Een kinderlach als boodschap van hoop uit de Centraal-Afrikaanse Republiek

Het verhaal van Ariel, Marion en Sara

Ariel

Ariel, verstopt achter haar muskietennet.
Ariel, verstopt achter haar muskietennet, glimlacht ondanks haar brandwonden erg charmant © Page

Ariel is negen en heeft een stralende glimlach. Nadat ze zware brandwonden opliep op haar borst en rug, wordt Ariel verzorgd in het enige kinderziekenhuis van het land. Dit kinderziekenhuis wordt ondersteund door UNICEF.

Ariel verblijft intussen al enkele maanden in het ziekenhuis en deelt er een kamer met andere kinderen. De dagelijkse routine heeft voor haar geen geheimen meer. De andere kinderen en hun ouders begroeten haar als de chef van het dorp.

 

Marion

Marion
© Logan

Marion is dertien en wil graag piloot worden. Vorig schooljaar moest ze in maart haar school achterlaten. Samen met haar klasgenootjes, speelkameraadjes en leerkrachten moest ze vluchten voor haar leven. Sinds een maand gaat Marion opnieuw naar school. In het vluchtelingenkamp waar ze nu samen met haar ouders, broers en zussen woont, kan ze opnieuw les volgen. UNICEF bouwde daar tijdelijke klaslokalen.

Voor het geweld in alle hevigheid uitbarstte, at Marion drie maaltijden per dag en had de familie thuis stromend water. Nu eten ze door het geldgebrek nog maar één keer per dag. Vaak is dat maniok of spinazie. Daarbij gebruiken ze onzuiver water uit een put. Er is nog veel werk om de sanitaire voorzieningen van Marion en haar familie te verbeteren, om zo de optimale hygiënische omstandigheden voor hun groei te verzorgen.

Sara

Sra en haar zusje.
Sara en haar zusje © Page

Sara is elf jaar oud en woont op een erg vreemde plek: in de romp van een verlaten vliegtuig. Dat vliegtuig ligt in een vluchtelingenkamp vlakbij de luchthaven van Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Sara wil terug naar school gaan om politieagente te worden. ‘Zo kan ik mijn vader en moeder beschermen’, vertelt ze. Haar ouders doen alles wat ze kunnen om een beetje geld verdienen, en ook Sara zelf probeert haar steentje bij te dragen. Ze verzamelt hout voor een vuur om koffie op te maken, die ze vervolgens probeert te verkopen. Verder doet ze ook de was van de hele familie en zorgt ze mee voor haar kleine zusje. Elf jaar is Sara, en toch heeft ze geen tijd om te spelen. De tijd van zorgeloosheid ligt achter haar. Haar dromen niet.
Sara, Ariel en Marion vertegenwoordigen een generatie van kinderen die – ondanks de conflicten in de regio – weten welke weg ze willen bewandelen en welke richting ze hun land willen uitsturen. Ze doen dat vastberaden en zonder twijfel. Elke dag worden ze geconfronteerd met onzekerheid, onveiligheid, geweld, ondervoeding en risico op ziektes. Die dagelijkse werkelijkheid treden ze met veel moed tegemoet.

Wat doet UNICEF voor kinderen zoals Sara, Marion en Ariel?

UNICEF is aanwezig op het terrein in Bangui en in de rest van het land. Op die manier bereiken we honderdduizenden mensen die getroffen zijn door het conflict. We concentreren onze inspanningen op vijf domeinen:

Water en sanitaire voorzieningen

  • We voorzien sanitair en basishygiëne voor de bevolking. Op dit moment helpen we hier 100.000 mensen mee.
  • Daarnaast verdelen we ook drinkbaar water. Vandaag hebben 180.000 personen in het gebied rond Bangui daar toegang toe.

Onderwijs

  • We bieden bijna 23.000 kinderen onderwijs in tijdelijke leslokalen. En dat is nog maar het begin.
  • Kinderen die moesten vluchten, genieten enorm van speelruimte die voor hen wordt ingericht. Zo kunnen ze enkele uren de zorgen van het leven in een vluchtelingenkamp vergeten.

Gezonheid

  • UNICEF draagt bij aan vaccinatiecampagnes tegen polio en mazelen en voorziet ziekenhuisinfrastructuur. Daarbij ligt de nadruk op kinderziekenhuizen in de regio rond Bangui. Met de vaccinatiecampagne bereikten we 200.000 kinderen.
  • Toen het regenseizoen in aantocht was, deelden we bijna 300.000 muskietennetten uit om malaria te helpen voorkomen.

Voeding

  • Ondervoeding en de problemen die daarmee gepaard gaan, zijn een constante in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat was zelfs al zo voor het uitbreken van het conflict. We sporen ondervoeding op, om een gepaste behandeling te kunnen aanbieden.

Bescherming

  • UNICEF coördineert acties om kinderen te beschermen. Zo brengen we kinderen die hun ouders kwijtraakten opnieuw in contact met hun familie. In de meest extreme gevallen bevrijden we hen uit de handen van gewapende troepen, waarin ze werden ingelijfd. Op die manier bevrijdden we 235 kinderen uit de handen van gewapende groepen en herenigden we 400 kinderen met hun families.
  • Door er voor te zorgen dat kinderen naar school gaan, beschermen we hen ook tegen gewapende troepen die hen proberen te rekruteren.

Enorme uitdagingen voor kinderen en hun ouders:

Voor Ariel, Sara, Marion en alle andere kinderen die door het conflict getroffen worden, zijn de uitdagingen enorm. Tijdens het regenseizoen stijgt het risico op ondervoeding en op ziekten als diarree en cholera, die uitdroging veroorzaken. Ook het risico op malaria neemt toe. We proberen dit tegen te gaan door muskietennetten te verspreiden.

Tot op de dag van vandaag hebben we slechts een kwart van de fondsen verzameld die nodig zijn om de humanitaire noodhulp in Centraal-Afrika te financieren. Die fondsen zijn van levensbelang, zeker nu het regenseizoen eraan komt en ondervoeding dreigt.

We kunnen niet langer wachten. Zo moeten we bijvoorbeeld voedselvoorraden aanleggen in de meest achtergestelde regio’s van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Want, eens het regenseizoen begint, is een groot deel van het wegennetwerk onberijdbaar.

Op het vlak van gezondheid worden we geconfronteerd met schaarste van medicijnen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de belangrijkste obstakels waarmee we nu geconfronteerd worden. Met uw hulp kunnen we die overwinnen.
Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter

Luchtfoto van het vluchtelingenkamp
De militaire luchthaven van Bangui
De bouw van openbare toiletten
Kinderen op de terugweg van een verdeelpunt
Een kleine jongen met een grote fles water
Een leerkracht met haar klas
Een leerkracht speelt met haar leerlingen
Een kleine jongen krijgt een vaccin
Een zwaar ondervoede moeder en haar ondervoed kind slapen
Een klein meisje wordt getest op ondervoeding
Een mama voedt haar kind in een vluchtelingenkamp
Dit meisje is erg ondervoed
Een jongen speelt met een geweer uit hout
Dit kleine meisje en haar mama
de schade die regen in de vluchtelingenkampen kan veroorzaken