Eerste bulk hulpgoederen UNICEF arriveert op getroffen Bahama’s

Bijna 1,5 ton levensreddende hulpgoederen zijn op Nassau geland, op de door de orkaan getroffen Bahama’s. Het gaat om 400.000 waterzuiveringstabletten, enkele 5.000 liter-watertanks en 1.000 jerrycans, bedoeld voor 9.500 kinderen en hun families. Het snel distribueren van de hulpgoederen in de het getroffen gebied is extra moeilijk door de verwoeste infrastructuur.

Een geschatte 18.000 kinderen in de Bahama’s (met name op de eilanden Abaco en Grand Bahama’s) zijn geraakt door orkaan Dorian. Velen hebben onmiddellijk hulp nodig, aldus UNICEF ter plaatse.

Afgelopen vrijdag konden medewerkers van UNICEF Abaco bereiken, het eiland dat het ergst getroffen was door de orkaan. Het team zag enorme wanhoop en verwoesting. In en rond de stad Marsh Harbour zijn scholen en ziekenhuizen platgewaaid, huizen en wegen ingestort, auto’s en boten hangen in de bomen.

De kinderen die de orkaan overleefden verloren hun huizen, hun familie. Er is weinig water en eten’, aldus Youssouf Abdel-Jelil, adunctdirecteur van UNICEF voor het Caribisch gebied. ‘Zij hebben snel hulp nodig. Bijna vijf dagen nadat de orkaan het gebied trof is veilig drinkwater het meest waardevol en levensreddend, in het bijzonder voor moeders en kinderen.’

Onderzoek vanuit de lucht en op de grond toont aan dat overstromingen de sanitaire systemen in Abaco en in Grand Bahama’s hebben aangetast. Het gebrek aan veilig water en adequate sanitaire voorzieningen brengt met name kinderen het dodelijke risico van door water overgedragen ziekten.

‘De volledige schaal van de verwoesting op de grond wordt nog onderzocht, maar eerste analyses laten zien dat transportfaciliteiten van Abaco deels of geheel zijn verwoest. Het uitdelen van humanitaire hulp wordt daardoor extreem uitdagend. De meest kwetsbaren, de kinderen, zullen het moeilijkst te bereiken zijn’, aldus Abdel-Jelil.

Zodra de orkaan het toeliet is een UNICEF-team naar het gebied gereisd. Gisteren vond een eerste VN-assessment missie plaats. UNICEF werkt samen met de regering om de distributie van levensreddende materialen aan gezinnen zo snel mogelijk te starten, samen met andere VN-onderdelen en met het Rode Kruis. Voor de hulp is naar schatting 4 miljoen dollar nodig.

Doe een gift voor kinderen getroffen door orkaan Dorian