Gebrek aan toegang tot medische zorg in Syrië brengt het leven van kinderen in gevaar

Verklaring door Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika

“Vriestemperaturen en barre levensomstandigheden in Rukban, aan de zuidwestelijke grens van Syrië met Jordanië, brengen het leven van kinderen steeds meer in gevaar. In slechts één maand tijd zijn minstens 8 kinderen overleden – de meesten van hen jonger dan vier maanden en de jongste slechts één uur oud.

“In Rukban, waar 80 procent van de naar schatting 45.000 inwoners bestaat uit vrouwen en kinderen, hebben extreme kou en het gebrek aan medische zorg voor moeders vóór en tijdens de geboorte en voor nieuwe baby’s de toch al erbarmelijke omstandigheden voor kinderen en hun gezinnen verergerd.

“Ondertussen heeft het gewelddadige geweld in het Hajin-gebied van Deir-Ez-Zor in Oost-Syrië sinds december naar schatting 10.000 mensen verplaatst. Families die op zoek zijn naar veiligheid, hebben moeite om het conflictgebied te verlaten en dagenlang in de kou te wachten zonder onderdak of basisbenodigdheden. De gevaarlijke en moeilijke reis heeft naar verluidt zeven kinderen gedood – de meesten onder één jaar oud.

“Het leven van baby’s wordt nog steeds afgebroken door gezondheidsproblemen die te voorkomen of te behandelen zijn. Er zijn geen excuses hiervoor in de 21e eeuw. Dit tragische door de mens veroorzaakte verlies van levens moet nu eindigen.”

“Zonder betrouwbare en toegankelijke gezondheidszorg, bescherming en onderdak zullen er elke dag nog meer kinderen sterven in Rukban, Deir-Ez-Zor en elders in Syrië. De geschiedenis zal ons veroordelen voor deze volledig vermijdbare sterfgevallen.”

“UNICEF roept alle partijen in het conflict en degenen die invloed op hen hebben op om een veilige doorgang te bieden aan alle gezinnen die veiligheid zoeken uit de vuurlijn en om de toegang tot levensreddende medische hulp voor hun kinderen in Hajin en elders in Syrië te vergemakkelijken.

“De nood aan hulp in Rukban is uiterst acuut en is een zaak van leven en dood geworden.UNICEF roept alle partijen nogmaals op dringend een humanitair konvooi naar Rukban te faciliteren, inclusief mobiele gezondheidsklinieken, zodat levensreddende voorraden en diensten kunnen worden geleverd.

“Dit is zeker niet teveel gevraagd. De levens van tienduizenden kinderen zijn in gevaar.”

Multimediamateriaal (foto, video) is HIER beschikbaar.