Een les in vriendschap

Nawwar maakte de moeilijke reis van zijn thuisland Syrië naar Duitsland, met zijn familie en met de hulp van een groep verzonnen vriendjes. Vandaag gaat hij terug naar school en heeft hij veel echte vrienden gemaakt in zijn nieuwe klas.

Nawwar
Hoe beleeft een kind de gevaarlijke overtocht op zee, als hij met zijn familie Syrië ontvlucht, op zoek naar een veiliger bestaan in Europa. Voor Nawwar, 7 jaar, is het een ingebeelde groep sympathieke ijsberen die hen, drijvend op een ijsschots, beschermden terwijl ze in de boot zaten van Turkije naar Griekenland.

« Toen we in de boot stapten, zagen we vriendelijke ijsberen », zegt Nawwar. “Dat was het beste deel van de reis, toen we die witte beren zagen. »

Een gevaarlijke tocht

road_web
Vorig jaar en dit jaar zijn er al honderden kinderen verdronken tijdens de overtocht. Nawwar en zijn familie hebben geluk gehad dat ze veilig in Griekenland zijn aangekomen.

« Het moeilijkste gedeelte van de tocht, was dat we op de rotsen moesten slapen , dat we bergen moesten opklauteren, en dat het steeds bergop en bergaf ging”, zegt Nawwar. Het was echt een moeilijke tocht. Het is een lang verhaal. »

Een school en vrienden

Nawwar & Alec

Nawwar kwam in Berlijn aan in februari 2016 en schreef zich in op de Nelson Mandela-school, een internationale school van UNESCO waar leerlingen uit meer dan 60 verschillende landen zitten. De kinderen volgen er les in het Engels en het Duits.

« In Syrië kon ik zelfs niet langer naar school gaan », zegt Nawwar. Zijn terugkeer naar de schoolbanken was makkelijker dankzij Alec, een ander jongetje van 7, die zijn vertaler was in de klas. Ze werden al snel ook vrienden. Met de hulp van Alec, leert hij iedere dag meer Duits bij.»

Alex spreekt ook met veel trots over zijn nieuwe vriend.

 « Het is erg interessant dat hij van zo ver komt», zegt Alec. « Hij is vertrokken uit Syrië, is vervolgens naar Turkije gegaan, daarna naar Griekenland en ten slotte naar Duitsland. En hij heeft al heel veel Duits geleerd. Het is echt ongelofelijk.»

Een warm welkom

Net zoals vele Syriërs heeft Nawwar Engels geleerd op heel jonge leeftijd. Hoewel hij niet meer naar school kon door het conflict, is Alec onder de indruk van zijn vaardigheden.

«Hij is een van de leerlingen die het beste leest in onze klas », zegt Alec. « Hij heeft al veel vrienden gemaakt en zal er ongetwijfeld nog veel maken dit schooljaar. Het is echt een uitstekende leerling. »

« Iedereen is erg blij hem hier te hebben.»

En Nawwar ? Die is ook heel gelukkig dat hij in Duitsland is « want hier is er geen oorlog ».

Doe een gift voor de kinderen in nood