Ethiopië : Op zoek naar water vanuit de ruimte

Een innovatieve manier om drinkwater te vinden in gebieden getroffen door droogte in Ethiopië.

Hamdia, 6 jaar, in Afar, Ethiopë

Het broertje van Hamdia (6), stierf aan acute diarree door een teveel aan zout en mineralen in hun drinkwater in Afar, Ethiopië – © UNICEF/Ethiopia/2018

Een zanderige, lichtgolvende vlakte is overdekt met zwarte vulkanische as van miljoenen jaren geleden. Dat is het landschap van de regio Afar in de Grote Rift-vallei die voor het vierde opeenvolgende jaar wordt getroffen door droogte. Mensen hebben er een kritiek tekort aan water. Noch de bewoners, noch de dieren of de planten hebben voldoende water om te overleven.

Heel wat bedrijven en NGO’s hebben hier naar water geboord, maar slaagden daar maar 30% van de keren in. De bronnen zijn ofwel ondertussen opgedroogd, of ze zijn gevuld met verzilt water, door de hoge concentratie aan zout in de bodem. Mensen zijn hier afhankelijk van water dat wordt aangevoerd via dure, commerciële trucks. Arendsogen vanuit de ruimte bieden redding.

 © UNICEF/Ethiopia/2018

Als je er voorbijkomt, ziet de stalen pijp in het midden van de woestijn er niet heel indrukwekkend uit. Toch is deze pijp en de boorput die eronder zit een van UNICEF’s meest innovatieve en boeiende project in Ethiopië.

Aangezien het land voortdurend wordt bedreigd door droogte, waagde UNICEF zich op een terrein waarvoor we niet meteen bekend staan: remote sensing of teledetectie via satellieten. Diep onder de grond zit immers zuiver drinkwater. Het komt erop aan te bepalen waar precies.

Met de steun van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de EU, gebruikt UNICEF satellietbeelden op grondwaterreservoirs te identificeren tot op 600 meter diepte en om precies te bepalen waar er moet geboord worden. Het zuiver water dat wordt opgepompt biedt soelaas aan de inwoners van het dorp Afdera in Afar, Ethiopië.

Om het belang van het project uit te leggen, nemen we je mee naar Assia’s huis. Haar vier kinderen hangen aan haar rokken. Ze wonen in een geïmproviseerde huis dat bestaat uit een houten skelet met dekzeil en stukken golfplaat. Het water uit bronnen in de buurt bevatten te veel zout en mineralen voor de jongste kinderen, waardoor ze acute waterige diarree krijgen als ze ervan drinken. Hierdoor verloren ze al een broertje. Hij overleed enkele maanden geleden en was amper negen maanden oud.

Heel wat moeders uit de buurt hebben hetzelfde meegemaakt door het tekort aan drinkwater. “De dokter raadt aan flessenwater te gebruiken, maar dat kan ik niet betalen”, vertelt Assia.

Door de innovatieve manier om water te vinden via satellietbeelden zal deze situatie binnenkort verleden tijd zijn. De aanpak heeft een slagingspercentage van maar liefst 92% en heeft tot nu toe al 11 boorgaten opgeleverd die drinkwater oppompen. Door de constante aanvoer van water, is dit bovendien een duurzame oplossing in een gebied dat erg gevoelig is voor droogte. De nieuwe waterbronnen zullen het aanvoeren van water via trucks overbodig maken.
Assia (35 jaar) met haar jongste zoon Hussein (3 jaar) op schoot. Naast haar zitten haar twee dochters Halima (4, in het roze) en Hamdia (6 jaar, in het groen). Assia verloor haar jongste zoontje aan acute diarree doordat het drinkwater te veel zout en mineralen bevat in Afdera, een dorp in Afar, Ethiopië. – © UNICEF/Ethiopia/2018

De generator buldert tot leven. De pompende geluiden worden ritmisch en het water dat door de pijp wordt gestuwd wordt een aanhoudende stroom waardoor Assia en de andere families het hele jaar door veilig, levensreddend water hebben en niet langer afhankelijk zijn van water trucks.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld