Trefwoorden

Geen kind te ver: hoe vaccins de meest afgelegen plekken ter wereld bereiken

Voor UNICEF zou geen enkel kind mogen sterven aan een ziekte die kan worden vermeden. Daarom leveren we levensreddende vaccins aan 45% van de kinderen wereldwijd.

Samen met onze partners ondersteunen we vaccinatieprogramma’s in meer dan 95 landen. Het is een reusachtige opdracht die enkel mogelijk wordt gemaakt dankzij de vastberadenheid van duizenden vrijwilligers en gezondheidsmedewerkers.

Deze 14 foto’s tonen de ongelofelijke inspanningen die ze doen om kinderen te beschermen tegen ziektes.

Gezondheidsmedewerkers bekimmmen bergen

yemen-mountains-vaccinations-UN0510_web
Het conflict in Jemen, dat al twee jaar aansleept, heeft het gezondheidssysteem in het land volledig verwoest. Deze gezondheidsmedewerkers nemen deel aan een vaccinatiecampagne van UNICEF, vastbesloten om kinderlevens te redden – zelfs over bergachtig terrein, onder de verzengende zon en met zware bagage. © UNICEF/Yemen

Oorlog is de ideale voedinsbodem voor ziektes. Aangezien heel veel ziekenhuizen in Jemen gebombardeerd of verlaten zijn, sterft naar schatting om de tien minuten een kind aan een ziekte die had voorkomen kunen worden.

UNICEF en onze partners reageren massaal. Dankzij een deur-aan-deurcampagne in het hele land zullen dit jaar 5 miljoen kinderen worden ingeënt tegen polio. Mobiele gezondheidsploegen gaan tot bij de kinderen, waar ze zich ook bevinden, zelfs op plaatsen die niet meer toegankelijk zijn voor andere gezondheidsdiensten vanwege de gevechten.

Iedere teamlid is vastbesloten gevechtslinies, bergen en valeien te overwinnen om kinderen te kunnen vaccineren. We kunnen het ons niet veroorloven te stoppen. In Jemen sterven immers meer kinderen aan ziektes die kunnen voorkomen worden, dan door geweld.

UNI199145-Med-Res_web
© UNICEF/Panday

In het Gorkha district in Nepal moesten de vaccins van UNICEF na de aardbevingen in 2015 getransporteerd worden over ruw terrein voor een vaccinatiecampagne tegen mazelen, rode hond en polio. 

Ziektes kunnen zich ook aan dodelijk tempo verspreiden in de nasleep van een natuurramp, als kinderen moeite hebben om drinkbaar water, toiletten en zeep te vinden.

Na de aardbevingen in Nepal in 2015, ondersteunde UNICEF een nationale vaccinatiecampagne om 3.6 miljoen kinderen in te enten tegen polio. Daarvoor moesten we door het hoge gebergte trekken om de kinderen te bereiken die zich in het epicentrum van de beving bevonden en het zwaarst waren getroffen.

© UNICEF/UNI120787/Slezic
© UNICEF/UNI120787/Slezic

Najeeba werkt al jaren als gezondheidswerker in Noord-Oost Afghanistan. Mensen als zij maken het verschil wanneer door mythevorming en desinformatie kinderen niet langer worden ingeënt.

Najeeba werkt iedere dag aan haar visie: een wereld waarin alle kinderen, overal, beschermd zijn tegen ziektes die kunnen vermeden worden.

Sinds 1980 hebben Najeeba en duizenden andere gezondheidswerkers die ondersteund worden door UNICEF, geholpen om het aantal kinderen die worden gevaccineerd te verviervoudigen. Daardoor worden per jaar 3 miljoen levens gered.

Ze steken rivieren over

vaccine-delivery-rope-cross-river-UN0510_web
© UNICEF/UNI184260/Lucky8 LLC

Een teamlid brengt de vaccins voorzichtig de rivier over. Het is een delicate opdracht – de vaccins moeten ten allen tijde koud worden gehouden, zelfs in de tropen.

UNICEF verspreidde in 2016 2.5 miljard vaccins. De tocht start in ons logistiek centrum en eindigt in alle uithoeken van de wereld.

Waar ze ook zijn: kinderen die gevaccineerd zijn hebben een grotere kans te overleven, op te groeien en hun volledige potentieel te bereiken. Daarom zorgt UNICEF ervoor dat de vaccins die kinderen bereiken die het moeilijkst te bereiken zijn – ook kinderen die zich aan de andere kant van de rivier bevinden.

Zo heeft de inzet van gezondheidswerkers in India zijn vruchten afgeworpen – het land is poliovrij sinds 2014 en neonatale tetanos bij moeders is overwonnen in 2015.

© UNICEF/UNI199159/UNI199153/Panday
© UNICEF/UNI199159/UNI199153/Panday

Nepal is een land waar het terrein erg moeilijk toegankelijk is voor de aflevering van vaccins. Vlakbij het epicentrum van de aardbevingen in 2015 moesten gezondheidswerkers en koeriers bergen beklimmen en rivieren oversteken per auto en te voet om de kinderen te bereiken.

Maar het is niet genoeg om vaccins naar afgelegen plekken te brengen. Om doeltreffend te blijven, moeten de vaccins op een lage temperatuur worden bewaard. Als er onderweg iets fout loopt, kan het zijn dat de lange weg voor niets is gweest.

Het is geen makkelijke job, maar we mogen niet opgeven. Ondanks de vooruitgang, sterven er dagelijks nog steeds 16.000 kinderen onder de vijf jaar – vaak omdat ze geen toegang hebben tot de gezondheidszorg en tot de levensreddende vaccins die ze nodig hebben.

Ze rijden langs lange, verlaten wegen

© UNICEF/UN0510/Zaidi
© UNICEF/UN0510/Zaidi

Een box vol poliovaccins staat bovenop een jeep in landelijk Pakistan. Zelfs in de schroeiende hitte blijven de vaccins koud dankzij de speciale koel box waarin de temperatuur wordt gereguleerd.

Zelfs als er geen noodtoestand is, gaan netwerken van gezondheidsmedewerkers, ondersteund door UNICEF, op pad om kinderen te vaccineren die anders niet worden bereikt. Als armoede, ongelijkheid of afstand de toegang tot gezondheidszorg onmogelijk maakt, zorgen deze mensen ervoor dat de kloof toch wordt overbrugd. Lokale mensen de nodige uitrusting geven om kinderen te vaccineren is een duurzame strategie die gemeenschappen ten goede komt en sterker maakt.

Ze reizen per boot

women-boat-zanzibar-tanzania-UN0510_web

Gezondheidswerkers leveren vaccins af voor de kinderen op het eiland Zanzibar. Dankzij het harde werk van gemeenschappen, organisaties en de overheid, redden vaccins tot 3 miljoen levens per jaar.

Afstand is niet de enige drempel om kinderen te vaccineren. UNICEF werkt met lokale pleitbezorgers om myhtes te ontkrachten en ervoor te zorgen dat families de levensreddende voordelen kennen van routinevaccinaties.

© UNICEF/UNI144216/Zaidi
© UNICEF/UNI144216/Zaidi

In deze provincie van Pakistan is de enige manier om kinderen te bereiken de Indus over te steken. Dat is wat dit polioteam doet.

Dit team is een van de duizenden die eraan heeft meegewerkt om polio te overwinnen in 122 landen sinds 1988. Het is een ongelofelijke realisatie die is mogelijk gemaakt door een van de meest kostenefficiënte manieren om het leven van de kinderen te beschermen: vaccinatie.

… per (motor-) fiets …

vaccine-motorbike-india-UN0510_web
© UNICEF/UNI201631/Singh

Sanjay levert vaccins af via een lokaal programma gesteund door UNICEF.

Er worden meer kinderen beschermd tegen ziektes dan ooit tevoren, maar er is nog veel werk aan de winkel. Meer dan een derde van de kinderen die niet het volledige vaccin kreeg tegen difterie, tetanos en kinkhoest wonen in India, waar vaccinatie een voortdurende uitdaging is. Gemmenschapswerkers als Sanjay zijn een essentieel onderdeel van de oplossing.

© UNICEF Bangladesh/Akash.
© UNICEF Bangladesh/Akash.

Johrul Islam, is vaccinkoerier en neemt zijn job heel ernstig. Daar heeft hij een goede reden voor: zijn job redt kinderlevens.

“Mijn taak is erg belangrijk,” zegt Johrul, een vaccinkoerier uit Bangladesh. “Al deze vaccins moeten veilig op hun bestemming aankomen.”

…en per vliegtuig

UNICEF/UNI122541/Sokol
UNICEF/UNI122541/Sokol

Kinderen in het noorden van Zuid-Soedan kijken toe terwijl een cargo poliovaccins worden uitgeladen; Ze hebben een lange weg afgelegd om deze plek te bereiken.

Als alle andere plannen mislukken, helpt UNICEF een Rapid Response missie te organiseren. We zetten dan alle mogelijke middelen in om de meest uitzichtloze situaties te bereiken in de minst toegankelijke delen van Zuid-Soedan. Te voet, per boot of per vliegtuig zorgen we ervoor dat we de kinderen bereiken met levensnoodzakelijke gezondheidszorg die ze nodig hebben om te overleven en gezond te blijven.

Ze werken ook terwijl ze onderweg zijn

vaccination-train-india-UN0510_web

De vierjarige Aush wordt gevaccineerd tegen polio op een rijdende trein in Delhi, India.

Bijna een derde van de 27 miljoen baby’s die jaarlijks worden geboren in India, worden niet volledig gevaccineerd tijdens hun eerste kritieke levensjaren. Daardoor zijn ze gevoelig voor ziektes en moeten gezondheidswerkers proberen de achterstand in te halen.

Schenk een koelbox voor vaccins

HQ06-0981Het belang van de koudeketen

Vaccins redden levens. Maar in warme en tropische gebieden kan het moeilijk zijn om ze koel te houden. Daarom verdeelt UNICEF draagbare koelboxen, zodat gezondheidswerkers de vaccins gekoeld kunnen transporteren naar afgelegen gebieden en dorpen, om zo veel mogelijk kinderen te kunnen beschermen.
Jouw impact!: Dit onmisbare cadeau  maakt het mogelijk om de vaccins tot bij de kinderen in de meest afgelegen regio’s te brengen.

Technische informatie

Een draagbare koelbox met 2,6 l inhoud. Type PIS E4/83M