Trefwoorden

Elke dag sterven meer dan 300 kinderen en adolescenten aan aids-gerelateerde oorzaken

Slechts de helft van de kinderen met HIV heeft toegang tot levensreddende behandelingen.

In 2018 overleden elke dag zo’n 320 kinderen en adolescenten  aan aids-gerelateerde oorzaken, volgens een wereldwijd onderzoek rond  kinderen, HIV en AIDS dat door UNICEF is vrijgegeven..  Dat zijn er elk uur 13.

Een lage toegang tot antiretrovirale behandeling, naast beperkte preventie-inspanningen, vormen  een belangrijke oorzaak van deze sterfgevallen.  Slechts 54 procent van de kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar met HIV in 2018 – of 790.000 kinderen – ontvingen levensreddende antiretrovirale therapie.

De wereld staat op het punt om grote winsten te maken in de strijd tegen HIV en AIDS, maar we mogen niet op de lauweren van de gemaakte vorderingen rusten“, zei UNICEF directeur Henrietta Fore. “Het verwaarlozen van test- en behandelingsinitiatieven voor kinderen en adolescenten is een kwestie van leven en dood, en voor hen moeten we het leven kiezen.

Gegevens tonen grote regionale verschillen in toegang tot behandeling bij kinderen met HIV. De toegang is het hoogst in Zuid-Azië, met 91 procent, gevolgd door het Midden-Oosten en Noord-Afrika (73 procent), Oost- en Zuid-Afrika (61 procent), Oost-Azië en de Stille Oceaan (61 procent), Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (46 procent) en West- en Centraal-Afrika (28 procent).

Volgens het rapport is de toegang van moeders tot antiretrovirale therapie om de overdracht van het virus op hun baby’s te voorkomen, wereldwijd toegenomen tot 82 procent, tegen 44 procent 10 jaar geleden. Er blijven echter verschillen bestaan ​​tussen regio’s, waarbij Oost- en Zuid-Afrika de hoogste dekking bieden (92 procent), gevolgd door Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (79 procent), West- en Centraal-Afrika (59 procent), Zuid-Azië ( 56 procent), Oost-Azië en de Stille Oceaan (55 procent) en het Midden-Oosten en Noord-Afrika (53 procent).

Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, heeft het geven antiretrovirale behandeling aan zwangere vrouwen  om overdracht van moeder op kind te voorkomen, ongeveer 2 miljoen nieuwe hiv-infecties helpen voorkomen en de dood van meer dan 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar voorkomen, ‘Zei Fore. “We moeten vergelijkbare vooruitgang zien bij de behandeling van kinderen. Het dichten van deze kloof tussen kinderen en hun moeders kan de levensverwachting en kwaliteit van leven van kinderen die besmet zijn met HIV aanzienlijk verhogen. ”

Aanvullende gegevens uit het rapport:

  • In 2018 werden ongeveer 160.000 kinderen van 0-9 jaar besmet met HIV waardoor het totale aantal kinderen in deze leeftijdsgroep met HIV op 1,1 miljoen kwam.
  • 89.000 kinderen jonger dan vijf jaar werden besmet tijdens de zwangerschap of geboorte en 76.000 werden besmet tijdens de borstvoeding in 2018
  • 140.000 adolescente meisjes zijn in 2018 nieuw besmet met HIV, vergeleken met 50.000 adolescente jongens.

Om HIV / aids niet langer als een bedreiging voor de volksgezondheid voor toekomstige generaties te beschouwen, pleit UNICEF bij regeringen en partners voor:

  • de verbetering van HIV-test- en behandelingsgegevens voor kinderen en adolescenten om beter in te kunnen spelen op de behoeften van deze kwetsbare groepen.
  • Investeringen in effectieve en innovatieve interventies om de hardnekkige test- en behandelingskloof voor kinderen en adolescenten die leven met HIV te dichten.

De kosten van het niet testen en behandelen van ieder kind met een risico op HIV, meten we in het leven en de toekomst van kinderen – een kost die geen enkele maatschappij kan betalen. HIV-initiatieven moeten in de eerste en tweede decennia volledig worden gefinancierd en uitgerust om de levenskwaliteit van kinderen te behouden, beschermen en te verbeteren, “zei Fore.

Lees het rapport