Een kind op de vlucht is een kind in gevaar

Sommige verhalen zijn niet bedoeld voor kinderen. Het verhaal van Malak bijvoorbeeld, een Syrisch meisje van 7 jaar, die een gevaarlijke tocht maakte in een gammele boot.

 

“Het water klotste in de boot. We waren helemaal doorweekt. Ik had het erg koud. Daarna had ik heel veel schrik. Ik dacht dat mijn mama en ik zouden verdrinken. Of dat de boot zou zinken. Vroeger had ik heel veel vrienden. Nu heb ik niemand meer.” Malak, 7 jaar.

Over de hele wereld zijn 65 miljoen kinderen op de vlucht. Ze zijn op de vlucht voor conflicten, voor armoede of voor extreme weersomstandigheden en zijn op zoek naar een plek waar ze in veiligheid zijn. Ze zijn op zoek naar een beter leven.

Deze kinderen zijn enorm kwetsbaar. De meeste kinderen zijn onderweg met hun familie, maar er zijn er meer en meer die niet begeleid zijn. Elk van deze kinderen heeft bescherming nodig en kan hierop aanspraak maken door middel van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Kinderen op de vlucht, en vooral degene zonder papieren, worden blootgesteld aan mensensmokkel, aan geweld en uitbuiting tijdens de gevaarlijke tocht. Meerdere kinderen overleefden de tocht niet. Daarnaast liepen vele kinderen ook psychologische trauma’s op. Bovendien zijn deze kinderen en hun families vaak het slachtoffer van discriminatie, armoede en sociale marginalisering in de landen waar ze doorheen reizen, en op hun bestemming.

Wat doet UNICEF ?
UNICEF werkt op het terrein om ervoor te zorgen dat de rechten en de noden van de kinderen prioritair worden behandeld in humanitaire programma’s en door de politiek. UNICEF ijvert er eveneens voor de humanitaire hulp uit te breiden op de vluchtelingenroutes, daar waar het nodig is.
Dit omvat:

  • Voorziening van water en voedsel aangepast aan de leeftijd van de kinderen
  • Opzetten van kindvriendelijke ruimtes, waar de kinderen kunnen spelen en waar ze toegang hebben tot psychosociale ondersteuning, waar de kinderen kunnen uitrusten en waar moeders hun baby kunnen verzorgen.

Ook jij ook kan het verhaal van kinderen als Malak veranderen. Steun UNICEF. 

Doe een gift voor de kinderen in nood