Trefwoorden

Gaza, 1 jaar na het conflict

1 jaar na de conflicten is de situatie in Gaza nog steeds zorgwekkend. De kinderen herstellen langzaam van de 51 daagse oorlog en laat diepe psychologische sporen op hen na. Kinderen die nu 6 jaar zijn maken al hun 3de conflict mee. De wederopbouw komt zeer traag op gang.

Vandaag de dag hebben nog steeds 308 000 kinderen psychologische hulp nodig. Vele onder hen wonen nog steeds te midden het puin. De heropbouw van 12 600 verwoeste woningen is nog steeds niet gestart. Voor ongeveer 100 000 mensen, waarvan de helft kinderen, blijft de chaotische situatie aanhouden.

Malak, 12 jaar, wil ingenieur worden en Gaza heropbouwen

Malak is 12 jaar. Ze leest een kort verhaal voor aan haar zussen en nichten in één van de kamers van hun opblazen huis in Shuja’iyya, Gaza.

“Mijn vrienden kwamen naar het huis voor de oorlog. Het huis was aangenaam, we speelden, we maakten plezier, we waren gelukkig. Nu komt niemand naar het huis sinds de verwoesting van afgelopen zomer. Onze families kwamen toen nog langs, maar zelfs die komen nu niet meer. Ze hebben schrik dat het huis zal instorten.” vertelt Malak.

Het huis heeft geen deuren, geen ramen en zelfs geen muren. Ik ben verlegen, maar ik kan me niet verbergen. Als ik slaap kan iedereen mij zien. Het is net alsof ik op straat slaap,” vertelt Malak. “Ik wil ingenieur worden en huizen heropbouwen zodat mensen een plek hebben om te wonen. Ik kan ons huis heropbouwen, dat van de buren en vrienden.”

Families hebben moeite om in de maand rond te komen. De werkloosheid is de hoogste in de wereld (44%). Naar schatting is 80% van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp en heeft geen of beperkte toegang tot basisvoorzieningen zoals proper water en elektriciteit.

UNICEF blijft de kinderen van Gaza ondersteunen.

  • Onze aandacht gaat naar de kinderen en hun bescherming. We bieden hen psychologische ondersteuning met behulp van speciaal opgeleide onderwijzers.
  • We verdelen water, hygiënische materiaal en we zorgen voor re-installaties van waterpompen.
  • In 1 jaar hebben ongeveer 113 ton medisch materiaal geleverd naar ziekenhuizen in Gaza en we blijven nutritionele voedingssupplementen aanleveren.
  • UNICEF is ook actief in het onderwijs. In een noodsituatie proberen we de kinderen zo snel en zo goed mogelijk op te vangen in scholen. In totaal zijn 230 000 terug naar school., waarvan 60 000 psychologische bijstand krijgen.

Doe een gift voor kinderen van Gaza