Trefwoorden

Een innovatief project: vaccins geleverd per drone in de Stille Oceaan

In Vanuatu wordt een kind op vijf niet gevaccineerd doordat de plaats waar ze wonen zo moeilijk te bereiken is. Een innovatief UNICEF-project zorgt er nu voor dat levensreddende vaccins per drone worden geleverd in sommige van de meest afgelegen dorpen.

Joy Nowai, 1 maand oud, is het eerste kind ter wereld dat een vaccin kreeg dat werd geleverd per drone op een verafgelegen eiland in Vanuatu. © UNICEFPacific/Chute

Ze is nog maar vier weken oud, maar Joy Nowai heeft al geschiedenis geschreven.
Ze is het eerste kind dat ingeënt werd met vaccins die per drone werden geleverd in Cook’s Bay, een dorp in Vanuatu.

Vanuatu is een eilandengroep in de stille oceaan. Slechts een derde van de bewoonde eilanden hebben landingsbanen en berijdbare wegen. Dit zorgt voor logistieke uitdagingen om verafgelegen gemeenschappen te bereiken. Heel wat dorpen hebben geen toegang tot gezondheidscentra of electriciteit en zijn alleen bereikbaar te voet of via kleine lokale ‘Banana Boats’ – zoals ze daar genoemd worden. De levering van de vaccins per drone is dan ook een enorme vooruitgang.

De drone legde 40 kilometer af over het eiland Erromango voor ze in Cook’s Bay landde. Ze werd er enthousiast begroet met een traditionele dans die een positief nieuw begin symboliseert. Sommige Families hadden kilometers afgelegd om getuige te zijn van de landing.

Een van hen was baby Joy, voor haar vaccinatie tegen tuberculose en hepatitis B, door Miriam Nampil, een plaatselijke verpleegster.

Vroeger was Miriam meerdere uren met een frigobox onderweg over bergachtig terrein. Als de temperatuur van vaccins onder de twee graden zakt of als ze warmer worden dan acht graden, kunnen ze onbruikbaar worden.

Tijdens dronevluchten worden de vaccins vervoerd in isomodozen gevuld met ijs. Een temperatuurlogger geeft aan of de vaccins op de juiste temperatuur zijn gebleven.

Verpleegsters moesten vroeger uren door de bergen om kinderen op afgelegen plekken in Vanuatu te bereiken met vaccins. © UNICEFPacific

“Het is buitengewoon moeilijk om een frigobox te dragen, terwijl je rivieren moet oversteken, door de bergen moet, in de regen en over smalle richels,” vertelt Miriam, 55 jaar.

Een andere optie was de boot te nemen, maar deze was vaak afgeschaft vanwege slechte of gevaarlijke weersomstandigheden met golven die drie tot vijf meter hoog kunnen worden.

“Gezien de lange en moeilijke tocht, kan ik maar een keer per maand naar Cook’s Bay, om de kinderen te vaccineren.”

“Maar nu, dankzij deze drones, hopen we dat we veel meer kinderen kunnen bereiken, ook in de meest afgelegen delen van het eiland. Het droneproject gaat mijn leven veranderen,” zegt Miriam.

Wat dronetechnologie kan betekenen voor UNICEF

Efficiëntie op vlak van transport

Drones kunnen de transporttijd verminderen en ervoor te zorgen dat kinderen die een behandeling nodig hebben, sneller kunnen worden geholpen.

Beheer van de supply chain

Geïntegreerde digitale controlesystemen kunnen helpen de stock bij te houden en de temperatuur en andere essentiële parameters van temperatuurgevoelige ladingen te controleren.

Noodsituaties

Droneleveringen van medische noodvoorraden kunnen ons helpen sneller te reageren in noodsituaties waar bijvoorbeeld levensreddende vaccins en medicijnen nodig zijn.