UNICEF onder zijn hoede heeft genomen in het oosten van de DR Congo. Hij krijgt momenteel psychosociale en materiële steun en ook voedingsondersteuning. Hij werd enkele dagen geleden ook gevaccineerd tegen de ziekte.

De jongen heeft geen idee over hoe zijn toekomst eruit zal zien. “Ik moet verder leven, maar ik weet niet hoe ik dat ga doen. Dit is heel erg.”

Doe een gift voor kinderen als Dieudonné

Ebola-uitbraak in Noord-Kivu

Nadat op 24 juli 2018 officieel  het einde van de Ebola-uitbraak werd uitgeroepen in de Evenaarsprovincie, werd op 1 augustus de provincie Noord-Kivu getroffen door een uitbraak van Ebola. UNICEF mobiliseerde meteen teams om te helpen de verspreiding van de ziekte tegen te gaan en de kinderen te beschermen. Bij de start van het nieuwe schooljaar bieden we extra steun aan de scholen om besmetting met Ebola te voorkomen. Er is geen link tussen beide epidemieën.

De impact van een Ebola-uitbraak op kinderen

Een jongen laat zijn temperatuur meten in Mangina, Noord-Kivu. Koorts is immers een van de eerste symptomen van Ebola.

Kinderen kunnen op verschillende manieren worden getroffen door een uitbraak. Ook als ze niet zelf besmet worden door de ziekte, is de impact enorm als leden van hun familie en gemeenschap worden getroffen. Ze kunnen hun ouders, verzorgers en leraren verliezen. Toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs kan ernstig worden verstoord. Ook worden kinderen geconfronteerd met stigmatisering en sociale uitsluiting als ze zelf besmet zijn of als ze familieleden hebben die de ziekte hebben opgelopen.

Responsplan UNICEF

In het kader van het responsplan van de Congolese regering stuurde UNICEF teams van gezondheidsspecialisten, communicatiespecialisten, en een specialist op het gebied van water, sanitair en hygiëne van het ebolateam uit de Evenaarsprovincie.

Patrick Lonji, UNICEF Supply and Logistics Officer in Goma, Noord-Kivu, DRC, stapelt dozen humanitaire hulpmiddelen op in een magazijn van UNICEF om verder te verdelen in de door Ebola-getroffen gebieden.

Er werd ook materiaal naar de getroffen gebieden gestuurd. Het gaat onder meer om 10 miljoen waterzuiveringstabletten, 2000 kg chloor om water te zuiveren en de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, 40 watertanks met een totale capaciteit van 325 m³, 2000 hygiënekits voor families, 10.000 emmers en 300 laserthermometers. Ook werden op 45 plaatsen handwasunits geïnstalleerd.

In de getroffen gebieden werd veilig drinkwater verstrekt aan meer dan 500.000 mensen.

Vaccinatie

© UNICEF/UN0228950/Naftalin

Op 10 augustus dient een gezondheidsmedewerker een Ebolavaccin toe in Beni, Noord-Kivu.

Slechts een week na de aankondiging van de nieuwe uitbraak in het noordoosten van de DR Congo, werd de vaccinatie opgestart in de twee epicentra van de uitbraak. Meer dan 3000 doses werden van de hoofdstad Kinshasa naar de getroffen gebieden gestuurd om een snelle roll-out van de campagne te garanderen.

Vaccins worden toegediend aan gezondheidsmedewerkers die besmette mensen behandelen, aan mensen die in contact zijn gekomen met besmette personen en aan contactpersonen van deze contacten, om te zorgen voor de breedst mogelijke dekking. Het vaccin wordt gratis en op vrijwillige basis toegediend.

Meer dan 4.500 mensen die in aanmerking komen voor het Ebola-vaccin werden ingelicht over de voordelen ervan.

Preventie

In de strijd tegen de ziekte mobiliseerde UNICEF 20 communicatiespecialisten om preventieboodschappen over Ebola te verspreiden. Ze bezoeken markten en gaan van deur tot deur om mensen uit te leggen wat de symptomen zijn van Ebola, hoe de ziekte kan worden overgedragen en om eraan te herinneren dat een goede hygiëne essentieel is om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

UNICEF coördineerde de verspreiding van preventieposters en –folders op openbare plaatsen en organiseert sessies voor humanitaire partners, journalisten en gezondheidswerkers rond efficiënte communicatie om het bewustzijn over en preventie van Ebola te vergroten. We werken met lokale radiostations om boodschappen te verspreiden rond veilige hygiëne- en sanitatiepraktijken die de verspreiding van de ziekte helpen tegen te gaan. Ook in kerken worden preventieboodschappen gecommuniceerd.

Een humanitaire partner leest een Ebola preventiepamflet tijdens een UNICEF training over preventiecommunicatie in Noord-Kivu.

‘Een toenemend aantal gemeenschappen zijn zich nu bewust van Ebola en hoe het te voorkomen,’ zegt dr. Gianfranco Rotigliano, UNICEF vertegenwoordiger in de DRC. ‘De sleutel om verspreiding van de ziekte te voorkomen is de actieve betrokkenheid van de getroffen gemeenschappen. In nauwe samenwerking met deze gemeenschappen stimuleren wij het handen wassen en andere hygiënische gewoontes, en identificeren en helpen wij mensen die besmet zijn met het virus.’

UNICEF moedigt ook Ebola-overlevenden aan om hun verhalen te delen met hun omgeving en het belang te benadrukken de ziekte vroeg op te sporen en mensen met Ebola-symptomen snel te behandelen.

Acht Ebola overlevenden zijn lid geworden van communicatieteams om hun ervaringen te delen met lokale gemeenschappen en om het belang van vroege opsporing en behandeling van mensen met Ebola symptomen te benadrukken.

“Ik ben trots dat ik kan meehelpen om de ziekte in mijn land te elimineren. En ik ben blij dat ik dit samen met UNICEF kan doen. Onze organisatie speelt immers een cruciale rol in de strijd tegen het Ebola-virus, ” vertelt UNICEF communicatiespecialist Jean-Pierre Masuku.

Ook jij kan helpen

Extra steun voor de kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar

UNICEF WaSH-specialist Celestin Luntula legt aan de directrice van de Malepe school in Beni uit hoe ze de gezondheid van haar leerlingen in het oog kan houden. Regelmatig de handen wassen is de eerste voorzorgsmaatregel tegen Ebola.

UNICEF WaSH-specialist Celestin Luntula legt aan de directrice van de Malepe school in Beni uit hoe ze de gezondheid van haar leerlingen in het oog kan houden. Regelmatig de handen wassen is de eerste voorzorgsmaatregel tegen Ebola.

Bij de start van het nieuwe schooljaar krijgen de 82.500 kinderen die in het door Ebola getroffen gebied naar school gaan extra hulp van UNICEF om Ebola te voorkomen. In de 250 scholen leveren we inspanningen op vlak van preventie, WaSH en psychosociale steun aan gezinnen die getroffen zijn door het virus. Leraren krijgen training over hoe ze besmetting kunnen vermijden en hoe ze kinderen kunnen uitleggen welke beschermingsmaatregelen ze kunnen nemen om de ziekte te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat scholen goed zijn voorbereid, stuurt UNICEF 500 laserthermometers om de gezondheid van de kinderen te monitoren, 1500 handwasunits om hygiëne te promoten en informatieposters en megafoons.

Jean Marie Bofio, UNICEF WASH Officer, toont kinderen hoe ze hun handen correct moeten wassen. Hygiëne is immers de beste manier om de verspreiding van Ebola te voorkomen.
Jean Marie Bofio, UNICEF WASH Officer, toont kinderen hoe ze hun handen correct moeten wassen. Hygiëne is immers de beste manier om de verspreiding van Ebola te voorkomen.

Ook worden informatiesessies georganiseerd voor oudercommitees en lokale autoriteiten over de preventiemaatregelen die getroffen worden op school.

Verder staat UNICEF ook klaar met gepaste verzorging en psychosociale steun voor de kinderen die worden geïnfecteerd met het Ebola-virus, maar ook voor hun families.

Help kinderen die getroffen zijn door Ebola. Doe een gift