Trefwoorden

Elke 5 seconden sterft een kind onder de 15 jaar

Kinderen in de landen met de hoogste mortaliteit lopen 60 meer kans om te sterven voor hun 5de verjaardag dan kinderen in de landen met de laagste sterftecijfers.

In 2017 stierven naar schatting 6,3 miljoen kinderen onder de 15 jaar of 1 elke 5 seconden, meestal aan vermijdbare oorzaken.  Dit blijkt uit een nieuw rapport dat werd vrijgegeven door UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties en de Wereldbankgroep.

De overgrote meerderheid van deze sterfgevallen – 5,4 miljoen – komt voor in de eerste vijf jaar van het leven.  Pasgeborenen maken ongeveer de helft van de sterfgevallen uit.

“Zonder dringende actie zullen er tussen nu en 2030 nog 56 miljoen kinderen jonger dan vijf sterven – de helft van hen pasgeborenen”, zegt Laurence Chandy, UNICEF-directeur Data, onderzoek en beleid. “We hebben opmerkelijke vooruitgang geboekt om kinderen te redden sinds 1990, maar miljoenen sterven nog steeds vanwege wie ze zijn en waar ze geboren worden. Met eenvoudige oplossingen zoals medicijnen, zuiver water, elektriciteit en vaccins, kunnen we die realiteit voor elk kind veranderen.”

Wereldwijd, vond in 2017 de helft van alle sterfgevallen onder de vijf jaar plaats in  Afrika Beneden de Sahara en nog eens 30 procent in Zuid-Azië. In Afrika Beneden de Sahara stierf 1 op de 13 kinderen voor hun vijfde verjaardag. In landen met een hoog inkomen was dat aantal 1 op 185.

“Miljoenen baby’s en kinderen zouden niet moeten sterven door gebrek aan toegang tot water, sanitaire voorzieningen, goede voeding of elementaire gezondheidsdiensten”, zei Dr. Princess Nono Simelela, adjunct-directeur-generaal voor Familie, Vrouwen en Kindergezondheid bij de WHO . “We moeten prioriteit geven aan het bieden van een universele toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten voor ieder kind, vooral rond de tijd van de geboorte en tijdens de eerste levensjaren, om hen de best mogelijke kans te geven om te overleven en te ontwikkelen.”

De meeste kinderen jonger dan 5 jaar sterven door te voorkomen of behandelbare oorzaken zoals complicaties tijdens de geboorte, pneumonie, diarree, neonatale sepsis en malaria. Ter vergelijking: bij kinderen tussen 5 en 14 jaar oud worden verwondingen een meer prominente doodsoorzaak, vooral verdrinking en verkeersongevallen. Binnen deze leeftijdsgroep bestaan er ook regionale verschillen, met een 15 keer sterke risico voor een kind in  Afrika Beneden de Sahara dan in Europa.

“Meer dan zes miljoen kinderen sterven voor hun vijftiende verjaardag. Dit is een prijs die we simpelweg niet kunnen betalen”, zegt Timothy Evans, Senior Director en hoofd van de Health, Nutrition and Population Global Practice bij de Wereldbankgroep. “Het beëindigen van vermijdbare sterfgevallen en investeren in de gezondheid van jonge mensen is een basis voor het menselijk kapitaal van de ontwikkelingslanden en zal hun toekomstige groei en welvaart bevorderen.”

Voor alle kinderen in de wereld is de eerste levensmaand de meest risicovolle periode van het leven. In 2017 stierven 2,5 miljoen pasgeborenen in hun eerste maand. Een baby geboren in Afrika Beneden de Sahara of in Zuid-Azië had negen keer meer kans om te sterven in de eerste maand dan een baby geboren in een land met een hoog inkomen.

Zelfs binnen landen blijven de verschillen bestaan. Het sterftecijfer onder de vijf bij kinderen op het platteland ligt gemiddeld 50 procent hoger dan bij kinderen in stedelijke gebieden. Bovendien lopen diegenen die geboren worden bij ongeschoolde moeders meer dan tweemaal zoveel kans om te sterven voordat ze vijf jaar worden dan kinderen met een geschoolde moeder.

Ondanks deze uitdagingen sterven jaarlijks wereldwijd minder kinderen. Het aantal kinderen dat sterft onder de vijf is dramatisch gedaald van 12,6 miljoen in 1990 tot 5,4 miljoen in 2017 (zo’n 14.700 kinderen per dag). Het aantal sterfgevallen onder oudere kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar daalde van 1,7 miljoen naar minder dan een miljoen in dezelfde periode.

“Dit nieuwe rapport belicht de opmerkelijke vooruitgang sinds 1990 in het terugdringen van sterfte onder kinderen en jonge adolescenten,” zei VN-onder-secretaris-generaal voor economische en sociale zaken Liu Zhenmin. “Het verminderen van ongelijkheid door het helpen van de meest kwetsbare pasgeborenen, kinderen en moeders is essentieel voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen inzake de strijd tegen de kindersterfte.

 

Lees het rapport